Teknolojik gelişmelerle birlikte mobil cihaz kullanımının sayısı da gitgide artmaktadır. Özellikle alışveriş, bankacılık vb. hayatı önemli ölçüde kolaylaştıran mobil uygulamalar vazgeçilmez hale gelmiştir. Cep telefonları özelliklerinin artmasıyla birlikte mobil yazılımcılarının da bu konuda yenilik yapmaları için daha çok çalışmaları gerekmektedir. Eskiden sadece bilgisayar üzerinden yapılan birçok işlem, şimdi çok rahatlıkla cep telefonları veya tabletler üzerinden yapılabiliyor.

Mobil uygulamaların geliştirildikten sonra, web sitelerinin yaptığı gibi sürekli güncel kalması için gerekli çalışmalar yapılmalıdır.  Yine web siteleri gibi sürdürülebilirlik önemli bir hedef olmalıdır.

Mobil Yazılım Nedir?

Mobil yazılımlar; iOS, Windows Phone ve Android işletim sistemlerine sahip cep telefonlarının kullanıcılarına işlemlerini daha kolay ve hızlı bir şekilde yapmalarına olanak veren uygulamalardır. Google, sahibi olduğu Android yazılımlarını güncelleştirmek için Android Studio veya Eclipse programlarını kullanmaktadır. Apple ise iOS işletim sistemlerinin mobil uygulamalarını güncelleştirmek için Code yazılımını kullanmaktadır.

Mobil Yazılımlar Nerelerde ve Niçin Kullanılır?

Hayatımızın her yerinde mobil uygulamaları kullanmak mümkün hale gelmiştir. Televizyon veya klima gibi uzaktan kumanda ile yönlendirme özelliği bulunan cihazları kontrol etmek için, herhangi bir ürünü satın almak için veya insanlarla iletişime geçmek için kullanılabilir. Ayrıca cep telefonlarında bulunan bazı özelliklerin kullanılması zor ve elverişsiz iken mobil yazılımlar sayesinde bu özelikler çok kolay şekilde kullanılabilir. Buna örnek vermek gerekirse el feneri olarak kullanılan cep telefonlarının flaş özelliği gösterilebilir.

Piyasada cihaz sayısının oldukça fazla olması ve ücretsiz olarak piyasaya Android mobil uygulamalar sürüldü için, günümüzde mobil yazılımların geliştirilmesinde büyük artış görülmektedir. Bununla birlikte yazılım geliştirme konusunda çaba gösteren uygulama geliştiricilere Google, Play Store’da yayınlanmış yazılımların hangi şekillerde düzenlenebileceği, kaç yazılım kullanıcısının uygulama hatası aldığı bilgisini vererek yazılımcılara yaptıkları uygulama hatalarının ne şekilde giderileceği konusunda yardımcı olmaktadır.

Ancak yazılımlarının özgün olduğu görülen ve piyasaya açık kaynak kod sunulmaması iOS konusunda uygulamaların az olmasına sebep olmaktadır. Benzer şekilde piyasada çok fazla yer edinemeyen Windows Phone işletim sistemlerine sahip cep telefonları da mağazalarda az sayıda ürün bulundurmaktadır.

Editör: Wan Haber