Lokasyon SMS, bölge bazlı organizasyonlarda faydalanılabilecek en önemli servislerden biridir. Lokasyona sms’te haritada bir bölge belirlenir, gönderim sayfasındaki bireylerin cep telefonlarına SMS gönderilir. Böylelikle bireyler, mağazalarına, dükkanlarına yada bürolarına yakın kişilere kolay bir şekilde ulaşırlar.

Yapılması Gerekenler

1.Grup Belirleme Aşaması

Lokasyon sms kampanyası ile ulaşılmak istenen müşterilerin, iletişim ekipmanına dosya transferi gerçekleştirilerek kolay bir şekilde eklenilmesi gerekir. Var olan müşteri datasına bulundukları lokasyonda gerçekleştirilen SMS gönderimlerinde yüzde 60’a yakın başarı oranları gözlemlenmektedir.

2. Alan Belirleme Aşaması

Coğrafi sınırlama teknolojisi, haritada bulunan bir bölgeyi sanal bir şekilde sınırlayabilir. Pazarlama faaliyetlerinin gerçekleştirileceği alan haritada belirlenir. SMS Sadece bu alan içerisinde bulunan kişilere iletilir. Coğrafi sınırlama uygulaması yeni bir teknoloji değildir fakat mobil pazarlama alanlarında uygulanmaya başlaması kısa geçmişe dayanmaktadır. Tüketiciler arasında cep telefonu kullanım oranlarının artmasıyla beraber pazarlama fikirleri de bu alanlara kaymaktadır. Bu nedenle pazarlama uzmanları da faaliyetlerini daha yaratıcı ve lokasyon bazlı hale getirmektedirler. Lokasyona SMS servisi bu aşamada devreye giriyor.

3. Lokasyona SMS Kampanyası Gerçekleştirme Aşaması

Bölge bazlı sms uygulaması şirketin gönderim sayfasındaki müşterilerinin gerçek zamanlı lokasyon verilerini kullanarak mesaj gönderilmesini hedefler. Belirli bir lokasyon uygulamasına özel olarak sunulan imkanlar aracılığı ile SMS geri dönüşleri ve okunma oranları yüksek olmaktadır. 

Konunun bir örnek ile değerlendirilmesi gerekirse;

2015 senesinde Amerika’nın Las Vegas Eyaletinde lokasyon bazlı bir SMS kampanyası düzenlendi. İndirim haftasındaki satışa rekorlarından faydalanmak isteyen şirket, markaya özel indirim kartına sahip olan müşterileri hedeflemekteydi. Firma, bir alışveriş merkezi belirledi ve alışveriş merkezine giriş yapan müşterilerine SMS iletti.

SMS iletilen müşteriler kendilerine sunulan avantajları (kampanya dahilinde müşterilere 4 bin dolarlık hediye çeki kazanma şansı sunuldu.) takdir ettiler ve indirim kartlarını kullanmak amacıyla bu yönde istekli hale geldi. Lokasyon bazlı SMS aracılığı ile müşterilerin:

%37’si lokasyon bazlı SMS'lerin  fikirlerinde etkili olduğunu,

%39’u sunulan iskontolar aracılığı ile ikna olduklarını

%65’i lokasyon bazlı sms ile daha fazla kampanya duyurusu almak istediklerini ve bu nedenle kayıt olacaklarını söylediler.

Mesajı alan indirimli kart sahipleri, mesajı almayan kart sahiplerine göre %34 daha fazla alışveriş yapma imkanı elde etti.

4. Lokasyona SMS Göndermek Amacıyla Müşteriden İzin Almak Gerekir mi?

Lokasyona SMS bilgi işleme ve toplu mesajla SMS alma izni bulunan cep telefonu abonelerine gönderilir. Dolayısıyla bu tip bilgilendirme Reklam ve pazarlama iletilerine istekli müşterilere ulaşılmaktadır.

5. Coğrafi Sınırlamanın Belli Bir Limiti Var mıdır?

Herhangi bir sınırlama yoktur. Coğrafi sınırlama gerçekleştirilirken bütün bir il, hatta bütün ülkeye dahil gönderim yapılabilir. Aynı şekilde sadece ufak bir sokak ya da mağaza için de gönderim alanı belirleme imkanı sunulmaktadır.

6. Birden Fazla Alan Belirlemek Mümkün mü?

Bir kitleye (guruba) birden fazla alan seçimi yapılarak kampanya belirlenebilir. Ancak müşteriler aynı kampanya süresi içerisinde sadece bir mesaj alır.

7. Lokasyona SMS İçin Sadece Harita mı Kullanılır?

Lokasyona SMS için sadece harita kullanılmaz. İl, İlçe, mahalle, sokak gibi daha önceden belirlenmiş lokasyonları da sayfadan seçip direkt bir şekilde gönderim yapılabilir.

8. Her Telefona Lokasyon Bazlı SMS Gönderilebilir Mi?

Müşterilerin kullandıkları telefonların akıllı ya da standart bazlı cep telefonu olmasının bir önemi yoktur. Bütün cep telefon modellerine SMS iletilebilir.

Lokasyona sms uygulaması çerçevesinde hedef kitleye mesaj gönderilir. Gerekse de sadece kimlik numaraları üzerinden de kişilere bilgilendirme yapılmak suretiyle lokasyona SMS servisinde olduğu gibi bölge bazlı aktiviteler düzenlenebilir.

Editör: Wan Haber