Hızlı yaşamak, fiziksel ve zihinsel sağlığın her zaman farkına varılmadan etkilenmesine sebep olmaktadır. Vücudun çalışmasını sağlayan kan oksijen doygunluğu (SPO2) önemli bir sağlık göstergesidir. Klasik olarak bunun kontrol edilmesi amacıyla çeşitli sağlık ekipmanlarına gereksinim duyulabilir. Fakat teknoloji ilerledikçe artık normal bir (SP02) seviyesine sahip olup olmadığının kontrol edilmesinin birçok akıllı yöntemi mevcuttur.

Kan basıncı ve kalp atım hızının yanı sıra oksijen satürasyonu muayene yapılan ilk ölçülerden biridir.

Normal Spo2 Düzeyi Nedir?

Normal şartlar altında Sağlıklı bir insanın SP02 ölçüsü 90 ile 100 arasında olmalıdır. Bir kişinin SP02 seviyesinin tamamlayıcı oksijen gibi herhangi bir dış yardım almadan normal seviyenin üzerine çıkma olasılığı çok düşüktür. Bununla beraber SP02 seviyesi normalin altında ise o kişi de hipoksemi gelişme riski vardır. Bu durumun seçimler aracılığı ile derhal tedavi edilmesi gerekir.

Hipoksemi Semptomları Nelerdir?

İki tür hipoksemi mevcuttur. Akut hipoksemi nispeten kısa bir süre boyunca meydana gelir. Kronik hipoksemi daha uzun süreli devam eder. Akut kronik hipoksemiden farklı olabilir yalnız yaygın semptomlar nefes darlığı, hızlı nefes alma, hırıltılı solunum, öksürük, akıl karışıklığı, hızlı kalp atışı ve cilt rengindeki değişikliklerdir.

Kan dolaşımındaki eksilmiş oksijeni telafi edebilmek amacıyla kronik hipoksemi tespit etmek zor olabilir. Semptomlar pulmoner, hipertansiyon, kor pulmonale, sağ taraflı kalp yetmezliği ve polisitemidir.

Kimlerin SP02 Düzeylerini Düzenli Olarak Kontrol Etmeleri Gerekir?

  • Yoğun bir programı olan insanlar: herkes iyi bir iş ve yaşam dengesinin rahatlığını yaşamak ister her gün farklı firmalarda ve sektörlerde yorulmadan çalışan birçok insan vardır uygun bir dinlenme olmadan stresli bir ortamda çalışmak beynin alım miktarının akşam oksijen tüketilmesine sebep olur.
     
  • Yüksek Rakımda Ya da Plato Hipoksik Ortamında Bulunan İnsanlar: yüksek rakımlar, düşük oksijen satürasyonu seviyelerine ya da kişilerin kanlarında oksijen desatürasyonuna sebep olabilir.

SP02 Düzeyi Nasıl Ölçülür?

Bir kişinin SP02 seviyesini ölçmenin en etkili ve doğru yöntemi genel itibarıyla arteriyel kan gazı (ABG) testidir.

Kan örneğindeki karbondioksit ve oksijen seviyesini ölçer fakat testi evde yapmak zordur ve biraz acı verici olabilir. 

Huawei Kısa bir süre önce SP02 izleme ile birlikte gelen HUAWEİ WATCH GT 2e’yi piyasaya sürdü. Huawei her zaman akıllı saatlerinde sağlık ve fitness özelliklerine odaklandı. En iyi akıllı saatleri için özel bir SP02 serisine kullanıcının SP02 seviyesini izleme özelliğini dahil etti.

HUAWEİ WATCH GT 2 serisinin klasikleşmiş yöntemlere göre avantajı kullanıcıların bu testi ekstra bir tıbbi ekipman gereksinimi olmadan, istedikleri zaman ve istedikleri yerde çalıştırabilmeleridir.

HUAWEİ WATCH GT 2 kalp atış hızını ve nabzı doğru bir şekilde izleyebilen tamamı kendi kendini geliştiren truseen 3.5 kalp atış hızı izleme teknolojisine sahiptir. Huawei teknolojisi kullanıcılar için 7 gün 24 saat boyunca stres sağlayarak kullanıcıların ve zihinsel sağlık durumlarını takip etme olanağı sunmaktadır.

Editör: Wan Haber