Huawei ve Çin ilişkileri yeniden çatırdamaya başladı. Amerika Birleşik Devletleri ile Çin hükümeti arasında yaşanan Ticaret Savaşından dolayı negatif bir şekilde etkilenen teknoloji devi, kendi ülkesinden ilginç bir tepki gördü.

Huawei İle Çin İlişkileri Hangi Yönde Etkilenecek?

ABD Başkanı Donald trump’ın “Huawei, Çin hükümetinin kontrolündedir!” söylemlerini Devamlı bir şekilde yalanlayan Huawei, 2 sene önce yaşanan bir tutuklama kararı sebebiyle bir kez daha gündeme oturdu.

The New York Times, Çin hükümetinin 2018 senesinin Aralık ayında 5 eski Huawei personelliği mi tutukladığını ifade etti. “Çin hükümetinin WhatsApp uygulaması” olarak nitelendirilen WeChat tarafından oluşturulan bir diyalog, Çinli yetkilileri harekete geçirdi. Şimdi hükümetinin,  İran ambarı kurlarının delindiği gerekçesi ile tecrübeli teknoloji firmasını suçlu buldu. Tutuklanan personeller için hükümetinin bu konu ile ilgili ortaya herhangi bir somut delil koyamadıklarını iletti.

Huawei

Diğer taraftan eski bir Huawei personeli olan Li Hongyuan'ın hak ettiği bir ödemeyi talep etmesi üzerine gözaltına alındığı iddiası, Çin vatandaşlarının panik yaşamalarına neden oldu. Bu ve buna benzer olayların belli bir süre saklanılmış olması, Çin hükümetine olan güvenin azalmasına sebep oldu.

Tutuklanan 5 eski personelin Huawei ile bir görüş zıtlığına düştükleri ortaya çıktı. Bu açıdan konuya bakıldığında personelin WhatsApp uygulaması olarak nitelendirilen Wechat’ı kullanarak “Huawei’nin İran’a ürün sattığını ispat edebilirim!” iletisini göndererek Çin'i dolaylı bir şekilde suçladı.

Huawei Ne İle Suçlanıyor?

Donald Trump aracılığı ile iran ambargolarını delmek ile suçlanan Huawei, kendi personelleri tarafından hedef tahtasına oturtulmuş oldu. Yalnız bu yazılan mesaj yüzünden tutuklanan eski Huawei personellerinden Li Houngyuan ve Zeng Meng, İran ambargoları sebebiyle sorguya alındı.

Geçtiğimiz yıllarda Huawei firmasının ceo'sunun kızı, Amerika Birleşik Devletleri tarafından tutuklanmış ve bu olay dünya çapında yankı uyandırmıştı.

Hongyuan Ve Meng, kendilerinin ve diğer personel arkadaşlarının neden yabancı haber kaynakları ile irtibat halinde olduklarını açıklamak üzere de sorgulandığını söyledi. Huawei hak etmiş olduğu paralarını istediği için tutuklandığını dile getiren Çin hükümeti an içinde bir açıklama getirdi. Yapılan açıklamada bu personelin çalışma sözleşmesinin maddelerini ihlal ettiği için tutuklanmadığı, fakat kendisi için yazı yasadışı faaliyet iddiaları olduğu için tutuklandığını ilan etti. Yeni varsayımlar Amerika Birleşik Devletleri’nin söylemlerini doğrular niteliktedir. Zira bu  iddialar Huawei'nin haksızlıklara karşı sesini çıkartmadığını ve personellerinin konuşmalarını izlemekle yetindiğini dile getiriyor.

Yaklaşık olarak 1 seneye yakındır gözaltında olan Hongyuan ile 3 aydır gözaltında bulunan Meng, an itibari ile Çin hükümeti ile Huawei firmasının yaptırımlarına maruz kalmaktadır. Bazı haber kaynaklara göre Çin hükümeti ile Huawei, böyle bir açık bulunmasının Amerika Birleşik Devletlerinin işine yaramamasını istemektedirler.

Şimdi yetkililer böyle bir durumun Donald Trump yönetiminin işine yarayacağını düşündükleri için Huawei ile ilgili olumsuz görüşler belirtiyorlar. Huawei ise eski personellerinin suçlamaları için zor durumda bulunuyor.

Sonuç itibariyle Huawei,nin İran ambargosunu deldiğine dair mevcut kanıt bulunmamakla beraber, Çinli yetkililerin tedirginliğini ve Huawei nin bu konu hakkındaki ciddiyeti yaşananların bu noktaya gelmesine sebep oldu.

Editör: Wan Haber