Geçtiğimiz hafta İngiltere Planlama Denetim Kurulu tarafından onaylanan Cleve Hill Solar Park projesi, eğer tamamen biterse İngiltere’nin en büyük güneş enerji santrali olacak. Cleve Hill Solar Park projesi İngiltere’nin Faversham bölgesinde kurulacak. Faversham bölgesinin ise Londra’nın 96 kilometre güneydoğusunda yer aldığı net bir şekilde biliniyor. Bu projeyle 880.000 güneş paneli yapılacak ve toplamda 350 MW enerji üretebilecek. İnternet sitesinden elde ettiğimiz bilgilere göre 91.000 evin elektrik ihtiyacı Cleve Hill Solar Park projesi sayesinde karşılanacak.

Cleve Hill Solar Park, 2050 yılına kadar İngiltere’deki karbon salınımını sıfıra indirebilecek. Bu İngiltere için gerçekten büyük bir çalışma olacak. Hem temiz bir enerji elde edilecek hem de tasarruf sağlanacak. Cleve Hill Solar Park, ulusal olarak önemli altyapı projelerine dahil olacak ve sıkı bir denetimden geçecek. Bunun sebebi enerji üretiminin 50 MW sınırını aşması olarak biliniyor. Fakat bu santral hakkında İngiltere parlamentosundan farklı farklı sesler geliyor.

İngiltere Parlamentosunda Güneş Enerjisini Onaylamayanlar Var

Cleve Hill Solar Park projesi herkes tarafından iyi karşılanmıyor. İngiltere’deki parlemanto içinde santrale karşı bazı görüşler yer alıyor. Parlamento üyelerinden Helen Whatley, kırsal kesimin sanayileşerek zarar görebileceğini ifade ediyor. Özellikle birçok kırsal alanı kapsayan bir proje olduğu için bütün tabiatın yok olabileceğini ifade eden Whatley, 2050 yılında sıfır karbon emisyonu istediğine katıldığını da belirtiyor. Ancak Whatley  “Bu olay iyi düşünülerek yapılmalıdır.” diyerek sözlerine ekliyor.

Güneş Santrallerinin Faydalarından Bahsediliyor

Cleve Hill Solar Park geliştiricileri ise endişelere karşı, güneş santrallerinin faydalarından temiz olmalarından bahsediyor. Cleve Hill temsilcisi olan Emily Marshall, güneş enerjisi için kullanılan arazilerin, ormanlık ve çayır alanlara zarar vermeyeceğini aksine doğayı koruyabileceğini söylüyor. Biyoçeşitlilik zarar görmeyecek bir şekilde ayarlanırsa ve her şey başarılı olursa İngiltere yüksek oranda enerji tasarrufu yapacağa benziyor.

Editör: Wan Haber