Basit bir anlatım ile sayfalara ve görselliğe ait her çeşit yapıyı dizayn etmeyi sağlayan markup bir dil sistemidir. Sayfaya ait öğelerin (Arka plan, buton, form vb.)  renklerin, boyutların, konumların özelliklerini düzenlenmeye yarar.

Markup Dili Nedir?

Herhangi bir dökümanın herhangi bir sistem ya da uygulama tarafından anlamlandırılacağı formatta oluşturulmasını sağlayan dil özelliklerine verilen isimdir. Örnek verilecek olursa html bir markup dili olma özelliğini taşımaktadır.

Css Ne İşe Yarar?

Web sayfalarında bulunan materyallerinin görünümlerini, stillerini değiştirmeyi sağlar.

Css Kullanılmalı Mı?

Sadece css ile düzenlenebilecek, çeşitli öğelerin düzenlemelerini css uygulaması kullanılmadan da sadece html uygulanması aracılığı ile de sağlanabilir. Örnek verilecek olursa yazının ölçüsünün değiştirilmesi, yazı ölçüsünün değiştirilmesi, resim boyutunun yeniden düzenlenmesi gibi işlemler gerçekleştirilir. Fakat gerçekleştirilmek istenen iş ya da işlemler karmaşıklaştıkça buton gölgelendirme ya da resim saydamlığının düzenlenmesi, link üzerine gelindiğinde rengin değiştirilmesi gibi işlemler css ile gerçekleştirilmektedir.

Css Nedir

Css

İmal edilmiş bir arabanın direksiyonunun rengi ile koltukların kaplama işlemleri ve camlara uygulanacak film ile diğer kaplamalar ya da farların renkleri gibi durumlar html yapısının stil ve görünümünü belirleyen sistem css ile ilgilidir.

Html

Herhangi bir organizmayı oluşturan en küçük yapı bileşenlerinin bir araya gelmesi ile oluşan sisteme ya da organizmaya html ismi verilebilir. Bir sınıfın meydana gelebilmesi için sıra, sandalye, masa, tahta, tebeşir, öğrenci, öğretmen gibi öğelerin bir arada bulunması ile oluşmaktadır. Bütün bu veriler html olarak adlandırılabilir.

Css Kullanımının Avantajları Nelerdir?

  • Dış görünüm ile ilgili özellikleri çoğul yerlerde tekrar kullanılabilmesini sağlamaktadır. Örnek verilecek olursa, bir yazı boyutunu ve rengini css sistemi ile ayarlanmasından sonra aynı özellikleri bir başka yerde oluşan Textbot içinde de kullanılabilir.
  • Kullanıcıların oluşturacakları bir css dosyası ile görsel öğelerin özellikleri bir araya getirilerek sabit bir html uygulamasındaki görselliğe ait farklılıkları sadece bir dosyayı düzenlemek suretiyle sağlamak mümkün olmaktadır.
  • Görsel özelliklerin kullanıcıların talepleri doğrultusunda bir uygulama ile ilgili aynı anda uygulayabilme olanağı tanınmaktadır.
Editör: Wan Haber