Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, 2008 yılında başlayan ve GSM operatörleri arasında geçiş işlemine onay veren yasanın yürürlüğe girdiği günden bugüne kadar, numarasını farklı bir operatöre taşıyan kullanıcı sayısının 75 Milyonu geçtiğini bildirdi. Bu sayı Türkiye'nin nüfusu iile hemen hemen aynı.

 

Bakan Lütfi Elvan yaptığı açıklamada, 2014 senesinin 9. ayında, mobil kullanıcı abone sayısının 69.8 milyondan, 71.9 milyona, mobil aboneler içinde yer alan makineler arası bağlantı (M2M) abone sayısının da 2.1 milyondan 2.4 milyona yükseldiğini söyledi.

 

NUMARA TAŞIMA SAYISI 75 MİLYONU AŞTI

 

Bakan Lütfi Elvan; Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu tarafından 2000 yılı Kasım ayında uygulamaya konann mobil telefonlarda numara taşıma-operatör değiştirme sayısının 75 milyonu geçtiğini belirtti. Vatandaşların bu uygulamaya büyük ilgi gösterdiğini belirten Elvan, uygulamanın mobil sektörde meydana getirdiği rekabet ortamı sebebiyle mobil hizmetlerden henüz mantıklı fiyatlarla fazla faydalanma imkanı sunulduğunu da dile getirip şöyle söyledi;

 

"Daha önce bir işletmecinin hizmetinden veya aldığı hizmetin ücretinden memnun olmayan bir abone, başka bir işletmeciden hizmet almak için telefon numarasını değiştirmek zorunda kalıyordu. Numara değiştirmek tüketiciler açısından ciddi bir külfet ve irtibatların kopması gibi sorunlara neden olmaktaydı. Ancak yapılan düzenlemelerle bu sorunlar ortadan kalktı ve aboneler mevcut numaraları ile talep ve ihtiyaçlarına en uygun olan hizmeti farklı işletmecilerden kolayca almaya başladı."

 

ÜCRETLERDEKİ DÜŞÜŞ KONUŞMA SÜRELERİNİ ARTTIRDI

 

Bireysel abone sayısı fazla artmış olmasa da cep telefonu sektörüündeki rekabetin etkisi ile konuşma ücretleri bir hayli düştü. Bundandır sebep ki konuşma süreleri de bir hayli arttı diyen Lütfi Elvan şöyle söyledi;

 

"2010 yılı başında Türkiye’de kişi başına düşen aylık ortalama konuşma süresi 196 dakika, Avrupa ülkelerinden en fazla konuşma süresine sahip Fransa’da ise 250 dakika idi. 2014 yılı haziran ayında, ülkemizde mobil hizmetlerdeki numara taşınabilirliğinin ve ara bağlantı ücretlerinin düşmesine de bağlı olarak artan rekabet ve fiyat avantajları sebebi ile Türkiye’de kişi başı aylık ortalama konuşma süresi 364 dakikaya çıkarken, Fransa’da bu sürenin 289 dakikada kaldığını görüyoruz."

Editör: Wan Haber