Bilgisayarın beyni özelliklerini de Taşıyan Bios ile ilgili BIOS nedir? sorusu en çok sorulan soruların başında gelmektedir. Bilgisayarı meydana getiren parçalar ile bilgisayara yüklenmiş olan Driver yazılımları ile iletişim oluşturan bölüm bios bölümüdür.

Bilgisayarın ana beyni konumunda bulunan bios fonksiyonel özelliklerin meydana gelmesinde önemli bir role sahiptir. BIOS güncelleme sistemi açısından oldukça önemlidir. Kalıcı bellek olan Rom bellek, Bios'un saklandığı bölüm olarak bilinmektedir. Burada da kalıcıdır ve hayati öneme sahip bir yazılımdır. Yazılım dili ise İngilizcedir.

Bios'a Erişim Nasıl Sağlanır?

Delete tuşu ile F2, F12 tuşları kullanılmak suretiyle bios uygulamasına erişim sağlamak mümkündür. Delete startup uyarısı Delete basılı bir şekilde tutulduğunda startup yani BİOS uygulamasına girilmesi sağlanır. Bu bölüme girmek amacıyla bilgisayarın tekrardan başlatılması ve ilk ekranda verilmiş olan startup ya da BIOS komut tuşuna basılması gerekir.

Yeni nesil bilgisayarlarda bulunan BIOS eski yazılımlara göre çok daha değişiktir. Bu yeni BIOS uygulamalarında Mouse ile kontrol avantajı bulunmaktadır. Eski bilgisayarlarda ise kontrol işlemi daha çok klavyelerle mümkün olabilmektedir. BIOS, & klavye ile kontrol edilebilir. Eski model bilgisayarlarda bulunan Flash girişli Klavyeler Bios uygulamasında kullanılamayabilir. Bu durumda ise eski klavyeler ile giriş yapılması mümkündür.

Eski Klavyeler de girişler USB değil de iğne girişi olarak karşımıza çıkmaktaydı. Klavye mevcut değilse USB’den iğne girişi ile dönüştürülebilen parçalar vardır. Bu parçaları kullanmak suretiyle de USB girişli klavyeyi iğne girişli yapmak mümkündür.

Editör: Wan Haber