Fakat hiç merak etmeyin! Çok detaylı ve resimlerle birlikte hazırladığımız bu resimli anlatımda virüslerin kol gezdiği bir bilgisayarı nasıl temizleyeceğinizi açıklıyoruz.

Sistem Geri Yükleme

Windows’un en güzel özelliklerinden biridir. Ne zaman bilgisayarda ters giden bir şeyler görsem, hemen sistem geri yüklemeyi çalıştırıp bilgisayarı düzgün çalıştığı önceki bir güne geri yüklerim. Böylece tüm ayarlar normale döner. Sistem geri yükleme ekranını açmak için Başlangıç ekranına gelip arama kutusuna “deneti masası” diye yazıp açın. Alttaki resimde gösterdim.

Tüm bilgisayar kullanıcıların ortak sorunlarından birisi bilgisayarın zamanla yavaşlamasıdır. Bunun birçok sebebi olmakla birlikte bu yazımıza virüslerden kaynaklı sorunlardan ve bu sorunların nasıl giderileceğinden bahsedeceğiz. Hatta format atmadan virüs temizleme adımlarını ele alacağız. Böylece format atmakla uğraşmadan, sorunu daha hızlı ve kolay bir şekilde çözüme kavuşturabileceksiniz.

Bilgisayar her yavaşladığında, eskisi gibi çalışmadığında birçoğumuz hemen format atmaya yelteniriz. Halbuki her sorunun çözümü kesin format değildir. Evet, format atmak da bir çözüm yoludur fakat en son çare olarak düşünülmediği sürece bir çözüm yolu olarak görülmemelidir. Çünkü format atmakla iş bitmiyor. Kullanılan programları yeniden kurmak, gerekli ayarlamaları yapmak, güncellemeleri almak derken bazen günaşırı dahi sürüp giden bir dizi işlerle uğraşmak durumunda kalınabiliyor.

Tüm bu hususlar göz önünde bulundurulduğunda çözüm olarak akla ilk gelmesi gereken de haliyle format atmadan virüs temizleme yolu olacaktır. Bilgisayarlara bulaşan virüslerin bulaşma yolları birden fazla olmakla beraber genel olarak flash bellekler, kurulan programlar ve internette ziyaret edilen siteler olmak üzere 3 yolla olmaktadır. Bir flash belleğe bulaşan virüs, belleğin başka bilgisayarlara takılmasıyla hızla yayılabilmektedir. Kurulan lisanssız ve ücretsiz programlarda gizli olan reklam içerikli programcıklar ve zararlı yazılımlar da bilgisayarları oldukça yıpratmaktadır.

Son olarak internette ziyaret edilen siteler, yanlışlıkla tıklanan kötü niyetli linkler ve yanıltıcı e-postalar sebebiyle de bilgisayarlara maalesef virüsler ve zararlı yazılımlar bulaşabilmektedir. Antivirüs programları ise bunların bir kısmını engellerken büyük bir kısmından ise maalesef haberi dahi olamamaktadır. Yakalasa dahi çoğu kullanıcı ücretsiz ve kırık Antivirüs programı kullandığı için pek bir işe yaramamaktadır.

Bu nedenle bilgisayarlara sık sık virüs bulaşmaktadır. Hal böyle olunca her seferinde format atmaktansa format atmadan virüs temizleme yollarını tercih etmek çok daha mantıklı bir seçim olacaktır.

PC’ye Virüs Bulaştığı Nasıl Anlaşılır ? Virüs Bulaşınca Ne Yapılmalıdır ?

Bilgisayar virüsleri ile her daim başımız dertten kurtulmuyor ne yazık ki. Bilgisayarlara virüs bulaştıktan sonra hemen olmasa da mutlaka bir yerden sorunlar karşımıza çıkıveriyor. Peki PC‘ye virüs bulaşıp bulaşmadığı nasıl anlaşılır ? Virüs bulaştığında neler yapmalıyız ? Detaylar haberimizde.

Bilgisayara Virüs Nasıl Bulaşır ?

Öncelik olarak bilgisayarınıza internet bağlıysa, her türlü virüse kapınız açık demektir. İnternette gezinirken, dosyalar indirirken, resim veya videoları takip ederken kısacası internetin her alanında virüs bulaşma tehlikesi içerisindeyiz. Eğer bilgisayarınızda virüs varsa bu durum kendisini yavaş yavaş göstermektedir. Virüs bulaşıp bulaşmadığını anlamak için aşağıdaki önerileri uygulamanızı tavsiye ederiz:

* Mutlaka bir antivirüs programınız olsun. Bu programı açarak “Tam tarama” özelliğini aktif edin ve tüm bilgisayarı taratın.

* Başlat Arama bölümüne “msconfig” yazın ve entere basın. Karşınıza gelen alanda “Başlatma” sekmesine gelin. Burada tek tek açılışta otomatik olarak başlatılan  programlara göz gezdirin. Tanımadığınız veya ismi olmayan uygulamalar varsa kaldırın ve bilgisayarınıza reset atın.

* Her virüsü her antivirüs bulamaz. O yüzden bilgisayarınızı kullanırken, bazı şeyler ters gidiyorsa ve bilgisayarınız karar vermekte zorlanıyorsa “bu işte bir iş var” diyerek virüs olduğunu düşünmeniz gerekir.

* Durup dururken her zaman kullandığınız uygulamaları açmaya kalktığınızda hatalar alıyorsanız en büyük belirtisi virüstür.

* Eğer bilgisayarınızın performansı son zamanlarda yarı yarıya düştü ve kasmalar başladıysa yine en büyük ihtimal olan virüs tehlikesini aklınıza getirmeniz gerekir.

* Her zaman kullandığınız dosyalarınızın boyutları birden bire değiştiyse bu bir virüs işaretidir. Örneğin dosyanın normal boyutu 10 MB ancak 800 MB olarak göründüğü gibi, içerisine girdiğinizde, bu kadar büyük bir boyut çıkaracak herhangi bir dosyanın olmadığını görüyorsanız virüsten şüphelenmelisiniz.

Editör: Wan Haber