Covid-19 sebebiyle her alanda yapılan değişiklikler mobil uygulamalara da yansıdı. Hastalığın yayıldığı bölgeler ve riskli bölgeler yeni uygulama ile beraber artık belirlenebilecek.  Apple hastalıkla mücadelede bu uygulamayı kullanarak büyük taktir topladı. Geçtiğimiz aylarda covid-19 uygulaması için Apple büyük bir güncelleme yapıldı.

Uygulamayı Kullanan Kişilerin Bazı Bilgileri Girmesi Şart

 Bazı bilgiler girilmeden doğru sonuçlar elde edilmesi mümkün değil. Apple kullanıcıları bu uygulamaya girdiklerinde yaş bilgilerini, güncel sağlık durumlarını ve belirti gösterip göstermediğini yazmak zorundadır. Bu bilgiler doldurmazsanız eğer virüsün yayıldığı alanları veya risk alanlarını göremezsiniz. Tüm bu çalışmaların esas amacı salgını kontrol altına almaktır. Bu bilgi bize ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi(CDC) tarafından bildirildi. CDC bu uygulamanın bilgilendirme amaçlı olduğunu da belirtti. Bu uygulama Halk Sağlığı Merkezleri’nde de kullanılacak ve önemli bir kaynak niteliği taşıyacak.

Apple, Covid-19 İçin Güncelleme Yaptı

Uygulama Halk Sağlığı Merkezleri’nde De Kullanılacak

Uygulama içerisinde aynı zamanda elden toplu alınan veriler de kullanılacak ve potansiyel risk faktörü daha doğru bir şekilde tespit edilmiş olacak. Bu uygulamayla kamu sağlığı kurumları da güvenle bu uygulamayı kullanabilme imkanı bulacak. Uygulama hastaların doktora gitmesi konusunda onlara rehberlik edecek. Aynı zamanda hastalığı önleme amacıyla el yıkama ve dezenfeksiyon dahil olmak üzere farklı ip uçları da verilecek. Aynı zamanda bu uygulamaya çok benzeyen Covid-19 Exposure Notification uygulaması da bulunuyor. Bu uygulama da Apple ve Google’ın ortaklaşa geliştirdiği bir uygulama. Ancak şuan ki programlama arayüzüyle karıştırılmaması gerekiyor. Bu uygulama da Halk Sağlığı Merkezleri’ne halk sağlığını koruyabilmeleri için API sunuyor ve bu sayede Covid-19 hastaları ile temas edildiğinde uygulama uyarı veriyor. Bu uyarıya göre sağlık çalışanları ve diğer kullanıcılar daha fazla dikkatli olabilme imkanı bulacaktır.  Bu dönemde en büyük sorunlarla mücadele edecek kişiler de sağlık çalışanlarıdır ve bu uygulama onların da güvenli bir şekilde çalışmasını sağlayacaktır.

Editör: Wan Haber