Dünya ekonomik forumu ve  Scientific Amerikan dergisinin 2020 senesinin yükselen teknolojisi isimli raporunda sağlık ve çevreci alanda bulunan gelişmeler daha çok ön plana çıktı.

Dünya ekonomik forumu ve Amerikan dergisi aracılığı ile yayımlanan “The Top 10 Emerging Technologies Of 2020” raporundaki bilgilere göre artış gösteren küresel ısınma ve sağlık endişelerinin sonrasında bu sene en çok çevre ve sağlık alanlarında meydana gelen teknolojik gelişmeler ön plana çıkmayı başardı. Rapordaki bilgilere göre bu sene çevreci projelerin önemi daha da artış gösterdi. Koronavirüsü salgınının dünya gündemini uzun zamandan beridir meşgul etmesi ve sağlık alanında meydana gelen çeşitli problemlerin devamlı artış göstermesi de bu alanda meydana gelen teknolojilerde gözle görülür bir yükselişe sebep oldu.

2020 senesinde 10 teknoloji yükselen teknoloji şeklinde ön plana çıkmayı başardı. Yükselen 10 teknoloji, söz konusu bu teknolojilere ilişkin detayların bulunduğu raporda 10 teknoloji ile ilgili detaylar genel itibariyle aşağıdaki gibi sıralanmıştır.

Acı Vermeyen Mikro İğneler: bir kağıt yaprağının inceliği ve bir insan saçı genişliğinde bulunan küçük iğneler, insanlara ağrısız bir şekilde iğne yapma ve kan testi imkanı tanımaktadır. Bu mikro iğneler altta bulunan sinir uçlarına zarar vermeden deriye nüfuz edilebilmektedir.

Sanal Organlar: İnsanların gerçek organlarında meydana getirilen yüksek çözünürlüklü bilgiler söz konusu organın fonksiyonlarını kontrol eden mekanizmaların karışık bir matematiksel periyoduna dönüştürülmektedir. Daha sonrasında ise meydana gelen denklemleri çözen bilgisayar algoritmaları, aynen gerçek bir organ gibi davranmaya başlar.

Spesiyal Computing: Dijital ve fiziksel bir araya getirme uygulaması olarak da nitelendirilen Spesiyal Computer projesi genel itibariyle yaşamış olduğumuz Çağ’ın en önde gelen teknolojilerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Dijital alan ile gerçek alanın adeta iç içe geçmiş olduğu bu teknoloji karesinde gerçeklik ve artırılmış gerçeklik örneklerinde görüldüğü gibi kullanılacak sanal gerçeklik gözlükleri gibi araçlarla gerçek bir ortam ya da aynı zamanda sanal ögelerin aynı anda barındığı ortamlara dönüşmektedir.

Dijital Tıp: Dijital Tıp her ne kadar daha yakın zaman içerisinde hekimlerin yerini alamayacak olsa da aslında uygulamaları sağlık hizmetlerine uğraşan avantajı kısıtlı olan hastalara destek sağlama ve hastalarının durumunu kontrol etmek gibi çeşitli etkilere sahip olmaktadır. Şimdilik kullanılmakta olan dijital kol saatleri ile kullanıcılarını kalp atış resimlerinden uyku düzenleri ne kadar pek çok Medikal aktiviteyi takip etme avantajı sağlamaktadır.

Elektrikli Havacılık: Elektrik enerjisi ile faaliyet gösteren hava mekanizmaları ile ilgili başta Airbus ve NASA olmak üzere genel itibarıyla kurum ve kuruluşlar yoğun araştırmalarına devam etmektedir. Elektrikli havacılığın karbon emisyonunu ve yakıt maliyetini sıfıra indirgeme ile ilgili çeşitli avantajlar sağlaması beklenmektedir. Şu anda 170 elektrikli uçak projesi geliştirilmekte iken Airbus 100 yolcu kapasiteli uçakların 2030 senesinde uçuşa hazır olacağını belirtiyor.

Düşük Karbonlu Çimento: Bugün senelik bir şekilde imal edilen 4 milyar tona yakın çimento küresel karbon salınımının yaklaşık olarak %8 ini meydana getirmektedir. Şehirleşme ile ilgili çalışmalardaki hızlı yükseliş ile beraber çimento imalatının senelik 5 milyar tona kadar yükselmesi beklenmektedir. Bu nedenle birçok start-Up ve araştırmacı daha az karbon salınımı gerçekleştiren bir çimento üretim teknolojisi üzerinde çalışmalarını sürdürmektedir.

Kuantum Algılama: Genel itibari ile konuya bakıldığında kuantum algılama tekniği özellikle de araç kullanımını daha da zenginleştirmek amacıyla geliştirilmeye çalışılmaktadır. Bireylerin beyin aktivitelerinden daha güvenilir bir yol haritası takibine kadar pek çok özelliği mümkün hale getirilmesi planlanan kuantum algılama tekniği ile ilgili çalışmalar hız kesmeden devam etmektedir.

Yeşil Hidrojen: Yenilenebilen özelliğine sahip olan ve elektrikle hidrojenin sudan elektroliz aracılığı ile ayrılması olarak da isimlendirilen yeşil hidrojen projesi ile karbon salınımının sıfırlanması amaçlanmaktadır. Özellikle de lojistik ve üretim mekanizmalarında karbon emisyonunun azalmasına çok büyük katkısı bulunması beklenen bu teknolojinin Pazar değerinin 2050 yılında yaklaşık olarak 12 trilyon dolar olması beklenmektedir.

Whole-Genome-Synthesis (Tüm Genom Sentezi): Özellikle de Corona virüsünün meydana gelmiş olduğu Son bir iki yıl içerisinde virüslerin nasıl yayıldığı hususunda çok fazla bilgi ve veri vermesi beklenen bu teknoloji aracılığı ile aşının üretilmesi hususunda bilim adamlarının eli de güçlenmiş olacak.

Editör: Wan Haber