Rıdvan CAN

Antrenman ve maç yapacak saha bulamayan amatör futbol kulüpleri saha sorunu yaşıyor.  Bölgesel Amatör Ligi’nde mücadele eden İpekyoluspor antrenörü Aydın Oyman, Yeni Edremitspor antrenörü Turgut Kınay ve TEİAŞ Spor antrenörü Fahri Baştürk  amatör futbolun yaşadığı saha sorununa  ilgililerin çözüm bulmasını istediler.

Antrenörler;  ilgisizlik, sahipsizlik ve saha yetersizliği nedeniyle birçok amatör kulübün kapandığını,  futbolcu sayısında önemli düşüş yaşandığını belirterek ilgisizliğe tepki gösterdiler.   

İKİ FUTBOL SAHASI VAR

Aydın Oyman İpekyoluspor Antrenörü: Futbol sahlarda oynanır ve öğrenilir. Van gibi gelişmekte  olan bir şehirde bugün maalesef  2 futbol  saha var.  Antrenman dahi yapacak saha bulamıyoruz..  İlimizin çocuklarına, gençlerine yazık değil mi?   Başka şehirlerde her ilçede onlarca spor tesisi yanında  her  mahallede  bir iki   çim futbol sahası var. Van’da neden yok?  Saha ve tesis eksikliğini kimse görmüyor mu? Van’da ne kadar iyi futbol kadrosu kurulursa kurulsun, futbol takımları ve genç futbolcuların sağlıklı koşullarda çalışacağı tesis ve saha yoksa başarılı sonuçlar almak mümkün değildir. Van’a en kısa sürede semt sahaları ve spor tesisleri kazandırılması gerekiyor.   Spor adına ortaya çıkanlarında bu sorunun yaşanmasında payları var.  Bu çevreler de artık özeleştiri yapmaları, kendilerini gözden geçirmeleri gerekiyor.  Küçük olsun benim olsun mantığına son verilmelidir.

 

VAN SINIFTA KALMIŞTIR

Turgut Kınay Yeni Edremitspor Antrenörü: Önceki gün TEİAŞ Spor, İpekyolspor ve Yeni Edremitspor sahası yetersizliğinden dolayı antrenman yapmakta sorunu yaşadı. İki takım sahada antrenman yaparken İpekyoluspor yaklaşık 45 dakika saha kenarında bekledi. Biz  takım olarak sahadan ayrıldıktan sonra  İpekyoluspor  ancak antrenman yapabildi.  Futbol neticede isteklendirme işidir.  Bu koşullarda ne spor yapılır, ne  de gençler  spora  ilgi  duyar. 2 futbol sahası sorunu anlatmaya yetiyor.  Van dışındaki illerde her semtte sahaların yanı sıra modern spor tesisleri de bulunuyor. Bu iller çocuklarına,  gençlerine önem veriyor, değer veriyor.  O illerde sportif başarı da geliyor. Van spor tesisleri ve saha yönünden sınıfta kalmıştır. Futbolcu kardeşlerimizin çoğu öğrenci olduğundan antrenmanları onların eğitimlerine göre programlıyoruz.  Yakında 2. Amatör lig maçları başlayacak.  Her mahalleye 4 elektrik direği, bir aydınlatma ile saha kurmak mümkündür.  Bu bile yapılamıyor. Yetkililerden saha yapmalarını bekliyoruz. Çocuklarımız ve gençlerimiz kötülüklerden tehlikelerden korumak isteniyorsa spora yatırım yapılmalı, 7y’den 77’ye herkese spor yapma imkânları sağlanmalıdır.  Bu sosyal bir haktır. Artık mazeret üretmek yerine sorumluları görevlerini yapmaları gerekiyor.

SORUMLULARI GÖREVE ÇAĞIRIYORUZ

Fahri Baştür TEİAŞ spor Antrenörü: Düşünebiliyor musunuz ilimizde Amatör futbol takımları antrenman yapmak için sıra bekliyor. İki takım aynı anda antrenman yapamıyor. Bunda da acı ne olabilir ki?  Bu koşullarda Antrenman programı uygulamak mümkün değil. Amatör spor adına üzücü bir durum Bütün idareciler ve çalıştırıcı arkadaşlarımız büyük özveri ve fedakârlıklarla takım oluşturuyor. Ama saha yok, ilgi yok, destek yok,  sorunları gören yok. Sporun başındaki sorumlu insanlar bir hocanın yaptığı fedakârlığı yapmıyor. Spor bir hoca ile yürütülecek iş değil, hocanın görevi teknik işlerdir. Sonuç itibariyle tesis yetersizliği had safhada yakında maçlar başlayacak fakat takımlar saha yetersizliğinden dolayı gerekli çalışmalarını yapamıyor.  Bu anlamda yetkililerden ve sporun adına sorumluları göreve çağırıyoruz.

26 TAKIMA 2 SAHA

Van’da 3. Lig’de 1, Bölgesel Amatör Ligi’nde 1,    Birinci Amatör Ligi’nde 14, İkinci Amatör Ligi’nde ise, 10 futbol takım bulunmaktadır.  Toplam 26 futbol takımının top koşturduğu 1 milyonluk şehirde futbol 2 sahaya mahkum olmuş durumda.  

Editör: Wan Haber