Davutoğlu geçen hafta Kılıçdaroğlu ile görüşmesi sonrası koalisyon ve azınlık hükümeti seçeneklerini içeren 9 opsiyonunun bulunduğunu telaffuz etmiş, bunların 5’inin Kılıçdaroğlu ile görüşmede mümkün olmadığının ortaya çıktığını açıklamıştı. Davutoğlu bugünkü görüşmede de Bahçeli’ye kalan 4 opsiyonu sunduğunu, ancak Bahçeli’nin bu 4 seçeneği de görür görmez reddettiğini ve seçenekler üzerinde bir müzakere gerçekleşmediğini açıkladı. Davutoğlu, Bahçeli ile görüşmesi sonrası şunları söyledi:

“Gayet samimi, dürüst, açık yürekli bir görüşme gerçekleştirdik. Önce güvenlik operasyonları bağlamında bilgi paylaşımı oldu. Sayın Kılıçdaroğlu’na da aktarmıştım. Sayın Bahçeli’ye de kapsamlı bir şekilde geldiğimiz aşamayı paylaştım. Ülkemizin hükümetsiz kalmaması için mutabık kaldığımız şekilde görüşmek istediğimi ifade ettim. Kendisi de açık bir ifadeyle ve tam bir dürüstlük ve samimiyet içinde daha önce kamuoyunda paylaştığı 4 ilke çerçevesinde, AK Parti’yle koalisyonun mümkün görmediğini ifade etti. Saygıyla karşıladığımızı ifade ettim.

Olabilecek senaryoları bir araya getirerek, bir koalisyon mümkün görünmüyor, AK Parti’yle seçim koalisyonu mümkün görünmüyor, azınlık hükümetini desteklemeyeceğini ifade etti. Erken seçim oturumuna katılacaklarını, destek vermeyeceklerini ifade etti.

Erdoğan’ı koalisyon müzakeresi konusu yapmayacağımızı söyledim. Çözüm sürecinde demokratik kazanımlar çerçevesinde terörle mücadeleyi sürdüreceğimizi söyledim. Demokratikleşme konularında da aynı şekilde devam edeceğimiz ifade ettim.

17-25 Aralık konusunda gündeme getirdiği bağlam itibariyle bunların paralel bir yapılanma çerçevesinde bir darbe teşebbüsü olduğunu, ancak şeffaflık konusunda her türlü çabayı göstereceğimizi ifade ettik.

Koalisyonun mümkün olmadığını ifade ettikten sonra görüşlerimi paylaşmak amacıyla sarf ettiğim konular.

Maalesef çok arzu etmemize rağmen gerek Sayın Kılıçdaroğlu’yla gerekse Sayın Bahçeli’yle bir koalisyon oluşturmanın zemininin olmadığı açık bir şekilde ortaya çıkmış durumdadır. Bunu önümüzdeki günlerde en kısa sürede MKYK’yı toplayarak istişare edeceğim. Cumhurbaşkanı’yla da istişare edip atacağımız adımlara karar vereceğiz.

Soru: Cumhurbaşkanı ile görüşeceğiniz söylediniz, 23 Ağustos’a kadar görevi devredecek misiniz, ne zaman edeceksiniz?

İlk günden itibaren koalisyon için yoğun bir çaba sarf ettik. 9 opsiyon var demiştim, Sayın Bahçeli’yle konuştuktan sonra kalan 4 opsiyon da tükendi. Hiçbir kapıyı kapatmış değiliz. Şu anki tablo itibariyle koalisyon ihtimalini gerçekleştirebilecek bir yol gözükmüyor. Hükümet kurma görevi konusunda manen ve madden elimden gelen tüm çabayı gösterdim, iki lider de buna şahittir. Kamuoyu da. Yapılabilecek başka bir yol olsaydı denemekten imtina etmezdim.

Siyaset belli kural ve ilkelerle yürüdüğü zaman saygısını koruyabilir. 23 Ağustos’tan sonra cumhurbaşkanının takdiriyle ülkenin erken seçime gitmesi çerçevesinde bekleniyor.

Yeni adım atma konusunda bir durum yok. MKYK ile istişareden sonra gerekmesi halinde görevi iade edeceğim.

Soru: MHP’den bir öneri geldi mi size? MHP’nin 6 bakanlık karşılığında Nisan ayında seçim önerisi getirdiği kulislerde konuşuluyordu.

Böyle bir öneri gelmedi. Sayın Bahçeli, almış oldukları kararı ifade ettiler. bu dört şart bizim tarafımızdan müzakere edilmiş değildir. Bu konuları görünce Sayın Bahçeli koalisyon zemini olmadığını ifade etti.

Bunlar geldiğinde hayır diyeceklerini ifade etti. Erken seçim teklifine de hayır deriz dedi.

Karşı bir teklif bize gelmiş değil, bir teklif üzerinden bunlar konuşulmuş değil. Başta bunlar konuşulmuştu. Toplantı süreci boyunca karşılıklı açık yürekli bir görüş alış verişi imkanı bulduk.” (ZETE)

Editör: Wan Haber