Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, 20 Haziran'da başlayacak olan 17. Akdeniz Oyunları'nın İstanbul 2020 Olimpiyatları'na giden yolda en önemli virajlardan biri olduğunu belirterek, "İlk hedefiniz Akdeniz Oyunları olmalı" dedi.
Bakan Kılıç, Akdeniz Oyunları için özel bir ödül yönetmeliği hazırladıklarını belirterek, oyunlarda altın madalya kazanan sporculara Avrupa Şampiyonaları'ndaki gibi 500 cumhuriyet altını vereceklerini ifade etti. Sporcuların antrenörleri de aynı ödülden yararlanacak. Bakan Kılıç, Karate olimpik branş olmamasına rağmen Karate Milli Takımı'ndaki sporcuların da Akdeniz Oyunları'nda dağıtılacak altın ödüllerinden yararlanacaklarını vurguladı.

"HEDEF 128 MADALYA"
Bakan Kılıç, 20-30 Haziran 2013 tarihleri arasında Mersin'de yapılacak 17. Akdeniz Oyunları öncesi oyunlara katılacak 24 federasyon başkanı, yönetici ve hocalarını bakanlıkta ağırladı. Federasyon Başkanları, madalya sıralamasında 4. durumda Türkiye'ye 43'ü altın olmak üzere toplam 128 madalya kazandıracaklarına dair Bakan Kılıç'a söz verdi. Federasyon başkanları bu sözlerini yazılı taahhüt olarak Bakan Kılıç'a iletti. Türkiye, son Akdeniz Oyunları'nda 20 altın olmak üzere toplam 65 madalya kazanmıştı.

"2020 İÇİN SON VİRAJ"
Bu söz üzerine Bakan Kılıç, "Akdeniz Oyunları için öngörülen yapılaşma süresi 6 yıl ama biz 18 ayda tüm hazırlıklarımızı tamamladık. Mersin yarı olimpiyat ölçeğinde bir organizasyon. 4 bin 500 sporcu ve spor adamları ile birlikte toplamda 6-7 bin kişi ülkemize gelecek. 7 Eylül 2013'te 2020 Olimpiyatlarının hangi ülkeye verileceği netleşecek. 7 Eylül'deki oylama öncesi Mersin'de kazanacağımız madalyalarla Madrid'e karşı psikolojik bir üstünlük sağlamış olacağız. Türklerin paraları var, işleri de zamanında bitiriyorlar ama sporcuları yok eleştirileri Mersin'de kazanacağımız madalyalarla son bulacak. Akdeniz Oyunları 2020 yolunda bizim için büyük bir fırsat. Bu fırsatı iyi değerlendireceğinize inanıyorum" diye konuştu.

MERSİN'E 600 MİLYON TL
Mersin'deki tesisleşme noktasında yüzde 90 düzeyinde olduklarının altını çizen Bakan Kılıç, tüm tesislerin Mayıs başına kadar bitirilmiş olacağının altını çizdi. Kılıç, "Mersin'de tesisleşme 410 milyon lirayı buldu. Bu tesisleri Erzurum'la Trabzon'la kıyaslamak mümkün değil. Erzurum'da sadece kış sporları için tesisleşmeye gidilirken, Mersin'de olimpik tüm branşlarda tesisler yapıldı. Mersin'e 30'a yakın IOC üyesi gelecek. Türkiye'nin tesis alt yapısı, üst yapı, organizasyon başarısını yerinde görecek. Türkiye'nin gönüllülük projesindeki çıtayı nasıl en üst düzey noktaya çektiğini Mersin'de görecekler" dedi.

718 SPOR TESİSİ YAPILIYOR
Bakan Kılıç, 2012 yılında 405 spor yatırımına ilaveten bu yıl 288 spor yatırımına daha başladıklarını belirtirken, 25 stadyum projesi ile birlikte yapımı devam eden spor tesisi sayısının 718'i bulduğunu ifade etti. Bakan Kılıç, bu tesislerin birçoğuna sporcuların aktif sporculuk yaşamını sürdürürken isminin verileceğini belirterek, "Sporcularımızın adının yaşarken ve spor yaparken tesislere verilmesine çok önem veriyoruz. Bu nedenle sporcularımızın adlarını bir motivasyon unsuru olması için spor yaparken tesislere vereceğiz" ifadelerini kullandı.

BAŞBAKAN 150 SPOR TESİSİNİ AÇACAK
Mart ayında İstanbul Sinan Erdem Spor Salonu'nda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımı ile 150 spor tesisinin toplu açılışını gerçekleştireceklerini ifade eden Bakan Kılıç, "Ancak size verdiğimiz tesisler içinde çatışı akan tesis görmek istemiyoruz. Yaptığımız modern tesisleri sporcularımız eskitsin, yenisini yaparız. Ama bakımsızlıktan bir tesis eskimeye başlar, çatısı akarsa o tesisleri sizden geri alırız" diye uyardı.

"YABANCI HOCALARA GETİRİN"
"Federasyonlar hedeflerini kısa, orta ve uzun vadeli olarak yazalı taahhüt olarak bize sunmalı. Biz de ona göre önümüzü görmeliyiz" diyen Bakan Kılıç, Türk sporunda mayalanma için yabancı hocalara ve çok özel sporculara da milli takımlarda yer açılması gerektiğinin altını çizdi. Kılıç, "Milli takımlarımızın Türk sporculardan oluşması önemli. Ancak bir mayalanmaya yol açacak ise bazı ülkelerden sporcu getirebilirsiniz. Atletizmde bunu başardık. Başka branşlarda da başarabiliriz. Kendi sporcularımızı cesaretlendirmek adına bunu yapabiliriz. Futbol takımlarımızın yarıdan fazlası yabancı sporcularla kurulu kadroları ile Avrupa'da başarı kazanırken sevinmiyor muyuz? Mesut Özil Almanya Milli takımında oynarken sevinmiyor muyuz? Kompleks yapmaya gerek yok. Sporcu yetiştirmeyi terk etmeyeceğiz. Dünyanın en iyi hocalarını bulup Türkiye'ye getirin. Bugün futbol takımlarımızın 18'inin 15'ini Türk hocalar çalıştırıyor. Eğer futbol dışı branşlarda yabancı hoca şart diyorsanız bedeli ne ise bulup getirin" şeklinde konuştu.

"BÜTÜN BRANŞLAR ATA SPORUMUZDUR"
Federasyon başkanlarına komplekse kapılmadan çalışma yapmalarını tavsiye eden Bakan Kılıç, "Bütün branşlar bizim için ata sporudur, sadece güreş değil. Eskrim, binicilik, yüzme, tekvando, karate hepsi ata sporumuzdur. Komplekse kapılmayın. Bizim eksiğimiz, eğitim, disiplin ve istikrar" dedi. Toplantıda söz alan Yüzme Federasyonu Başkanı Ahmet Mazhar Bozdoğan, ABD'li ünlü yüzücü Michael Phelps'in antrenörü Bob Bowman'ı 14 Şubat'ta Türkiye'ye getireceklerini ifade etti. Bakan Kılıç, şartların uygun olması halinde Bob Bowman ile görüşeceğini ifade etti. Atletizm Federasyon Başkanı Mehmet Terzi ise Mersin'de 5 altın 5 gümüş ve 5 bronz olmak üzere 15 madalya ile döneceklerine dair Bakan Kılıç'a söz verdi.
(DY-EYB-S)

12.02.2013 14:05:29 TSI

Editör: Wan Haber