Futbol seveleri heyecan dolu bir akşam bekliyor. Süper Lig'de dananın kuyruğu bugün oynanacak karşılaşmalarla kopuyor. Ligin güçlü ekipleri Beşiktaş Galatasraay ve Fenerbahçe şampiyonluk için tüm hünerlerini bugün akşam sahada sergileyecek. Bu takımların taraftarları sabırsızlıkla maçların başlayacağı saati bekliyor. 

Ligin son haftasına girilirken Beşitaş'ın üst üste aldığı mağlubiyetler Galatasaray ile Kara Kartallar'ı aynı puana getirdi. Fenerbahçe'nin de iki takımın 2 puan gerisinde bulunan Fenerbahçe ise ligde kalma mücadelesi veren Kayserispor'u yenerek rakiplerinin puan kaybetmesini bekleyecek. Ligin son haftasındaki puanlar averaj konusunu gündeme getirdi. 

Peki Averaj nedir? Averaj nasıl hesaplanır? Üçlü avaraj ne demek?

AVERAJ NEDİR? 

Averaj takımlar arasındaki puanların eşit olması durumunda devreye giren sistemdir. Üstte yer alacak takım averajla belirlenir. Süper Lig'de ilk olarak ikili averaj sistemi uygulanıyor.

AVERAJ NASIL HESAPLANIR?

Galatasaray ve Beşiktaş arasında bu sezon Türk Telekom Stadyumu'nda oynanan maç 2-0 Beşiktaş'ın galibiyetiyle sonuçlanmıştı. Vodafone Park'daki karşılaşmayı ise 3-1 Galatasaray kazanmıştı. Deplasmanda atılan gol kuralı geçerli olmadığı için iki takımda iki farklı galibiyete ulaşmış oldu. Bu da ikili averajların eşit olduğunu anlamına geliyor. 

ÜÇLÜ AVERAJ NEDİR? AVARAJ NE DEMEK?

Ligin son haftasında şampiyonun belirlenmesi için bir durum daha söz konusu. Bu da Galatasaray ve Beşiktaş'ın rakipleri karşısında berabere kalması ve Fenerbahçe'nin Kayseri karşısında 3 puan almasıyla oluşur. Bu durumda üçlü averaj sistemi devreye girecek. 3 takım da aynı puanda olursa üçlü averaj uygulanacak.

Türkiye Futbol Federasyonu talimatlarında şöyle diyor:

Puan cetvelinde puan eşitliği varsa I. bentte belirtilen puan cetvelindeki gol averajına bakılır. (Bu müsabakalarda atılan gollerde eşitlik varsa, deplasmanda fazla gol atan takım üstün sayılmaz.) Gol averajı da eşit ise daha fazla gol atan takıma bakılır."

SÜPER LİG HAFTANIN MAÇLARI

Ligde son hafta heyecanı 15 Mayıs Cumartesi yani bugün yaşanacak. Ligin üst ve alt sıralarını yakından ilgilendiren karşılaşmalar saat 18:00 ve 20:30 saatlerinde oynanacak. 

18:00 ANKARAGÜCÜ AYTEMİZ ALANYASPOR: Eryaman Stadyumu

18:00 DEMİR GRUP SİVASSPOR - kASIMPAŞA : Yeni 4 Eylül Stadyumu

18:00 ÇAYKUR RİZESPOR - MEDİPOL BAŞAKŞEHİR: Çaykur Didi Stadı

18.00 ATAKAŞ HATAYSPOR - GAZİANTEPSPOR: Antakya Stadyumu

18.00 FATİH KARAGÜMRÜK - YUKATEL DENİZLİSPOR: Atatürk Olimpiyat Stadyumu 

18.00 ANTALYASPOR - İTTİFAK HOLDİNG KONYASPOR: Antalya Stadyumu

20.30 GÖZTEPE - BEŞİKTAŞ: Gürsel Aksel Stadyumu

20.30 TRABZONSPOR - GENÇLERBİRLİĞİ: Medical Park Stadı

20.30 GALATASARAY - YENİ MALATYA: Türk Telekom Stad

20.30 HES KABLO KAYSERİSPOR - FENERBAHÇE: Kadir Has

Editör: Wan Haber