Uluslararası Güreş Federasyonları Birliği (FILA) Asbaşkanı Ahmet Ayık, 2020 Olimpiyatları'ndan güreş branşının kaldırılmasıyla ilgili olarak, "Güreş, Türkiye adına en fazla madalya kazandığımız bir spor dalı. Şu anda 38 olimpiyat altın madalyamız var, bunun 28 tanesi güreşten. Onun için Türkiye başta olmak üzere Bulgaristan, Rusya, İran, Azerbaycan, ABD razı olmaz" açıklamasını yaptı.
Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) İcra Kurulu, 2020 Olimpiyatları programında yer alacak 25 temel spor dalını belirlerken, güreşi listeden çıkardığını açıkladı. Konuya ilişkin basın mensuplarının sorularını cevaplayan FILA Asbaşkanı Ahmet Ayık, "Biz de şaşırdık. FILA'nın Tayland'da bir toplantısı var. Bu konular orada da görüşülecek" diye konuştu.

"GÜREŞİ OLİMPİYATLARDAN KALDIRAMAZLAR, SANMIYORUM"
"Güreşte zaman zaman böyle spekülasyonlar oluyor" diyen Ayık, "2004 yılında grekoromenin kalkacağını söylemişlerdi. 2005'te Budapeşte'deki dünya şampiyonasına IOC Başkanı Jacques Rogge geldi, izledi ve orada konuştuk. 'Hayır, böyle bir şey mümkün değil olamaz' dedi. Güreşi olimpiyatlardan kaldıramazlar, sanmıyorum. Kolay değil öyle. Bugüne kadar atletizmle, güreş olimpiyatların en eski spor dallarından birisi. O nedenle güreşi öyle kolay kaldıramazlar" şeklinde konuştu.
Dünyada FILA'ya 175 üye ülkenin bulunduğunu belirten Ayık, "Bunların hepsi sarfı nazar edecek de güreş kalkacak. Bu ülkelerin hepsinin de IOC'de üyeleri var. Bu ülkelerin hepsi mi vazgeçecek, 'güreş kalksın' diye. Ben şahsen inanmıyorum" dedi.

"GÜREŞİ KALDIRAMAZLAR"
FILA'nın Tayland'da 16-17 Şubat tarihlerinde bir toplantısı olduğunu belirten Ayık, "Güreşi kaldıramazlar. Belki 8 sıkletti, 7'ye düşürdüler. Şimdi belki 5-6'ya düşüreceğiz diye pazarlık yapmak için böyle bir yola başvurdular. Biraz pazarlık güçlerini artırmak için böyle bir haber çıkardılar" diye konuştu.
IOC'nin güreşi olimpiyatlardan kaldırmak istemesinin altında yatan nedene ilişkin değerlendirme yapan Ayık, "Güreş, Türkiye adına en fazla madalya kazandığımız bir spor dalı. Şu anda 38 olimpiyat altın madalyamız var, bunun 28 tanesi güreşten. Onun için Türkiye başta olmak üzere Bulgaristan, Rusya, İran, Azerbaycan, ABD razı olmaz. Güreşi olimpiyatlardan kaldırmak öyle kolay değil" ifadesinde bulundu.
(SU-BH-S)

12.02.2013 17:11:09 TSI

Editör: Wan Haber