Davada, örgüt yöneticisi diye telefonları dinlenen kişi tanık oldu. Futbolda şike davasında sanıklara kumpas kurulduğu iddiasıyla hazırlanan iddianamede, Gülen örgütüne mensup polisler tarafından yürütülen soruşturmada yer alan çelişkiler sıralandı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcı vekili Fuzuli Aydoğdu tarafından hazırlanan iddianamede soruşturma ve dava aşamasındaki usulsüzlüklere de yer aldı.

Savcılık Şike davasında kumpas kurulduğunu şu gerekçelerle iddia etti:

Suç yeri Giresun savcılığının görev alanında

1) Şike soruşturması, Giresunspor Kulübü Eski Başkanı Osman Çırak’ın Olgun Peker tarafından tehdit ve darp edildiği iddiaları ile başladı. Ancak bu suç iddiası Giresun ilinde gerçekleşmiş olması nedeniyle soruşturmanın Giresun’da yürütülmesi gerekirken İstanbul’da başlatıldığı belirtildi.

2) İstanbul Emniyeti'nin soruşturma talep yazısı eski savcı Zekeriya Öz tarafından kabul edildi. Ardından teknik takip kararı talep edildi. Olgun Peker ile ilgili iddiala ilgili olarak herhangi bir çalışma yapılmadı.  Emniyet raporunda belirtilen hususlar doğrulanmadan soruşturma başlatıldı. Telefon dinlemesini gerektiren bir suçlama olup olmadığı, olayın İstanbul savcılığının yetki sınırlarında kalıp kalmadığı hususlarında tespit yapılmadı.

Teyide muhtaç bilgiler denildi ancak teyit edilmedi

3) Emniyetin savcılığa yazdığı soruşturma talebi yazısında, "Osman Çırak'a Olgun Peker ve adamlarınca tehdit ve şantajla başkanlığı bırakması yolunda baskılar yapıldığı yönünde teyide muhtaç bilgiler elde edilmiştir." ibaresi  yer almaktadır. Raporda da aynı şekilde teyide muhtaç bilgiler denildiği halde dinleme kararları alınmdı.

4) 3 Temmuz 2011 operasyonu gerçekleştirilmeden önce yapılan yazışmalarla Giresun ilinde bulunan muhbirin Taraftar kod adıyla gizli tanık olarak ifadesine başvuruldu. Oysa bunun soruşturmanın en başında yapılıp, toparlanan delil durumuna göre hareket edilmesi gerekiyordu.

Operasyon bir ay önce Giresun Emniyeti'ne soruldu

5) 3 Temmuz 2011’de  yapılan Şike operasyonundan 1 ay önce Giresun Emniyet Müdürlüğü’nden bazı iddiaların araştırılması için bilgi talep edildi. Somut bulguların tespitine yönelik çalışma, operasyon yapılmadan önceki ayda yapılmıştı. Yaklaşık 7 ay süren soruşturma safhasında sadece duyumlardan ibaret teyidi yapılmamış istihbari bilgiler ile dinleme ve izleme kararları alındı.

Soruşturmanın gerekçesi olan kişi ‘emniyet raporundaki iddiaları’ yalandı

6) Soruşturmanın başlatılmasının temelini oluşturan Giresunspor eski başkanı Osman Çırak’ın tehdit ve darp edilmesi ile ilgili iddialar, Çırak’a 3 Temmuz operasyonundan 4 gün sonra soruldu. İstanbul’da alınan ifadesinde Çırak, Başkanlık seçimleri öncesinde Olgun Peker veya onunlu birlikte hareket eden şahıslar tarafından seçime girmemesi yönünde baskı veya tehdit görmediğini, kimseden davacı ve şikayetçi olmadığını” beyan etti. Osman Çırak’ın bu husustaki ayrıntılı ifadesine ve delillerinin nelerden ibaret olduğunun araştırılmasına, soruşturmanın en başında başvurulmalıydı.

Soruşturmayı başlatan polis tutanağı gerçek dışı

7) Şikede kumpas soruşturması kapsamında Osman Çırak’ın ifadesi alındı. Çırak ifadesinde, şüpheli polis Lokman Yanık’ın kendisine baskı yaptığını ifade ederek, “Polis Lokman Yanık bana şike ve tehdit iddialarına ilişkin bir çalışma yaptığını anlattı. Benim de yaşadıklarımı anlatmamı istedi. Ben de gerekli açıklamaları Giresun basınına yaptığımı, bunun dışında yapacağım bir açıklama olmadığını söylediğim” dedi. Kumpas soruşturması kapsamında alınan bu ifade ile Osman Çırak’ın soruşturma başlamadan önce polis tarafından istedikleri doğrultuda ifade vermesinin istendiğini, ancak bunu kabul etmediğinin ortaya çıktığı belirtildi. Soruşturmanın başlamasına neden olan polis tutanağının gerçek dışı olduğu tespit edildi.

Söylenmemiş sözler tutunaklara yazılarak soruşturma başlatıldı

8) Giresunspor eski başkanı Osman Çırak’ın söylemediği şeyleri söylemiş gibi göstererek gerçeye aykırı evrak tanzim edilip soruşturma başlatıldığı, soruşturma neticesinde bir çok şahsın gözaltına alındığı ve bazılarının da tutuklandığı belirtildi.

Yasalara aykırı şekilde dinleme kararları alındı

9)Genel olarak soruşturmada var olduğu iddia edilen suç örgütünün liderinin kim olduğu, yöneticilerinin kim olduğu, suça karışan kişilerin suç örgütü ile nasıl bir illiyet bağı olduğu yönünde tespitler ortaya konulmadan kararlar alındı.

10) Hattın kullanıcısı ile abone kimlik bilgilerinin farklı olduğu durumlarda, hattı kullananın kim olduğu açıkça belirtilmesi gerekirken bu durumun göz ardı edildi.

11) Sadece ilk isim bilgisi girilerek kişiler hakkında iletişimin tespiti talebinde bulunuldu.

12) Kişilere dinleme ve izleme tedbirinin uygulanmasını gerektirecek suç ile bir bağlantılarının ortaya konulmadığı belirtildi. Kişilerin suçla alakasının olduğu iddia edildiği durumlarda da yöneticisi ve lideri belli olmayan bir örgütle ilişkisi olabileceği iddia edilerek talepte bulunuldu.

13) Bazı dinleme talep yazılarında, kişiler arasındaki günlük olağan görüşme içeriği ile irtibatta bulunulması dışında bir delil bulunmasa da tedbir talebinde bulunuldu.

Mahkeme reddetti ama dinleme yapıldı

14) Bir talep yazısında bir görüşme içeriğine yer verilip telefonun Burak Akar adına kayıtlı olduğu belirtilmiş ve kullanıcısı tespit edilemediği halde hakkında tedbir talep edildi. Ancak mahkeme, kulanıcının açık kimlik bilgileri belirtilmediğinden talebin reddine karar vemiştir. Reddine karar verildiği halde, soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı 29 Aralık 2010 tarihli yazısıyla, sanki mahkemece talebin kabulüne yönelik karar çıkmış gibi iletişimin tespiti yapılması yönünde emniyete yazı göndermiştir.

15) Haklarında iletişimin tespiti kararları alınmış 14 kişi hakkında dava açılmadı. Ancak bu kişiler ile ilgili olarak takipsizlik kararı da verilmediği ortaya çıktı. Bu kişilerin ne amaçla dinlenildiği belirlenemedi.

Örgüt yöneticisi olarak dinlendi, tanık oldu

16) Dinleme kararı istenilen telefon numarasının kim tarafından kullandığına dair bir araştırma yapılmadı. Örneğin Bülent Uygun’un eşi Gamze Uygun hakkında bu kurala uyulmadı. Gamze Uygun, örgüt yöneticisi olarak dinlendiği halde dosyada tanık olarak bilgisine başvuruldu.

Kaynak: Al Jazeera

Editör: Wan Haber