Amed Sportif Kulüp Başkanı Metin Kılavuz, Diyarbakır’da 2016 ve 2019 yıllarında Belediye başkanlarının görevden alınıp yerlerine kayyum atanmasının Amedspor’u olumsuz etkilediğini söyledi. Amedspor’u siyaset ile yan yana getirdiklerini, kulubün dini, dili ve inançları farklı olan insanları aynı çatı altında toplayan, evrensel değerleri benimseyen bir kulüp olduğunu da ifade ederek, “Bizimle maça çıkan takımlar sanki milli maça çıkar şeklinde bir motivasyon ile çıkıyor. 120 dakika Mehter Marşı çalıyorlar. Bizi niye ayrıştırıyorsunuz, niye ötekileştiriyorsunuz?” diye konuştu.

Amedspor Kulüp Başkanı Metin Kılavuz ve Teknik Direktör Mehmet Budakın kulüp binasında hem basın mensuplarının sorularını hemde sosyal medya üzerinden taraftarın sorularını yanıtladı. Önce takım ile ilgili genel bilgeler veren Başkan Kılavuz, Amedspor’un aslında başkan ve yönetim olmadığını, Amedspor’un taraftarın ve halkın takımı olduğunu belirterek, “Çok seri bir şekilde transfer çalışmaları yaptık. Hoca arayışımız oldu. Ben kişisel olarak yerelden beslenmeyecek bir sürecin sürdürülebilir ve başarılı olamayacağını söyledim. Onun için yerelden bir hocamız ile anlaştık ve onunla transfer yaptık. Kayyum atanması transfer sürecine denk geldi ve olumsuz etki yaptı. Yönetim ile oturup konuştuk. Nihayetinde Amedspor için çok istediğimiz bir süreci yaşayamadık. Sportif anlamda Amedspor 11 puan ile haketmediği bir yerde, istediğimiz oyunu oynayamadık” diye konuştu.

Başkan Kılavuz, sportif yaşamın biraz mali olanaklarla alakalı olduğunu, bir dönem 2 bin lisanslı sporcusu ile Fenerbahçeden sonra Türkiye’nin 2’nci büyük kulübü olduğunu kaydederek, “Bize göre spor dini, dili, kökeni ne olursa olsun herkesin bir araya gelip, barışı oluşturan bir kültürdür. Amedspor bir takımın ötesindedir. Bugün Amedspor’a baktığımızda dini, dili ve inançları farklı grupları bir araya getiren bir çatıdır. 4 büyüklerden sonra en fazla kitlesel taraftarı olan külüptür. Bu takım halkın takımı ve barış ve evrensel değerleri savunan bir takmdır” dedi.

“Amedspor’a yapılanların onda biri hangi kulübe yapılsaydı bırakın kulübü, bir tabelaları bile olmazdı. Bugün tabelamız duruyorsa çok değerlidir, eski yönetimlere ve halkımıza teşekkür ediyorum” diyen Başkan Kılavuz, konuşmasını şöyle sürdürdü:

‘SMS İLE PARA TOPLAMASINA İZİN VERİLMEYEN TEK KULÜP AMEDSPOR’DUR’

“Kayyum süreçlerini demokrasi ve hukuk ile açıklamak abestle iştigaldır. Belediye başkanı yüzde 60 ile oy alıyor. Halk iradesine ipotek koyuyorsunuz. Seçilmişi alıp yerine atanmış atamak, demokrasi ve hukuk ile bağdaşmıyor. Türkiye’de bu akıl tutulmasına son verilmesi gerekiyor. Türkiye’nin demokratik ve refah seviyesi yüksek bir ülke olması hapimizin dileğidir. Kayyum süreçleri bizi olumsuz etkiledi. Bütün kulüplerin yerel dinamekler ile bağı güçlüdür. Türkiye’de tüm takımlar, ilçe takımları dahil SMS eliyle kampanyalar düzenledi, derneklerin para toplama yasasına göre izin alması gerekiyor. Türkiye’de tek izin alamayan kulüp Amedspor’dur. Neden? Hiç bir gerekçe ve açıklama yoktur. Başvurumuz rededildi. En büyük ekonomik kampanyalarımızdan biri SMS projeesi olacaktı. Kampanya ile her mesaj ile 5 lira toplanacaktı.”

‘TAKIMLAR BİZİMLE MİLLİ MAÇA ÇIKAR GİBİ MAÇA ÇIKYOR’

Kulüp Başkanı Metin Kılavuz, “Bu ayrımcılık ve ötekileştirme niye?” diye sorarak, Amedsor’un siyaset ile yan yana getirildiğini de belirterek, “Bizim külübümüzünde bir bakışı vardır. Bu demokratik, eşit ve özgürce barış içinde bir arada yaşamı esas alan evrensel bir bakıştır. Türkiye’de siyaset yapmaya en uzak kulüp Amedspordur. Maçlarda asker selamını veriyorlar. İzahatı yoktur. Takımlar deplasmanlarda bizimle maça çıktıklarında milli maça çıkıyor havası ile çıkıyor. 120 dakika boyunca Mehter Marşı çalıyorlar. Amedsor niye ayrıştırıyorsunuz? Amedspor’un İstiklal Marşı’nı ıslıkladığı söyleniyor. Bu doğru değil. Türkiye’deki halkların değeri bizim değerimizdir, bizim değerlerle sembollerle sorunuz yoktur ve onlara saygılıyız. Yaşananlar sporun ruhuna uygun değildir. Bize gelen takımlar da sahaya çıkarken düşman ve rakip gibi görüyorlar. Bunun doğru olmadığını ifade ediyoruz” dedi.

FERİT ASLAN / TARAFSIZ HABER AJANSI / DİYARBAKIR

 

Editör: Wan Haber