İskele Mahalle'sinde düzenlenen ve eş başkan adaylarının katıldığı toplantıda adeta izdiham yaşandı. Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkan adayı Bekir Kaya, "Demokratik bir birlik için Tuşba çok önemli bir yer. Biz bu seçimden demokratik bir birlik çıkaracağız" derken mahalleli adına konuşan Ergül Erdemirel adlı yurttaş ise "Bize deniliyor ki, 'güçlü iktidarın, güçlü adayını destekleyin'. Biz 5 yıl önce güçlü iktidarın güçlü hırsızını da gördük. Tüm halkımızı Bekir Kaya'ya destek vermeye çağırıyorum" dedi. 
 

Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkan adayı Bekir Kaya, Tuşba Eş Başkan adayları Öner Yiğit ve Hatice Günel, İskele Mahallesi'nden düzenlenen halk toplantısına katıldı. 550 kişinin katıldığı toplantıda taziye evi hınca hınç dolarken, kalabalık nedeniyle yüzlerce kişi ise dışarıda kaldı. Katılım açısından toplantı herkesimden insanların katılımıyla adeta bir  mozaiğe dönerken, eş başkanlar kalabalık nedeniyle uzun süre salona giremedi. 


Yiğit'ten İskelelilere: Biz devrime hazırız ya siz?
Burada ilk konuşmayı yapan Tuşba Eş Başkan adayı Öner Yiğit, AKP'nin kendi kalesi olarak gördüğü, aslında öyle olmayan İskele Mahallesi'nden BDP'nin devrime hazır olduğunu söyledi. İskelelilere seslenen Yiğit, "30 Martta kime oy vereceğiniz ortaya koyun, ortaya koyun ki kimse artık size oy deposu olarak görmesin" dedi. Bu kentte yaşayan tüm kimliklerin aynı acılara tanık olduğunu ve aynı acılar yaşadığına dikkat çeken Yiğit, "Biz burada acılar yaşarken, onlar ayakkabı kutularını doldurdular. Burada bulanan tüm halkımıza sesleniyorum; Roboski'de anneler çocukların cenazelerini ayakkabılarından teşhis ediyor, öte yandan bunların aileleri çocuklarını ayakkabı kutularından tanıyor. Şimdi tüm halkımız biraz empati yapsın ve kararını versin" dedi. 


"Allah seni ıslah etsin"
AKP Tuşba adayının neredeyse 75 bin kadro sözü verdiği duyumları aldıklarını aktaran Yiğit, "Allah seni ıslah etsin. Bizim seçmen sayımız zaten 75 bin. Bunu nasıl yapacaksın?" diye sordu. İskele Mahallesi'ne ilişkin çok ciddi projelerinin olduğunu belirten Yiğit, şuana kadar neredeyse 10 bin kişiyle yüz yüze geldiklerini ve projelerini halkın istemine göre yaptıklarını söyledi. Yiğit'ten sonra konuşan Hadice Günel ise, en büyük projelerinin barış projesi olduğunu belirterek, 1 yıldır süren barış sürecinin devam etmesi ve insanların artık ölmemesi için halkın bu sürece destek vermesi gerektiğini ifade etti. 


Kaya: Demokratik bir birliği kurmanın tam zamanı
Son olarak konuşan Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkan adayı Bekir Kaya, BDP'nin tek kimlik, tek inanç ve tek etnik grubunun partisi olmadığını, BDP'nin herkesin partisi olduğunu söyledi. Seçime iki ay kala ortaya çıkan partilerin toplumun o gün en çok ihtiyaç duyduğu şeyler üzerinden yalanlar söylediklerini belirten Kaya, "Mesela işsizlik en büyük sorun ise kadro sözü veriyorlar. Yollar sorun ise yol yapacaklarının sözünü veriyorlar ama yapmıyorlar. Halkın malı üzerinden kendi hesaplarını yapıyorlar. Sen kendi cebinden mi ödüyorsun da böyle rahat konuşuyorsun" dedi. Halkın hizmet için kendilerine yetki verdiğini belirten Kaya, katılımcılık ilkesinin kendileri için en vazgeçilmez ilke olduğunu söyledi. Herkesin farklı ideolojilerinin olduğunu söyleyen Kaya, "Biz ideolojisi ne olsun bu kentten demokratik bir birliği çıkarmamız gerekiyor. İdeolojik bir birlik elbette olmaz ancak biz demokratik bir birliği ortaya çıkarırsak kimse bizim üzerimizden bir hesap yapmaya kalkamaz. Tuşba ilçesi bu demokratik birlik için isabetli bir yerdir. Bunu bu seçimde başardığımız takdirde kimse size artık oy deposu olarak göremeyecektir" diye konuştu. 


İskele Mahallesi Sakini Erdemirel'den AKP'ye tokat gibi cevap
Kaya'nın ardından söz alan Ergül Erdemirel adlı vatandaş, "İskele'de tüm halklar yıllardır birlikte yaşıyoruz. Kürhesiniler size oy vermeyeceklerse neden buradalar? Biz bu ayrımı artık kafamızdan sildik. Bu toplantıya katılmaktan ve Bekir Kaya gibi bir insanın yanında bulunmaktan şeref duyuyorum. Van'da Kürt diye sevilmiyoruz, Batı'da Kürt diye sevilmiyoruz. Bugünlerde TV'lerde 'Ben böyle adam isterim' reklamları dönüyor. Eğer adamlıksa en büyük adam Bekir Kaya'dır. İcraatlardan da söz edilecekse Bekir Kaya'nın icraatlarını seviyor, beğeniyor ve bu icraatları istiyorum. Bize diyorlar ki, 'güçlü iktidarın, güçlü adayını destekleyin' Biz 5 yıl önce güçlü hükümetin güçlü hırsızını da gördük. Devlet kısıtlamalarıyla bize yapılanları da gördük. Bekir Kaya gibi bir belediye başkanına asla darbe vurmayın ve destekleyin" diye konuştu. Erdemirel'in konuşmasının ardından salonda bulanan yüzlerce kişi 'Bekir Başkan' sloganları attı. Eş başkanlar İskele Mahalle toplantısının ardından bu kez de Akşehir AKKA Konutları'nda düzenlenen toplantıya katıldı. Burada konuşan Kaya, "Halkımızla birlikte bir temel attık, inşallah bu temelin üzerine sağlam bir duvar öreceğiz" dedi. Toplantının ardından mahallenin çocukları Bekir Kaya'dan imza almak için uzun kuyruklar oluşturdu. 

 

galeri.PNG

Editör: Wan Haber