Milliyet Gazetesi'nden Şebnem Hoşgör'ün haberine göre, Başbakan Binali Yıldırım’ın konuşmasıyla 12 maddeden oluşacağı belirtilen anayasa teklifinin içeriğine ilişkin önemli ipuçları verdiği öğrenildi.

Başbakan Yıldırım, Erdoğan’ın her fırsatta talep ettiği “yedek milletvekilliği”uygulamasının da yeni sistemde olacağını söyledi. Yıldırım’ın bu sözleri üzerine, vekillerin kendi aralarında yedek milletvekilliğinin yararları ve zararlarını tartışmaya başlaması nedeniyle salonda bir hareketlilik yaşandı ve uğultular yükseldi. Yıldırım gülerek“hayırdır, bir hareketlilik var” dedi.

Ardından, “yalnız değilsiniz artık” esprisini yapan Yıldırım, “Ben de o statüye tabi olacağım” diye gülerek konuşmasını sürdürdü.

Alınan bilgilere göre, Yıldırım, anayasa değişikliğiyle “seçilme” yaşını 18’e düşereceklerini, askeri yargıyı kaldıracaklarını da açıkladı. Bir kişinin 5+5 formülüyle iki dönem Cumhurbaşkanlığı yapabileceğini anlatan Yıldırım, Başbakanlığın olmayacağını söyledi.

Yıldırım, “Meclisle kabine ayrı olacak. Ama Meclis’ten de tam kopuk bir yönetim yapamayız” derken, teklifte Cumhurbaşkanı’nca atanacak hükümet için “parlamento içinden de bakan atanabilir” şeklinde bir hüküm olacağı, bu sayede esasın bakanların parlamento dışından atanması olduğunun vurgulanacağı, TBMM üyelerinden de bakan atanması yolunun açık bırakılacağı öğrenildi.

Teklifte parlamento içinden atanabilecek bakan sayısına ilişkin sayı ifade edilmeyeceği, takdirin Cumhurbaşkanı’na bırakılacağı öne sürüldü. Yıldırım’ın, müzakerelere ilişkin olarak, “Rusya’dan dönüşüme kadar biteceğini umuyorum” dediği kaydedildi.

Kaynak: Milliyet

 

Editör: Wan Haber