İçişleri Bakanlığı, 2 aylığına görevden uzaklaştırıp yerine kayyım atadığı HDP’li Van ve Mardin büyükşehir belediye başkanlarıyla ilgili kararını 2 ay daha uzattı. Görevden uzaklaştırılan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Selçuk Mızraklı’ya ise henüz bir tebligat yapılmadı.

Bakanlık tarafından Diyarbakır, Van ve Büyükşehir Belediye Başkanları 19 Ağustos’ta haklarında seçim öncesi ve sonrası çeşitli soruşturmalar gerekçe gösterilerek 2 aylığına görevden uzaklaştırıldı. 3 belediyeye de illerin valileri kayyım olarak atandı.

3 belediye başkanı için 2 aylık uzaklaştırma kararı bugün doldu. Ancak İçişleri Bakanlığının bu süre dolmadan harekete geçtiği öğrenildi. Edinilen bilgiye göre Van ve Mardin Büyükşehir Belediye Başkanları Bedia Özgökçe ile Ahmet Türk’e 7 Ekim’de uzaklaştırmanın iki ay daha uzatılacağı bildirildi. Ancak Diyarbakır Belediye Başkanına henüz bir tebligatın gitmediği öğrenildi.

Bilgileri doğrulayan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Selçuk Mızraklı uzatma kararlarını eleştirdi. Son olarak Hakkari, Nusaybin ve Yüksekova’ya kayyım atandığına dikkat çeken Mızraklı bunun “Demokratik siyasetin dışına itme, yerelde çıkan iradeyi gasp etme” olduğunu söyledi.

Türkiye’deki herkesin yurttaşlık hukuku üzerinden bu yaşananları düşünmesi gerektiğine dikkat çeken Mızraklı tabloyu, “Ha darbe olmuş seçimler yapılmıyor ha seçimler olmuş sonuçları darbelenmiş” sözleriyle yorumladı.

UZAKLAŞTIRMA İTİRAZINA MAHKEMEDEN RET

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Mızraklı’nın İdare Mahkemesi’nde uzaklaştırma kararının yürütmesinin durdurulması için açtığı davada da ret kararı geldi. Geçen hafta kararın kendilerine ulaştığını anlatan Mızraklı buna itiraz edeceklerini, bu itiraz da reddedilirse Danıştay’a gideceklerini söyledi. (DUVAR)

Editör: Wan Haber