Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Başkanı Necdet Takva, Kanal 65'te yayınlanan Ekstra Gündem'in canlı yayın konuğu oldu. Takva, birçok konuya değinerek, akıllardaki soru işaretlerini giderdi.  

‘Arka plan yok’ 

Takva, AK Parti Van Belediye Başkan Adayı olmadan önce herhangi bir siyasi parti ile siyasette bulunma yönünde bir girişiminin olmadığını belirterek, “Ben siyasete bulunduğum mevkiyi kullanarak ya da politik bir tercihte bulunarak girmiş biri değilim. Van halkına ben bunu defalarca kez deklare ettim. Bu tamamen sayın Cumhurbaşkanımızın teveccühü ve öngörüsü çerçevesinde gelişmiş tek taraflı bir adaylığım oldu. Ne bir adaylık başvurum ne de görüşmem var. Asla bir arka plan yok. 5 Aralık saat 14.30’a kadar herhangi bir siyasi parti ile siyasette bulunma yönünde bir girişimim asla yoktur” dedi.  

‘TSO’nun dahili yoktur’ 

Van Organize Tarım İşletmelerine de (VOTAŞ) değinen Takva, “2017 yılında artık sürdürülebilir olmadığı yönünde bir kanaat ile Feridun Bey ile bir görüşme yaptık. Ticaret Odası’nın buna dahil olmasını, bunu halka mal edilmesini, daha güçlü bir sermaye yapısıyla örnek bir modelleme olabileceği yönünde bir kanaat gelişti. Biz bunu çok tartıştık. Bunlar konuşulunca bir grup iş insanı o dönem bizi ziyaret ettiler, dediler ki Van’ın değerlerini geçmişte heba etme anlayışımızdan kurtulmamız lazım, TSO bu konuda mutlaka inisiyatif almalı. Sonra Büyükşehir Belediyesi bunu satın aldı. Onlar farklı bir yönetsel anlayış içerisinde bunu işletme yönünde bir irade ortaya koydular. Bizim o zaman hisselerin büyük bir kısmını alma konusunda da bir girişimimiz de oldu. Ama dönemin belediye yönetimi bunu kendi elleriyle yönetilmesi ve işletilmesi yönündeki iradeyi ortaya koyup Büyükşehir Belediyesi o zaman zaman orayı satın aldı. 240 hisseydi, bunu biz daha sonra hisse miktarlarını küçülttük. Bu hisseleri Büyükşehir Belediyesi aldı. Dönemin Valisi İbrahim Bey orada hayvan aldı. Daha sonra sayın Zorluoğlu dedi ki, bu tarım, hayvancılık özel sektör bizim işimiz değil, bizim işimiz belediyecilik faaliyetleridir. Dolayısıyla bunun Van halkı tarafından işletilmek istendiğini ben biliyorum. O nedenle onlar 16 milyona satın almışlardı hisseleri, daha sonra 19 milyon 5 yüz 10 bin TL’ye ihaleye girmek suretiyle TSO’nun bir şirketi devraldı. Orada tekelleşmeyi önlemeye yönelik ciddi çalışmalar yaptık. Maksimum şahıs başına 40 hisse ile sınırlandırdık. 2 bin 40 hisseyi belediyeden belediyeye 3 milyon da kar vermek suretiyle 19 milyon 5 yüz 10 bin TL ihale ile devraldık ve hemen bir kampanya ile aldığımız fiyata halka arz ettik. Aşağı yukarı bu 2 bin 40 hissenin şu an bizim elimizde 750 hisse var. Daha sonra biz kampanya yaptık. Kimisi bir hisse aldı, kimisi 20 hisse aldı. 40 hisse sahibi olanlardan 5 kişilik bir yönetim kurulu seçildi. Bunda bizim dahilimiz yoktur. Hiçbir şekilde Van Organize Tarım İşletmesi’nde ne şahsımın ne de TSO’nun bir dahili yoktur” diye konuştu.  

‘Öyle bir gündemimiz yok’ 

Takva, Van TSO seçimlerinin 2022 Ekim-Kasım aylarında olacağını belirterek, “Önümüzde meslek odası, esnaf odası seçimleri var. İnsanlar şu anda onunla meşguller ve herkesin kendine göre gündemi var. Bizim öyle bir gündemimiz yok. Şu anda görevimizin başındayız. Adaylığını açıklayan bir iki arkadaşımız var.  Şu aşamada kamuoyunu gündemde olmayan ve uzun bir zaman süreci gerektiren bir meslek odası seçiminden bahsediyoruz. Bunu kentte çok da tartışma konusu yapmamak lazım. 2022 yılı Ekim-Kasım aylarında olması gereken bir seçim takviminden bahsediyoruz. Spekülasyonlar var, genel ve yerel seçimler var. Türkiye’nin daha büyük kararlaşma süreçleri var” dedi.

Fatma Polatcan / WanHaber.com

Editör: Wan Haber