24 Haziran 2018’de yapılan genel seçimlerde nüfusuna oranla 8 milletvekili Van’ı temsilen meclis sıralarında yerini aldı. 

Seçilen milletvekillerinden 3’ü Ak Parti adaylarından, 5’i Halkların Demokratik Partisi adaylarından oldu. İrfan Kartal (Ak Parti), Abdullahat Arvas (Ak Parti), Osman Nuri Gülaçar (Ak Parti), Tayip Temel (HDP), Sezai Temelli (HDP), Muazzez Orhan Işık (HDP), Bedia Özgökçe Ertan (HDP) ve Murat Sarısaç (HDP) Van ilini temsilen mecliste görev almaya başladı. Daha sonra Bedia Özgökçe Ertan, 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde milletvekilliği görevini bırakıp Van Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi. Bu durumda Van’ın milletvekili sayısı 7’ye düşmüş oldu. Peki, Van’ın vekilleri göreve başladıktan bugüne kadar meclis çatısı altında neler yaptı?
 
Son zamanlarda Van’ın ismini meclis sıralarında daha fazla duymaya başladık. Geçtiğimiz gün ise meclise HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç tarafından Van’ın ekonomik sorunlarının araştırılması üzerine bir araştırma önergesi verildi. Araştıma önergesinin gerekçelerini de HDP Ekonomi Komisyonu üyesi ve İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu paylaştı. 
Ardından aleyhde konuşma yapmak üzere kürsüye Ak Parti Van Milletvekili Abdullahat Arvas çıktı. Arvas’ın konuşması sırasında meclis sıralarında sözlü tartışmalar yaşandı. Sonuç olarak Sarısaç’ın verdiği araştırma önergesi genel kurulda yapılan oylama sonucunda, oy çoğunluyla reddedildi. Bu da aklımıza “Van milletvekillerinin meclis karnesi nasıl?” sorusunu getirdi.
 

İŞTE VAN MİLLETVEKİLLERİNİN MECLİS KARNESİ
 
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin resmi internet sitesinde yer alan bilgiler doğrultusunda Van milletvekillerinin meclis karnesini; verdikleri kanun teklifi sayısı, verdikleri soru önergeleri sayısı, genel görüşme önergeleri sayısı, meclis soruşturma önergeleri sayısı, meclis araştırma önergeleri sayısı ve genel kurul konuşmalarının sayısı olarak ele aldık.
 

VEKİLLERİN VERDİKLERİ KANUN TEKLİFLERİ
 
TBMM’nin internet sitesine bakıldığında Ak Parti Van Milletvekilleri Abdullahat Arvas, Osman Nuri Gülaçar, İrfan Kartal ve HDP Van Milletvekilleri Sezai Temelli ve Tayip Temel’in şu ana kadar mecliste herhangi bir kanun teklifi vermedikleri görülürken; HDP Van Milletvekilleri Muazzez Orhan Işık’ın 5, Murat Sarısaç’ın 8 kanun teklifi verdiği görülüyor. Ayrıca, Sarısaç’ın verdiği 8 kanun teklifinin 2’si doğrudan Van ile alakalı.
 

YAZILI SORU ÖNERGELERİ
 
Ak Parti Van Milletvekilleri Abdullahat Arvas, Osman Nuri Gülaçar, İrfan Kartal ve HDP Van Milletvekilİ Sezai Temelli şu ana kadar meclise herhangi bir soru önergesi vermemiş durumda Öte yandan; HDP Milletvekilleri Tayip Temel 26, Murat Sarısaç 144 ve Muazzez Orhan Işık 213 adet soru önergesi meclis başkanlığına sunmuş olarak görülüyor. Ayrıca; Temel’in 10, Sarısaç’ın 100 ve Orhan’ın 67 soru önergesi doğrudan Van ile alakalı...


GENEL GÖRÜŞME ÖNERGESİ VE MECLİS SORUŞTURMA ÖNERGESİ

TBMM’nin resmi interenet sitesine bakıldığında, 7 milletvekilinin tamamı genel görüşme önergesi ve meclis soruşturma önergesi vermemiş olarak görülüyor.
 

MECLİS ARAŞTIRMA ÖNERGELERİ

Yine, Ak Parti Van Milletvekilleri Abdullahat Arvas, Osman Nuri Gülaçar, İrfan Kartal ve HDP Van Milletvekilİ Sezai Temelli şu ana kadar meclise herhangi bir araştıma önergesi vermemiş durumda. HDP Milletvekilleri Muazzez Orhan Işık 24, Murat Sarısaç 26 ve Tayip Temel 8 araştırma önergesi vermiş ve bu araştırma önergelerinin içeriğine bakıldığında, Orhan’ın verdiği 24 araştırma önergesinin 5’i, Sarısaç’ın 26 araştırma önergesinden 15’i doğrudan Van ile alakalıyken, Temel’in vermiş olduğu 8 araştırma önergesinden hiç biri doğrudan Van ile akalı değil.
 

GENEL KURUL KONUŞMALARI

Ak Parti Van Milletvekilleri; Osman Nuri Gülaçar ve Abdullahat Arvas 6’şar kez,  İrfan Kartal ise 5 kez meclis kürsüsünde söz almış olarak görünüyorken,  HDP Milletvekilleri Sezai Temelli 4 kez, Tayip Temel 3 kez, Murat Sarısaç 9 kez ve Muazzez Orhan Işık 36 kez kürsüde yerini almış. Yapılan genel kurul konuşmalarında Kartal’ın 5 konuşmasından 2’si, Orhan’ın 36 konuşmasından 7’si, Sarısaç’ın 9 konuşmasında  1’i Van ile doğrudan alakalı. Arvas, Gülaçar ve Temelli ve Temel’in konuşmalarından hiç biri doğrudan Van ve Van’ın sorunlarına ilişkin konuşmalar değil. Öte yandan, genel kurul konuşmalarında belirtilen rakamlara, vekillerin yemin konuşmaları da dahil edilmiştir.

Kaynak: Yeni Doğu Gazetesi

Editör: Wan Haber