DAİŞ çetelerinin Kobanê’ye yönelik saldırıları ve AKP hükümetinin bu çetelere verdiği destek Van’da yapılan kitlesel basın açıklamasıyla protesto edildi. Cumhuriyet Caddesinde yapılan basın açıklamasına HDP Van İl Başkanı Harun Okay, DBP Van İl Yöneticileri, DBP İpekyolu İlçe Eş Başkanı Alattin Dağhan, Tuşba İlçe Eş Başkanı Hacer Kaya, DBP Edremit İlçe Başkanı Fatih Şahin, Edremit Belediyesi Eş Başkanları Rojbin Sevil Çetin, Abdülkerim Sayan, Barış Anneleri Meclisi Aktivistleri, STÖ temsilcileri ve halk katıldı. Açıklamada sık sık, “Her yer Kobanê, her yer direniş” ve “Biji Berxwudana YPG” sloganları atılırken polis basın açıklaması nedeniyle helikopterle çevrede uçuş yaptı. Çevrede uçuş yapan polis helikopterinin yanı sıra tüm caddeler polis tarafından ablukaya alındı.


Basın açıklamasını yapan HDP Van İl Başkanı Harun Okay şunları söyledi : “Kobanê’ye saldıran IŞİD ve ona destek veren AKP’yi protesto etmek için buradayız. Kürt halkına yönelik saldırılara karşı demokratik tepkimizi ortaya koyacağız. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kobanê düştü, düşecek” diyerek halkımız 6-7 Ekim’de Kobanê direnişine sahip çıktı. Erdoğan’ın aynı nakaratı tekrarladığı bugünlerde Urfa’dan sınır kapısına DAİŞ saldırısı gerçekleşti. Bizde AKP’nin bu politikalarına karşı savaş bitene kadar sokaklarda olacağız. Bu akşamdan itibaren her gün saat 19.00’da ışık söndürme eylemimiz olacak. AKP önce Bahçeli’yi, Dersim’e, şimdi de Hakkari’ye davet ederek tehlikeli bir oyunun içine girmiştir. Buradan uyarıyoruz… Aklınızı başınıza alın ve bu politikalardan vazgeçin. Biz Van halkı olarak Kobanê’de canını feda eden yoldaşlarımızın yanındayız. Kimse Kürde düşmanlık yapmakla bir şey kazanamaz. Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan derhal baş müzakereci olarak kabul edilmelidir.” Diye konuştu.


Açıklamanın ardından “Her yer Kobanê, her yer direniş” sloganlarıyla yürüyüşe geçen kitle ve polis arasında gerginlik yaşandı. . Sivil giyimli bir polisin sürekli olarak çevrede bulunan insanlara ‘Sizinde huzurlu olmaya hakkınız yok mu? Siz Vanlılar ne zaman huzur içinde yaşayacaksınız’ diyerek gerginlik yaratmaya çalışması dikkat çekti.

Haber: Oktay Candemir - ANF

Editör: Wan Haber