HDP ve DBP il örgütlerince Van’da ‘Darbelere Hayır Demokrasi Hemen Şimdi’ adıyla yapılan mitinge HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel’in yanı sıra HDP Van milletvekilleri HDP ve DBP il, ilçe eş başkanları, partililer ve çok sayıda vatandaş katıldı.

İki Nisan Kavşağı’nda yapılan mitingde konuşan Demirtaş, Türkiye’nin çok zor günlerden geçtiğini belirterek, “Bizler askeri darbelerden cunta zihniyetinden, ordunun yönetime ve siyasete sürekli olarak kendi ağırlığını koymasından çok çekmiş bir halkız. Bizler hiçbir zaman askeri darbe ve cuntaların bizi kurtaracağına inanmadık. ‘Şu ülkede darbe olsa da kurtulsak’ demedik. İnanın ki 15 Temmuz akşamı sokağa çıkan tanklar parlamento dahi sivil insanları katleden helikopterler ve savaş uçaklarının arkasındaki siyasi güç kimse bizler onu istiyoruz. HDP olarak darbecilerle cuntacılarla paraleliyle hiçbir şekilde ilişkimiz olmadı” dedi.

3-731.jpg

“İç savaş çıkarabilselerdi darbe yüzde yüz başarılı olacaktı”
Darbenin iyisi kötüsü olmadığını vurgulayan Demirtaş şunları söyledi: “Darbe kötüdür 12 Eylül darbesi 28 Şubat Post Modern darbesi, 27 Nisan muhtırası bunların siyasete en ufak bir katkısı olmadı. Bizler de darbeden yana olmadığımız daha ilk saatlerde gösterdik. Bizim darbenin karşısında olmamız darbenin başarısız olmasındaki en önemli etkenlerden birisidir. Çünkü darbeciler bir şekilde darbe yanlısı darbe karşıtı diye toplumu ayrıştırmak ve halkı bölmek için hazırlık yaptılar. Burada bir iç savaş çıkarabilselerdi darbe yüzde yüz başarılı olacaktı. Buradaki en kritik duruş bizim duruşumuzdu.”

“Tankların önüne çıkan yurttaşlarımızın duruşu son derece saygın ve kahramancadır”
Darbecilere karşı tankların önüne çıkan vatandaşların duruşlarının son derece saygın ve kahramanca olduğunun altını çizen Demirtaş, “Elbette tankların önüne çıkan silahların namluların karşısına çıkan her yurttaşımız kendi iradesine sahip çıkma cesareti ve kararlılığını göstermiştir. Onların duruşu da son derece saygın ve kahramancadır. Darbeyi durduran nedenlerden bir tanesi de halkın bunun karşısında durmasıydı. Bizler işte hep birlikte bunu engelledik. Bu ülkenin barışı huzuru ve güveni her birimiz için Türk için de Kürt için de son derece kritik bir öneme sahiptir. Darbeyi atlatacağız ve darbe girişiminden kurtulacağız” diye konuştu.

DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel ise Türkiye’nin zor süreçlerden geçtiğini belirterek, tehlikenin henüz geçmediğini savundu. (İHA)

4-545.jpg

5-496.jpg

Editör: Wan Haber