Özdal Uçer, “Son dönemlerde çeşitli sorunlar ile gündeme gelen cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleri dikkat çekici bir boyuta ulaşmıştır.Cezaevlerinde 12.09.2012 tarihinde 700’e yakın tutsağın başlattığı tüm cezaevlerinde 10.000 tutsağı kapsayarak devam eden 18.11.2012 tarihinde Sayın Abdullah ÖCALAN’ın çağrısı üzerine son verilen açlık grevi eyleminin ardından cezaevlerinde tutsaklara yönelik baskıların arttığı haberleri sık sık gündeme gelmektedir”

Daha önce birçok cezaevinde devreye konulan ve tutuklulara yönelik işkence ile gündeme gelen ve ordudan atılan personelden oluşan “ A Takımı “ denilen birimlerin cezaevlerinde varlık gösterdikleri belirtilmekteydi. Van F Tipi Cezaevinde uygulamaya konulduğu belirtilen bu grubun her gece koğuşları basarak siyasi tutuklulara işkence ettikleri ve tutukluları provoke ederek sürekli disiplin cezası almalarını sağladıklarıiddialar basında yer almaktadır.

 

Uçer, ayrıca şu sorulara yanıt verilmesini istedi:

 

1-      Yukarıda özetlediğimiz sorunlar hakkında, başta Van F Tipi Cezaevi olmak üzere Türkiye’deki tüm cezaevlerindeki siyasi tutuklu ve hükümlülere uygulanan kötü muamele hakkında bakanlığınızın bilgisi var mı? 

 

2-      Kötü muamele yapan idareci ve personel hakkında bir inceleme ya da soruşturma başlatmayı düşünüyor musunuz? Sorumlular hakkında ne gibi yaptırımlar uygulamayı öngörüyorsunuz?

 

3-      Cezaevinde görevli personelin,tutuklu ve hükümlülere karşı olumsuz tavırlarının giderilmesi adına eğitim çalışmaları yapmayı düşünüyor musunuz?

 

4-      A Takımı adı altında kurulan birim ne amaçla oluşturulmuştur? Bakanlığınız cezaevlerinde oluşturulan birimlerden haberdar mıdır?

 

5-      Cezaevlerinde yaşanan işkence ve kötü muamelenin sona ermesi için ne gibi önlemler almayı düşünüyor musunuz?/ Van Haber Gazetesi

Editör: Wan Haber