BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, kadınların TBMM'deki 'temsiliyeti' üzerine yaptığı konuşmasında, cinsiyetçi zihniyetin hakim olduğuna vurgu yaparak, meclisin hala erkeklere ait olduğunu belirtti.

Tuncel, tüm yasama faaliyetlerinde dilden yönteme kadar erkek egemen zihniyetin var olduğunu dile getirdi.

Türkiye’de meclisin hala erkeklere ait olduğunu vurgulayan Tuncel, "Yani kadınlar olarak hem sayımız az hem de tüm yasama faaliyetlerinde kullanılan dilden yönteme kadar erkek egemen bir zihniyet var. Ancak, buna rağmen erkeklerin pek çok konuda kavgaya ya da çirkin bir tartışmaya götürdüğü bir konuyu kadınlar çok daha rasyonel bir şekilde ele alabilmede etkili oluyor," dedi.

"2007'YE KADAR MECLİSTE KADIN TEMSİLİ OLDUKÇA DÜŞÜKTÜ"

1935’lerden 2007 seçimlerine kadar kadının meclisteki temsiliyetinin oldukça düşük olduğuna dikkati çeken Tuncel, "En fazla yüze 4’leri bulan bir kadın temsiliyet oranı vardı. Ancak bu eşik 2007 seçimlerinde aşıldı ve ilk defa Meclis’te kadın milletvekillerinin oranı yüzde 9,1’e çıktı. 2011 seçimlerinde ise bu oran yüzde 14,3’e çıktı," dedi.

"ÜLKELERARASI ETKİLEŞİM VE DENEYİM ÖNEMLİ"

Uluslararası alanda kazanılan haklar, özellikle AB’deki kazanımların Türkiye'deki kadınları da etkilediğini söyleyen Tuncel, "Türkiye Anayasası’nın 10. maddesinde kadınlara pozitif ayrımcılık ilkesi eklendi. Bu anlamda ülkelerarası etkileşim ve deneyim paylaşımı oldukça önemli," dedi.

Tuncel, "Türkiye’de maalesef her ne kadar Anayasa’da pozitif ayrımcılık ilkesi belirtilmiş olsa da, yasal düzenlemeler çoğu zaman uygulamada neredeyse hiçbir şeyi değiştirmiyor," diye ekledi.  

BDP'Lİ KADINLAR HAKKINDA TOPLAM 369 FEZLEKE

Tuncel,  AKP hükümetinin BDP’li kadınlara hem fiziksel hem de siyasi şiddet kullandığını belirterek "AKP, BDP’li kadınları kendisi için tehlike olarak gördüğü için, her fırsatta hem siyasi olarak fezlekelerle hem de fiziki olarak sokaktaki eylemlere sert müdahalelerle kadınlara şiddet uygulamaktadır" açıklamasında bulundu.

Yaptığı siyasi faliyetlerinden dolayı BDP’li kadın milletvekilleri hakkında toplam 369 fezleke bulunduğunu hatırlatan Tuncel,  BDP’liler hakkında düzenlenen toplam fezleke sayısının ise 762 olduğunu belirtti.

"AKP, CHP VE MHP'Lİ KADINLAR PARTİ POLİTİKALARININ DIŞINA ÇIKAMIYOR"

Tuncel ayrıca, meclisteki AKP, CHP ve MHP’li kadın milletvekillerinin de, partilerinin yaklaşımları dışında bir tavır sahibi olamadığından dokunulmazlık tartışmasında da parti politikasının dışına çıkmadıklarını söyledi. feminkurd

Editör: Wan Haber