Rıdvan CAN

 Edremit TOKİ konutlarında çileye dönen, yaşamı olumsuz etkileyen su kesintileri çözüme kavuşmayınca depremzede vatandaşlar imza toplayarak sorunu avukat aracılığı ile yargıya taşıma kararı aldı.
 

SORUNLARI ÇÖZECEK YETKİLİ YOK MU? 
2011 depremi sonrası Toplu Konut İdaresi tarafından Edremit’te yapılan konutlara taşınan depremzede vatandaşlar huzurlu, mutlu yaşama hasret kaldı.  Vatandaşlar kış ortasında yaşanan su kesintilerinin endişe verici olduğunu, su kesintileri, çevre temizliği, bina temizliği,  yüklenici firmalardan kaynaklanan eksikliklerinin hala giderilmediğini vurguladılar. Çaresiz vatandaşlar, yaşanan duyarsızlığa ilgisizliğe, sahipsizliğe sert tepki gösterdiler.  Su kesintileri nedeniyle yaşamlarının, aile düzenlerinin bozulduğunu dile getiren vatandaşlar  “ Sahipsiz, ilgisiz, sorumlusu olmayan bir yerde yaşamaya çalışıyoruz.  Konutlarda hergün su kesiliyor.  Ana su borularının sürekli patladığını söylüyorlar.  Temizlik,  yeme-içme her şey suyla oluyor.  Su kesintileri canımızdan bezdirdi.  Su şebekesini yapan firma kadar şebeke yapımının kontrolünü yapan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, TOKİ ve AFAD gibi kurumlarda yaşananlardan sorumludurlar.  6 bine yakın konutun bulunduğu, on binlerce insanın bulunduğu yaşam alanında her gün su kesilir mi? Depremde evlerimiz yıkıldığı ve çaresiz kaldığımız için TOKi konutlarına taşındık. Başka da çaremiz yok. Ancak depremin üzerimizde yarattığı psikolojik travmayı atlatmadan evlerimizde su, elektrik kesintisi, bina temizliği, çevre düzeni,  güneş enerjisi, ısınma problemleri gibi çeşitli sorunlarla uğraşıyoruz.  Evlerimizde bir türlü huzur, rahatlık görmedik. Yaşadığımız sorunları Van’da bütün ilgililere, Başbakanlık İletişim Merkezi ve TOKİ’ye ilettik. Maalesef sonuç alamadık. Sorunlarımızı çözecek, sesimizi duyacak bir yetkili yok mu “ diye konuştular. 

 

HER GÜN SU VE ELEKTİRİK KESİLİYOR
Yaklaşık bir buçuk yıldır 11 etap,  CV-10 kat 4 no 18’de oturduğunu, sürekli sorunlar yaşadığını açıklayan Coşkun Güner, “ Elektrik, su kesintileri,  sağlık ocağı, sosyal, sportif donatı gibi yaşamsal eksikliklerimiz, sıkıntılarımız var. En önemlisi sularımız üç gün geliyor, beş gün gelmiyor. Sorunlarla uğraşmaktan bıktık,  yorulduk.  Defalarca yetkililerle görüştük. Sorunlarımız bir türlü çözülmüyor. Su isale hattı sürekli patlıyor. Nasıl bir şebeke döşenmiş, bunun kontrolünü yapanlar nasıl yapmış anlamış değiliz. Dışişleri Bakanı Sayın Ahmet Davutoğlu geçenlerde Van’a geldiğinde tesadüfen kendisiyle karşılaştık. Edremit TOKİ konutlarında ikamet eden depremzede bir vatandaş olarak yaşadığımız su rezaletini ve diğer sorunlarımızı kendisine ilettim.  Bir dönüş, gelişme olmadı. Artık yetkililerden rica ediyoruz su sorununa bir çare bulsunlar. Vatandaş buraya âdete terk edilmiş.  Geceleri sık sık elektriklerimiz gidiyor. Elektronik eşyalarımız yanar diye fişlerini çekiyoruz. Bu kez  gıdalar bozuluyor. Ayrıca ulaşım sorunu hala düzene girmedi.  Son durak olan 11. Etap, 12. Etap, 13. etapta kalan vatandaşlar olarak hep ayakta gidip geliyoruz. Minibüsler devamlı dolu geliyor bazen saatlerce bekliyoruz. Durak ve güzergah düzenlemesi yapılmasını dile getirdik ama bu da çözülmedi. Yetkililer ortada sorun falan yok bunlar bizleri karalıyorlar diye açıklama yapıyorlar. Ben yetkililerin gelip birkaç gün burada yaşamalarını istiyorum.  Ne bir hastane, ne bir sağlık ocağı, ne bir spor alanı var. Toplu yaşam alanı böyle mi olur?”

 

 SU BORULARI HER GÜN PATLIYOR
 Konutlara taşındığı günden bu yana sürekli su sıkıntısı çektiğini belirten 7. Etap CV 8 no 22’de oturan Kerimhan Şedal , “ TOKi konut alanında sağlık ocağı, mezarlık,  yeşil alan, spor alanı,  kültür merkezi,  sinema yok özetle insanca zaman geçirebileceğimiz hiçbir şey yok. Özellikle su kesintileri bizleri canımızdan bıktırdı. Su kesintileri yaşandığında depolara tankerlerle neden su verilmiyor?   Su patlağı olan bütün yolların çökmüş bozulmuş durumda. Perişan durumdayız.  Yaşanan sorunlar çözülmediği için birçok insan evlerini TOKİ konutlarından Van’a taşımak  zorunda kaldı.  Yetkililerden sorunları çözmelerini istiyoruz” diye belirtti.

 

BİZ İNSAN DEĞİLMİYİZ
Evlerde su kesintisi nedeniyle iş yapamadığını belirten, 7. Etap CV 8 no 6’da oturan Songül İmren,  “  Evlerde bütün yaşam su ile oluyor. Sular her gün kesiliyor. Evlerimize kokudan girilmiyor.  Bu çağda bu imkanlarla su patlaklarının çözülmemesini, sorunun çözülememesini sadece ihmal olarak görüyorum. Vatandaşa değer verilmiyor,  ciddiye alınmıyor. TOKİ konutları sorunları çözülmeyen yumağıdır.   Buda yetmemiş gibi birde sularımız doğru dürüst akmıyor. Kışın ortasında akmayan sular yazın belliki hiç akmayacak” diye ifade etti.

 

SORUMLULARI MAHKEMEYE VERECEĞİZ
 Yaşanan sorunların rezalete dönüştüğünü, sorunların çözümü için yargıya gideceklerini belirten 7. Etap CV 8 no 14’de oturan Ferhunde İmrel , ”  Depremde evlerimiz yıkıldı. TOKİ konutlarına zorunlu olarak taşındık. Mecbur olmasak burada bir gün dahi oturmayız. Bu kadar sorumsuzluk, ilgisizlik görülmemiştir. Her gün sular kesiliyor.  Ortada sorunu çözecek muhatap, yetkili ise yok. Herkes sorunu bir başkasına havale ediyor.   Burası yaşam alanı değil, dağ başında modern çilehanedir.  İnsanları huzurlu ve mutlu kılacak hiçbir çaba da yok.  Su kesintileri ve sorunlarımızla ilgili site sakinleri olarak imza topladık. Avukatımız aracılığı ile bizlere reva görülen rezaletin, yaşanan ihmalin hesabını ilgili kişi, kurum ve kuruluşlardan yargı önünde soracağız.  Yetti artık ”  diye  konuştu.

 

SU KESİNTİSİ BÜYÜK SORUN
TOKİ konutlarında yaşanan su sıkıntısının ciddi bir sorun haline geldiğini belirten 10.11.12. etap site yöneticisi Ahmet Ekinci: TOKİ‘de geçen yaz döneminde tankerlerle AFAD’ın sağladığı bütün binaların depolarına su taşınıyordu. Yaklaşık 4 ay su taşıdık. Taşıma suyla değirmen döndürme çalışması yaptık. O günlerden geçtik, vatandaşlarımız büyük sıkıntılar çekti, biz sıkıntı çektik. Halende sıkıntı çekmekteyiz. O zamanlarda şebekelerde yeterli su olmadığından dolayı su sıkıntısı çekiyorduk ve tankerler ile bu sorunu çözmeye çalışıyorduk. Şuan ise şebekelerde su var ama su borularda durmuyor. Sıkıntı nedir bilmiyorum. Şu ana kadar 30 üzerinde patlak olduğunu söyleyebilirim. Bizim site yöneticisi olarak su patlakları ile ilgili bir mesuliyetimiz yoktur. Fakat vatandaşları aydınlatmak adına yardımcı olmaya çalışıyoruz. Ancak sorun yaşayan vatandaşlar bizlere sürekli olarak hakaret ve küfür ediyorlar. Sanki sorumlu bizmişiz gibi davranıyorlar. Biz bu konuda yönetici olarak çok sıkıntı çekiyoruz. Biz sorunu raporlar halinde fotoğraflar halinde gerekli yerlere ilettik.  Bizde sorunun çözülmesini bekliyoruz.  Su patlağı oluştuğu zaman bütün Edremit TOKİ'de  döşenen su borularındaki su çekiliyor. Bütün yetkililerin bu tür sorunlardan haberleri var. Girişimlerde bulunuyorlar. Edremit Kaymakamımız sorunla yakınen ilgileniyor” dedi.

Editör: Wan Haber