Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Vladimir Ivanovski, NATO füze savunma sistemi Patriotların Türkiye'ye konuşlandırılması konusunda, "Türkiye'nin emniyet ve güvenliği ile ilgili kararlar alma yetkisi 'konuşulmaz ve tartışılmaz' bir durum" dedi.
Ivanovski, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ziyareti öncesi Rusya'nın Ankara Büyükelçiliği'nde basın toplantısı düzenledi. Suriye sınırında konuşlandırılacak, Patriotlar sistemine ilişkin sorular üzerine Ivanovski, Türkiye'nin emniyet ve güvenliği ile ilgili kararlar alma yetkisinin konuşulmaz ve tartışılmaz bir durum olduğunu belirtti. Türkiye'nin kararının savunma niteliği taşıdığını ve bunu Moskova'nın dikkate aldığını belirten Ivanovski, NATO'nun da uçuşlara kapalı bölge konusunu gündeme getirme planı olmadığını anladıklarını kaydetti. Ivanovski, ancak potansiyel arttıkça risklerin de artacağını vurgulayarak, "Kanaatimce, Patriot sisteminin Türkiye'ye konuşlandırılması NATO'nun Suriye olaylarına yavaş yavaş sürüklenmesinin bir göstergesidir. Bu sürüklenme süreci de geriye dönülemez bir hale gelebilir" diye konuştu.
Füzelerin Türkiye'ye konuşlandırılmasının gizli tehditler taşıyabileceğini düşündüklerine dikkat çeken Ivanovski, "Ortaklarımızdan, bu konuyla ilgili tavırlarını bize detaylı olarak anlatmalarını istiyoruz" dedi.
Ivanovski, Türkiye'de bir grup NATO görevlisinin füzelerin konuşlandırılacağı yerlerin tespiti ile ilgili çalışmalar yaptığını hatırlatarak, çalışmaların tamamlandığında, ne tür bir sistemin nereye konuşlandırılacağını gördükten sonra durumu analiz edeceklerini dile getirdi.
Bir gazetecinin "Türkiye'nin hava savunma sistemi alımı konusundaki ihalesine bir Rus firması da teklifte bulundu. Bu teklif devam edecek mi ve konu Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Türkiye ziyaretinde gündeme gelecek mi?" şeklindeki sorusu üzerine Ivanovski, "İhaleye katılacak, teklifimizi gündemden kaldırmadık" cevabını verdi.
Ivanovski, yapılacak ihale konusunun Putin'in Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinde değil de daha alt düzeydeki toplantılarda gündeme gelebileceğini söyleyerek, gelişmeler ne olursa olsun, Türkiye ile Rusya arasında son dönemdeki dinamik işbirliğini geliştirme niyetinde olduklarını ifade etti. Ivanovski, Suriye Ulusal Koalisyonu'na silah ve mühimmat yardımını engelleyip engellemeyeceklerine ilişkin soru üzerine ise, "Biz hiçbir şekilde Suriye Ulusal Koalisyonu'na yapılacak ve yapılmakta olan silah sevkiyatına karışamayız. Yapılmamasını öneriyoruz. Yeni kurbanlar olmasına, kan dökülmesine yol açacağını düşünüyoruz" karşılığını verdi.
Suriye'de çözümü Suriyelilerin kendi aralarında anlaşarak bulması gerektiğini söyleyen Ivanovski, dışarıdan bir müdahale olmasını istemediklerini kaydetti.
"Putin, Suriye Devlet Başkanı Esed'i ne kadar daha desteklemeye devam edecek?" şeklindeki soruya ilişkin Ivanovski, Rusya'nın baştan beri sürdürdüğü prensipli tutumunun geçerliliğini korumaya devam ettiğini dile getirerek, Suriye'de politik diyaloğun başlaması, ortak bir payda üzerinde anlaşılmasını istediklerini belirtti. Bir hafta önce Türkiye ve Rusya arasında Ankara'da bazı istişareler yapıldığını açıklayan Ivanovski, bu görüşmede Ortadoğu ve bölgesel konuların görüşüldüğünü, görüşmenin bir saatten fazla sürdüğünü bildirdi. Ivanovski, "Rusya'nın ve Türkiye'nin Suriye konusundaki tutumları prensip olarak farklı değil, çözüm yöntemleri farklıdır" dedi.
Diğer taraftan, Ivanovski, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 3 Aralık'taki ziyareti öncesinde iki ülkenin dışişleri bakanlarının Suriye konusunu ele alacaklarını da bildirdi.
(AUÖ-ÖZ-Y)

30.11.2012 14:12:14 TSI

Editör: Wan Haber