Büyükelçi Francis Ricciardone, çeşitli ziyaretlerde bulunmak üzere bulunduğu Van’da, Edremit ilçesindeki TOKİ konutlarında incelemelerde bulundu. Burada gazetecilerin kandilini kutlayan Ricciardone, depremde hayatını kaybeden gazeteciler için de meslektaşlarına başsağlığı dileğinde bulundu. 

Beraberindeki Van Vali Yardımcısı Mehmet Yüzer’den deprem sonrası süreçle ilgili bilgiler alan Ricciardone ve eşi Dr. Marie Ricciardone, daha sonra Van Gölü’nde bulunan Akdamar Adası’na geçti. Ada ile aynı ismi taşıyan kilisenin tarihi ile ilgili bilgiler alan Ricciardone çifti, burada bol bol fotoğraf çektiler.

Ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Ricardione, 33 sene önce Van’a geldiğini hatırlatarak, “Ama bu kadar kalabalık karşısında şaşırdım. 23 Ekim’deki depremi hiç unutamayacağız, acınızı paylaşıyoruz. Bu kadar güzel depremden çıkılmasından mutlu oldum. Güzel bir gün geçirdik. Bu kadar kalabalık yer bulmak zevkli. Hemşehrilerimi de burada buldum. Önümüzdeki haftada ABD’den bir heyet gelecek. Amerika ile Van arasındaki ilişkiler gelişiyor” dedi.
 

Çözüm sürecini desteklediklerini ifade eden Ricciardone, “Bir tarafta çözüm süreci devam ediyor, diğer tarafta Ermenistan ile normalleşme süreci devam ediyor. Katkı sağlamak için geldik. Turizmi de destekliyoruz. Turistlerden sonra yatırımda gelecek, iyimseriz. Çözüm sürecini destekliyoruz. Çözüm sürecinin başarısını görmek istiyoruz” diye konuştu.
 

Gezi Parkı olayları ile ilgili sorulan soruya ise Ricciardone, “Biz Van’dayız. Çözümü desteklemek için, yatırımı desteklemek için geldik. Siyaseti Ankara’da bıraktık” diye cevap verdi.
 

Van’ın turizm açısından çok önemli bir yer olduğunu da dile getiren Ricciardone, “Van turizm için çok önemli bir yer. Ermeniler için çok özel bir yer. Turizm bakımında büyük bir potansiyel görüyoruz. Herkes tereddütsüz gelsin. Gelmeye değer. Çok cazip bir yer. Huzur var, barış var, misafirperverliğiniz çok iyi. Çok teşekkür ederim” şeklinde konuştu.
 

Ricardione çifti, ada ziyaretinin ardından konakladıkları otele geçtiler. Ricciardone çiftinin yarın Hakkari’ye geçecekleri belirtildi.

Editör: Wan Haber