Meclis Yasa Dışı Dinlemeleri Araştırma Komisyonu, Adalet Bakanlığı'nın konuya ilişkin sunumunu dinledi.
Kamuoyunda 'Böcek Komisyonu' olarak bilinen Yasa Dışı Dinlemeleri Araştırma Komisyonu Zeyid Aslan başkanlığında toplandı. Toplantıda Adalet Bakanlığının haberleşme özgürlüğü ve özel hayatın gizliliği ile telekomünikasyon yoluyla yapılan iletişimin tespiti, dinlenmesi ve kayda alınmasına ilişkin Türkiye'deki mevzuat ve uluslararası düzenlemeler hakkındaki sunumunu dinledi.
Adalet Bakanlığı Kanunlar Daire Başkanı Doç. Dr. Mustafa Taşkın 'Mukayeseli Hukukta İletişimin Denetlenmesi' konulu sunumunda Almanya, Fransa, İtalya, Avusturya, İngiltere ve Türkiye'deki iletişimin denetlenmesi ile ilgili yasal mevzuatlar hakkında bilgi verdi.
Ancak komisyonun muhalefet partilerine mensup milletvekilleri sunumdan tatmin olmadı. Milletvekilleri, her yerde ulaşılabilecekleri mevzuata ilişkin bilgilerin verilmesine teki göstererek, hiçbir somut olaya değinilmemesini eleştirdi.
Milletvekilleri ayrıca kendilerinin de dinlenebileceği şüphesini dile getirdi. Komisyon Başkan Zeyid Aslan bu endişelerin dile getirilmesi üzerine Komisyonun her toplantısını başka bir salonda yapabileceklerini söyledi. Bunun üzerine milletvekilleri, "O zaman Meclis'te böcek konmayan oda kalmayacak' şeklinde espri yaptı.
Komisyon Başkanı Aslan, dinleme mağduru olan 23. Dönem CHP Adana Milletvekili Tacidar Seyhan'ın durumunun hatırlatılması üzerine, Seyhan'ı da dinleyebileceklerini açıkladı. Aslan, Komisyon üyesi milletvekillerinin telefon numaralarının Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'na (TİB) bildirilerek dinleme yapılıp yapılmadığının tespit edilmesini isteyebileceklerini de belirterek, "Ancak yasa dışı dinlemelerle ilgili yapılabilecek bir şey yok' dedi.
Komisyon, öğleden sonraki oturumunda TİB'i dinleyecek. Ancak TİB'in talebi nedeniyle toplantı basına kapalı gerçekleşecek.
(MÜG-ÖZ-Y)

20.02.2013 15:48:04 TSI

Editör: Wan Haber