TBMM Başkanı Cemil Çiçek, ABD'nin Ankara Büyükelçiliği girişindeki patlamayla ilişkin olarak, "Yaşanan her acı olay, terörün ne büyük bir bela ve neden uluslararası işbirliğine ihtiyaç olduğunu da çok açık ortaya koyuyor. Çünkü terörle mücadelede yeterli uluslararası işbirliği olmadığı takdirde istenilen neticeyi hem almak mümkün olmuyor hem de zamanında almak mümkün olmuyor" dedi.
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Ankara'daki bombalı saldırıda yaralanan Didem Tuncay'ı ziyaret etti. Çiçek, ziyareti sonrası gazetecilerin sorularını cevapladı. Hayatını kaybeden ve yaralanan vatandaşlara rahmet ve acil şifalar dileyen Çiçek, ABD Büyükelçisine ve onun şahsında büyükelçilik çalışanlarına da geçmiş olsun dileklerini iletti. Çiçek, terör olgusunun Türkiye'nin uzunca bir zamandan beri yaşadığı bir olgu olduğunu belirterek, zaman zaman bu ve benzeri acılara muhatap olunduğunu söyledi. Çiçek, "Bu olaydan dolayı da ayrı bir üzüntü duyduğum muhakkak ama yaşanan her acı olay bu terörün ne büyük bir bela ve neden uluslararası işbirliğine ihtiyaç olduğunu da çok açık ortaya koyuyor. Çünkü terörle mücadelede yeterli uluslararası işbirliği olmadığı takdirde istenilen neticeyi hem almak mümkün olmuyor hem de zamanında almak mümkün olmuyor" dedi.
Bu olayın tabiatıyla ABD ile ilişkilere zarar vermeyeceğine işaret eden Çiçek, tam tersine sorumluluğun biraz daha artacağını ifade etti. Çiçek, "Bugüne kadar olduğundan çok daha ileri bir işbirliğini yapmamız gerektiğini de açıkça ortaya koyar. Bu üzücü olaydan en azından bu dersleri, bu değerlendirmeleri çıkararak olaya bakmamız gerekiyor. Tekrar hepimize geçmiş olsun" şeklinde konuştu.
Yaralı Didem Tuncay'a doktorların yakından ilgi gösterdiğini anlatan Çiçek, tıbbi anlamda yapılması gereken her şeyin yapıldığını dile getirdi. Çiçek, Tuncay'ı yoğun bakımda olduğu için göremediğini söyleyerek, babası ile görüştüğünü bildirdi. Çiçek, Tuncay'ın meslektaşı habercilere de geçmiş olsun dilekleri iletti.
Çiçek, bir gazetecinin 'saldırıyı nasıl değerlendiriyorsunuz" sorusuna, "Olaya ilişkin sağlıklı bir değerlendirme için sağlıklı bilgiye ihtiyaç var. Olayın bütün yönleriyle aydınlatılmasının ardından yorum yapmak daha doğru olacaktır" cevabını verdi.
İçişleri Bakanı Muammer Güler'in konuya ilişkin yaptığı açıklamaları hatırlatan Çiçek, tahminler üzerine yorum yapmanın çok doğru olmayacağını ama neticede bir terör olayı olduğunun ortada olduğunu ifade etti. Terör olaylarının zaten kendi mesajını da beraberinde verdiğini belirten Çiçek, "Ben mesajı daha çok işbirliği olarak almamız gerektiğini düşünüyorum. Türkiye'de bu örgüte yönelik bir kısım operasyonlar geçtiğimiz hafta yapıldı. Mümkündür ki 'biz varız, biz yaşıyoruz' demek adına da maalesef kandırılmış, ailelerinden koparılmış bir kısım insanları bu türlü yollara sevk ediyorlar" dedi.
Çiçek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Belki de en büyük mesajı benden daha çok, geçen hafta kızını bu örgüte kaptırmış olan ve bu beladan kurtarmak için çırpınan babanın feryadına herkesin kulak vermesi lazım. En büyük mesaj oydu. Bence tekrar tekrar bizim beyanlarımızdan ziyade o babanın mesajı yayınlanmalı ki herkes çocuklarına sahip çıksın. Bunların nasıl kullanıldığını biliyoruz, bu örgütlerin önde gelenlerinin Batı'da nasıl refah içerisinde yaşadıklarını, belli ülkeler tarafından da nasıl korunup, aynı zamanda kullanıldığını biliyoruz. Onun için bence en büyük mesajı o kişinin babası verdi, o sese kulak vermek lazım."
(EY-ÖZ-Y)

01.02.2013 19:07:40 TSI

Editör: Wan Haber