Yargıtay 9. Ceza Dairesi, HDP Eş Başkanı Sebahat Tuncel'e PKK üyeliğinden verilen 8 yıl 9 aylık hapis ceza almasını değerlendiren Barış ve Demokrasi Partisi'nden (BDP) Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan adayı Gultan Kışanak, "Tuncel hakkında verilen cezanın Yargıtay tarafından onanması, siyasi soykırım operasyonun devamıdır. Bu karar kesinlikle hukuki değildir, yasalarla, adaletle hiçbir alakası yoktur” dedi.


Kayapınar Belediyesi tarafından 28 Aralık 2011 günü Şırnak’ın Uludere ilçesi Gülyazı ve Ortasu köyleri bölgesinde bulunan Irak sınırından savaş uçaklarının bombardımanı sonucu hayatını kaybeden 34 kişiyi temsil eden ‘Roboski Anıtı’nın açılışına katılan BDP’li Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan adayı Gultan Kışanak, gazetecilere hapis cezası onanan HDP Eş Başkanı Sebahat Tuncel ile ilgili açıklamalarda bulundu. Tuncel için verilen kararı hukuki bulmadıklarını anlatan Kışanak, "Tuncel hakkında verilen cezanın Yargıtay tarafından onanması, siyasi soykırım operasyonun devamıdır. Bu karar kesinlik hukuki değildir, yasalarla, adaletle hiçbir alakası yoktur. Bu tamamen siyasete müdahale ve demokratik siyaset yolunun önünü kesme girişimidir. Kürt sorununu çözülmesine yönelik atılacak adımların önüne geçme yaklaşımıdır. Bu konu yaklaşık 4 yıldır yaşadığımız mağdur olduğumuz bir durumdur. Sayın Başbakan, bugün yargı ve polis işbirliğiyle siyasete müdahale edildiğini söylüyor. Keşke bunu 4 yıl önce söyleyebilseydi. Hükümet bugün, kendisine yönelik birtakım girişimler olduğunda bu sözü kullanıyor ama sadece bunun siyasetini yaparak, meydanlardan nutkunu atarak, bu durumdan kurtulamaz. Sorumluluk AK Parti hükümetindedir çünkü parlamentodaki çoğunluk AK Parti’dedir. AK Parti isterse parlamentoda demokratik siyaseti güvence altına alacak, yasal düzenlemeler yapabilir. Umarım AK Parti bu son yaşadıklarında ders çıkartarak, demokratik siyasetin önünü açacak, yasalar çıkarır” diye konuştu.

"TERÖR SUÇLARININ ÜZERİNE GİDİLMELİ"
Ergenekon ve Balyoz tutuklularının yeniden yargılanması için yeni bir yasal düzenleme yapılacağı tartışmalara değinen BDP’li Kışanak, terör suçlarına dikkat çekti. Kışanak, "Birileri için özel yasal düzenlemek, yapmak doğru değildir. Biz bazı haklarımızdan yararlanmamamız için özel yasalar çıkarıldı. Bu tutum ve yaklaşımında kaçınılması gerekiyor. Türkiye’de TMK denilen yasa, her an her birimizi terörist ilan etmek için yeterince geniştir. Darbe girişimleri çok büyük suçlardır. Bunlar, yargıdan kaçırılmamaları gerek. Terör suçları bir insanlık suçudur. Terör suçlarının üzerine gidilmesi lazım. Ama demokratik yollarda siyaset yapanları terörist olarak yargılayamaz” şeklinde konuştu.

Editör: Wan Haber