Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Doğu ve Güneydoğu Sivil Toplum Kuruluşlarının (STK) temsilcileriyle bir araya geldi. Toplantının ardından açıklama yapan Kılıçdaroğlu, STK temsilcilerinin kendilerine bölgede en önemli sorunun güvenlik sorunu olduğunu aktardıklarını söyleyerek Van'a sahip çıkacaklarını belirtti.

Kemal Kılıçdaroğlu, Van'daki bir otelde sivil toplum kuruluşlarının kadın temsilcileriyle buluşmasının ardından İskele Caddesi üzerinde bulunan İkinisan Polis Merkezini ziyaret etti. Burada İpekyolu İlçe Emniyet Müdürü Davut Gürbüz tarafından karşılanan Kılıçdaroğlu, yaklaşık 20 dakika burada kaldı. Kılıçdaroğlu ve beraberindekiler daha sonra yaya olarak toplantının yapılacağı Van TSO binasına gitti. Yolda esnafla sohbet eden Kılıçdaroğlu, parkta oturan vatandaşlarla da yakından ilgilendi. Geçen yıl oğlu trafik kazasında hayatını kaybeden "Bakhele bak" isimli kahvaltı solonu sahibi Yusuf Konak’a da taziyelerini ileten Kılıçdaroğlu, buradan toplantı salonuna geçti.

Toplantının ardından konuşan Kılıçdaroğlu, Van TSO'nun konuğu olduklarını belirterek "Bize sorunlarını aktardılar. En ciddi sorunun güvenlik sorunu olduğunu bunun bir an önce sonlanması gerektiğini, bunun çözülmediği sürece bölgeye istikrarın gelmeyeceği konusunda başkanlarımız ortak bir dil kullandı. Bunun yanında başkanlarımız bölgenin ekonomik sıkıntılarının olduğunu, kırsaldan kente göçlerin ciddi olduğunu, Van'ın en borçlu kentler sıralamasında birinci olduğu ifade edildi” dedi.

4-434.jpg

CHP'LİLER KILIÇDAROĞLU’NA SİTEM ETTİ
STK temsilcilerinin ayrıca depremden bu yana yaşanan birçok sorun olduğunu ifade ettiklerini aktaran Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu: “Bir kısım sorunun hâlâ çözüm beklediği belirtildi. Küçük esnafın zor durumda olması ve borçların affedilmesi konusunda bir düzenlemeyi parlamentoya getirmemiz konusunda bizden ricacı oldular. Kendilerine sorunların çözümü konusunda CHP'nin görüşlerini, bölgeye pozitif ayrımcılık tanınması konusunda bizimde aynı görüşte olduğumuzu ifade ettik. Borçların hafifletilmesi, terör olayları nedeniyle Van'a göç eden yurttaşların barınma ve diğer ihtiyaçlarının giderilmesi konusunda hükümetin duyarlı olması ifade edildi. Bizde aynı duyarlılığı paylaştığımızı kendilerine ilettik. CHP'den de katılımcı arkadaşların sitemleri oldu. CHP'nin daha etkin çalışması gerektiği, sorunları yakından izlemesi ve parlamentonun gündemine getirilmesi konusunda rahat etkin davranmamız istendi. Bizde kendilerinden bölgeden beklentilerimizi ifade ettik."

3-513.jpg

Yaşanan olayların çözüm adresinin parlamento olduğunu anlatan Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Parlamentoda siyasi partilerin bir araya gelerek Türkiye’nin en temel sorunlarına çözüm üretmeleri gerektiği konusunda düşüncelerimizi değerli katılımcılara aktarma imkanı bulduk. Bir ay önce meclis başkanını ziyaret etmiş ve sorunun çözümü konusunda siyasi parti liderlerini davet ederek onların görüşlerini almaları gerektiğini ifade etmiştim. Bunu aktarma imkânım oldu.” 

Kılıçdaroğlu ve beraberindekiler daha sonra kentteki bir kahvaltı salonunda oturup işletme sahibiyle sohbet etti.

5-423.jpg

Editör: Wan Haber