CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Avrupa Parlamentosu'nun (AP) müzakerelerin dondurulmasına ilişkin kararı nedeniyle çağrı yaptı: "Bir kişiye, bir kişinin söylemlerine kızıp, 80 milyonluk bir ülkeye yaptırımlar uygulamayınız. Bu, bir halkı cezalandırmak olur..."

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Bakırköy Özgürlük Meydanı’ndaki toplu açılış ve temel atma programına katıldı. Bakırköy Belediyesi tarafından düzenlenen temel atma töreninde konuşan Kılıçdaroğlu, Fırat Kalkanı harekatı şehitlerini hatırlatarak, Suriye’de yaşanan gelişmelere değindi. Kılıçdaroğlu, “Fırat Kalkanı’ndan, Suriye’den şehitlerimiz geliyor? Suriye bataklığını kim yarattı? Suriye’ye kim silah gönderdi? Müslümanı Müslümana kim kırdırdı? Senin çocuğunu Suriye’ye gönderiyorlar. Senin çocuğunu dağlara gönderiyorlar, terörle mücadele et diye. Türkiye’nin çıkarlarını savun, diye. Bu Ankara’da oturan beylerin çocukları nerelerde? Onlar gidiyorlar mı? Yeri gelince şehit edebiyatı yapıyorlar” diye konuştu.

‘ŞEHİTLER ARASINDA FARK KOYDULAR’

‘Şehitler arasında ayrım yapıldığını’ söyleyen Kılıçdaroğlu, “15 Temmuz şehitleri ve diğer şehitler… Şehitler için fark olmaz. Şehitler arasında fark yaratanlar bu ülkenin hainleridir. Bu kadar açık, bu kadar net söylüyorum. Şehitler bizim şehitlerimizdir. Şehitleri ayırmak bizim kitabımızda yoktur. Bizim ahlakımızda, inancımızda yoktur ama onlarda var. Bunu içime sindiremiyorum” ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN’A ‘LOZAN’ TEPKİSİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Lozan Barış Antlaşması’na yönelik açıklamalarını eleştiren Kılıçdaroğlu, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü, Kazım Karabekir bunların tamamı Osmanlı Paşası’ydı. Bunların bütün hayatları savaş meydanlarında geçti; ama onlar savaştan sonra savaşın bütün acımasızlığını yaşadılar. Dediler ki, ‘Bu ülkenin bekası için ülkenin içinde de dışında da barış olmalı’. Şimdi kalktılar, başka bir şey yapıyorlar. Türkiye Cumhuriyeti’nin sınırlarını tartışma konusu yapıyorlar. Lozan’ı tanımıyorlar. Lozan’ı tanımıyorsan biz seni asla tanımayacağız” dedi.

‘FİDEL CASTRO’YA ALLAH’TAN RAHMET DİLİYORUZ’

Konuşmasında 90 yaşında yaşamını yitiren Küba’nın eski Devlet Başkanı Fidel Castro’yu da anan Kılıçdaroğlu, “Dünyanın saydığı, önem devrimcilerden birisi Castro hayatını kaybetti. Kendisine Allah’tan rahmet diliyoruz. Onun idealindeki en büyük devrimci Gazi Mustafa Kemal Atatürk’tü. Hep onu, onun devrimlerini örnek aldı. Küba’ya, Kübalılara sahip çıktı. Kimseye teslim olmadı. Ülkesini de kimseye teslim etmedi; çünkü o, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü örnek almıştı. O nedenle onu saygıyla anıyoruz” açıklamasında bulundu.

AP KARARI: BU, BİR HALKI CEZALANDIRMAK OLUR

AP’nin müzakerelerin dondurulmasına ilişkin kararını değerlendiren CHP lideri Kılıçdaroğlu, “AP bir karar aldı. Türkiye’nin müzakere sürecini askıya aldı. Bu bir tavsiye kararıdır. Daha sonra komisyonlarda görüşülecek. AB üyelerinin tümüne, tüm yöneticilerine seslenmek isterim. Türkiye Cumhuriyeti, kurulduğu tarihten bu yana yüzünü Batı’ya ve uygarlığa dönmüş bir ülkedir. Biz laik, demokratik, sosyal hukuk devletini koşulsuz savunan bir ulusuz. Bir kişiye, bir kişinin söylemlerine kızıp, 80 milyonluk bir ülkeye yaptırımlar uygulamayınız. Bu, bir halkı cezalandırmak olur. Biz kendi ülkemizde bu mücadeleyi zaten yapıyoruz. Hiç kimsenin endişesi olmasın. Birileri Türkiye’yi teslim almak istiyor ama tek bir CHP’li dahi bu ülkeyi bir kişiye asla teslim etmeyecektir” şeklinde konuştu. AB ile müzakerelerin yeniden açılmasını istediklerini belirten Kılıçdaroğlu, Başbakan Binali Yıldırım’a seslendi: “Sayın Binali Yıldırım’a açık ve net mesaj vermek istiyorum. AB ile müzakerelerin özü demokrasidir. Eğer ülkeden demokrasiyi, hukukun üstünlüğünü, insan haklarını, yargı bağımsızlığını savunuyorsan tam demokrasiyi Türkiye’de istiyorsan CHP, son ferdine kadar parlamentodaki bütün milletvekillerim bu yasal düzenlemeleri yapmak için destek verecektir.” (Ajanslar)

Editör: Wan Haber