WanHaber.com - Haber Merkezi

 

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 

 

 

Tutuklu bulunan Van Milletvekili Sayın Kemal AKTAŞ’ın talebi doğrultusunda aşağıdaki soruların Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sayın Fatma Şahin tarafından, Anayasanın 98. ve İç Tüzüğün 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

                                                                                                                            

                                                                                                            Pervin BULDAN

                                                                                                   BDP Grup Başkanvekili  

                                                                                                             

 

Kadınlara yönelik şiddet ve kadın cinayetleri  halen ülkemizde önemli bir toplumsal  sorun olarak devam etmektedir. Kadın kuruluşlarının 2012 yılı içinde açıklamış oldukları kadın raporları ; kadına yönelik yaklaşımda toplumsal bir cinnet durumunun yaşandığını göstermektedir. “Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformunun” adalet bakanlığı verilerine dayanarak yaptığı açıklamaya göre; 2002 ile 2009 yılları arasında kadın cinayetlerinde %1400 lük bir artışın olduğu belirtilmektedir. Yine 25 kasım 2012 tarihinde Sosyalist Kadın Meclisiüyesi kadınların açıklamış olduğu rapora göre , 2012 yılında 161 kadın erkekler tarafından katledildi,halen de bu cinayetler devam etmektedir. Kaldı ki kadınlar sadece cinayete kurban gitmemekte ; aynı zamanda taciz,tecavüz ve fiziki şiddete de maruz kalmaktadır. Hatta bu sayılan şiddet türlerinin bir yada bir kaçının kamu kuruluşlarında ve alıkonulma yerlerinde yaşandığı yönünde bilgilerde mevcuttur.

Kadın cinayetleri konusunda ise kamu görevlilerinin ve kolluk güçlerinin duyarsızlıkları ve kendilerine yapılan müracaatları dikkate almayarak ölüme sebebiyet verdikleri yönünde önemli istatistikler ve veriler mevcuttur. Bu konuda “Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformunun”yaptığı açıklamaya göre:Devlet, 2012 yılının ilk altı ayında koruma talebiyle kendisine başvuran kadınların yüzde 75’ine kağıt üzerinde tedbir kararı çıkarttı, ancak bu kadınlar koruma altındayken öldürüldü. Koruma  altında olup sığınma evine yerleştirilen kadınların ise yüzde 37,5’i katledildi.

Son olarak VAN İlimizde öğretmen olarak çalışan Gülşah AKTÜRK adlı öğretmen  bir süre arkadaşlık ettiği ve sonradan ayrıldığı erkek arkadaşının  saldırısı sonucu 6 aralık 2012 tarihinde sokak ortasında silahla vurularak cinayete kurban gitti.

Olaydan sonra basında yer alan haberlere göre ; Gülşah öğretmenin aldığı tehditler nedeniyle sırasıyla; Van Cumhuriyet Başsavcılığına , Aile Mahkemesine, Polis Merkezlerine başvurmuş  ve son olarak da Van 4. Asliye Ceza Mahkemesine dava açmış. Resmi makamlara  yaptığı başvurular kendisini koruyamadığı için sağlık raporu alarak ailesinin yanına gitmiştir.  Ayrıca Gülşah Öğretmenin Van Vali Yardımcısı ile de bir görüşme yaptığı ve bu görüşmede de beklediği korumayı göremediği basına yansımıştır.

Bu temelde ;

1-      Gülşah AKTÜRK adlı öğretmenin öldürülmesiyle ilgili  yukarda belirtilen kamu görevlilerinin ihmal ve kusurunu tespite yönelik bakanlığınızın açtığı bir soruşturma var mıdır?

2-       Gülşah AKTÜRK adlı kadının durumuyla ilgili Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanununun öngördüğü tedbirler hangi sebeplerden dolayı uygulanmamıştır.

3-      Son 10 yılda Van ilinde kadınların uğradığı taciz,tecavüz,fiziki ve psikolojik şiddet ile kadın cinayeti sayısı kaçtır? Van ilinde kaç kadınla ilgili etkin koruma tedbirleri uygulanmaktadır?

4-      Van ilinde bakanlığınız bünyesinde faaliyet gösteren kaç adet kadın sığınma ve rehabilitasyon merkezi bulunmaktadır? Bu merkezlerde kaç kadın barınmaktadır? Barınma dışında hangi iyileştirici hizmetler sunulmaktadır?

5-      Gülşah AKTÜRK adlı öğretmenin basına yansıyan ve ailesine bırakmış olduğu iddia edilen mektupta adı ve görevleri geçen kamu görevlileri ile ilgili ne tür bir çalışma yürütmektesiniz?

6-      Van ilinde kadınların ekonomik ve sosyal olarak kalkındırılmasına yönelik yürüttüğünüz projeler nelerdir.? Bu projelerden kaç kadın ne şekilde yaralandırılmıştır?

7-      Kadınlara yönelik şiddet,taciz,tecavüz ve cinayet vakalarının son yıllarda ciddi bir şekilde arttığına yönelik basına yansıyan veriler gerçeği yansıtmakta mıdır? Bakanlığınız tuttuğu istatistiki  bir veri var mıdır? Varsa son 10 yıldaki veriler ne şekildedir?

Editör: Wan Haber