Kürdistan Topluluklar Birliği (KCK) Yürütme Konseyi Başkanı Murat Karayılan, savaşabilecek güçte olduklarını ancak tercihlerini çözümden yana kullandıklarını söyledi.

Fırat Haber Ajansı’nın haberine göre, Karayılan 25 Mart’ta düzenlediği basın toplantısında, Türkiye’deki tüm gerilla güçleri ile konuştuğunu, ateşkese bağlı kalınacağını açıkladı.

PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü ve gerillanın geri çekilme sürecine ilişkin bir soruyu yanıtlayan Karayılan, bunun üç aşamalı bir süreç olduğunu asıl amacın Öcalan’ın özgürleşmesi olduğunu belirtti.

Karayılan, “Irak’taki Kürdistan Federal Hükümeti’ndeki dostlarıyla da konuştuğunu, onların da kimi kaygılarının olduğunu fakat süreci desteklediklerini” ifade etti.

Almanya’da tedavisi süren Irak Cumhurbaşkanı ve YNK Lideri Celal Talabani’nin 1993’ten bu yana arabuluculuk rolünü oynadığını hatırlatan Karayılan, Talabani’nin kısa zamanda sağlığına kavuşması temennisinde bulundu.  

İran’ın bu sürece yaklaşımı sorusunu da yanıtlayan Karayılan, bu sürecin bütün bölgenin yararına olduğunu, İran’ın da yararına olduğunu ve bu süreci desteklemelerini umduklarını dile getirdi.   

KCK Yürütme Konseyi Üyesi Ronahi Serhat da gerillanın ateşkese bağlı kalacağını ekledi ve “Karşı taraftan da bunu bekliyoruz” dedi. 

Aydar: Ülkeyi bölmek istemiyoruz

Radikal gazetesinden Murat Yetkin'e Belçika'nın başkenti Brüksel’de açıklamalarda bulunan PKK'nin Avrupa Sözcüsü, KCK Yürütme Konseyi Üyesi Zübeyir Aydar da kasım ayından önce çekilme dahil tüm aşamaların bitmesi gerektiğini söyledi.

Aydar, "Tayyip Erdoğan gibi risk alan bir kişinin aynı zamanda halkın desteğinden gelen gücünün de bulunması barış için bir şanstır. Bizim tarafta da bu riski Öcalan'dan başka alabilecek kimse yok" dedi.

Kürtlerin, Türkiye'nin bayrağıyla da sınırlarıyla bir sorunun olmadığına değinen Aydar, özetle şunları söyledi:

“Tüm çabamız geri dönüş olmaması için. O nedenle hepimiz bu kadar hassas davranıyoruz. İsteriz ki hükümet de biz de gemileri yakma noktasına gelsin. Kendimizden yana kaygımız yok. Bu sorunu çözmek istiyoruz. Kaygımız hükümetten.”

“Biz sürece samimiyetle yaklaşıyoruz. Şiddet unsurunu tümden ortadan kaldırarak, tamamen siyaset yoluna girmek istiyoruz. Diyarbakır’da, Amed’de okunan, hepimiz adına okunmuş bir bildiridir.”

“Biz ülkeyi bölmek istemiyoruz, bu ülke bölünmez. Bizim sorunumuz iç işleyişle, yönetim şekliyle, ilişki biçimiyledir. Kürt sorununu çözerse Türkiye büyür.

“Normalleşmeden anladığımız, sorunun anayasal düzeyde çözülmesi, Kandil’de Avrupa’da kim varsa dönmesi, cezaevinde siyasi nedenlerle olanların serbest kalması, siyaset yollarının herkese açılmasıdır.”

“Şimdi Avrupa’da, Irak’ta, Türkiye’de, dağda, şehirde bilgilendirme toplantılarına başlıyoruz. Süreçle ilgili soru işaretleri olanlar var, onları yanıtlayacağız ve ikna etmeye çalışacağız. Dağlık, ücra yerleri bilemem ama merkezi yerlerde bir ayda biter. Oslo sürecinin de içindeydim. O zaman bu kadar umudum yoktu, şimdi daha fazla.

*Bianet

Editör: Wan Haber