Güven, 7 Haziran'da yapılacak milletvekili genel seçimine katılacak siyasi partilerin birleşik oy pusulasındaki yerlerini belirlemek üzere Yüksek Seçim Kurulu'nda yapılan kura çekiminde konuştu.

Anayasa'nın 79. maddesinin yargı organlarının genel yönetim ve denetiminde yapılan seçimlerin başlamasından bitimine kadar düzen içinde yönetimi, dürüstlüğüyle ilgili bütün işleri yapma ve yaptırma, bu süreçle ilgili bütün yolsuzlukları, şikayet ve itirazları inceleme kesin karara bağlama görevini YSK'ya verdiğini anlatan Güven, Kurulun, 6 Yargıtay, 5 Danıştay üyesi olmak üzere 11 yüksek mahkeme üyesinden oluştuğunu hatırlattı.

YSK'nın seçim yönetme görevinin yanında yargı görevi bulunduğuna da işaret eden Güven, seçim yargısı konusunda yüksek mahkeme görevini üstlenen YSK kararlarının kesin olduğunu, bu kararlar aleyhine hiçbir merciye başvurulamayacağını vurguladı.

YSK'da son milletvekili genel seçiminde en çok oy alan siyasi parti temsilcileriyle TBMM'de grubu bulunan siyasi parti temsilcilerinin de görev aldığını anlatan Güven, siyasi parti temsilcilerinin YSK'daki tüm komisyon çalışmalarında yer aldığını, kararların alındığı kurulda da önemli katkı sağladıklarını söyledi.

Güven, siyasi parti temsilcilerinin kurul üyelerinin eriştiği tüm bilgi ve belgelere erişmelerinin de mümkün olduğunu bildirdi.

Bu sene siyasi partiler portalını hazırladıklarını belirten Güven, siyasi partilerin seçime yönelik iş ve işlemlerini bu portal üzerinden yaptıklarını, verilebilecek tüm belge ve bilgilere buradan erişebilmenin mümkün olduğunu dile getirdi.

-"Seçimler şeffaf ve denetlenebilir"-

Seçimler şeffaf ve denetlenebilir şekilde yapıldığını ifade eden Güven, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatının (AGİT) Cumhurbaşkanı seçimi sonrasında yayımladığı raporunda, mevzuata ilişkin tenkitlerde bulunmakla birlikte seçmen kütüklerinin güvenilir olduğunu ve seçimin profesyonelce yürütüldüğünü bildirdiğini aktardı.

Seçimlerde yarışanların da seçimleri yapanların da siyasi partiler ve bağımsız adaylar olduğunu dile getiren Güven, seçimlerin temelini oluşturan 7 kişilik sandık kurullarının 5'inin siyasi parti temsilcilerinden oluştuğunu anlattı.

Güven, sözlerine şöyle devam etti:

"Sandığı ilçe seçim kurullarından alan, oy zarflarını, pusulalarını sayan, oy kullandırırken kimlik kontrolü yapan, sandığı kapatan, kullanılmayan oyları paketleyip bağlayıp mühürleyen, sayan, kullanılan oyların hangilerinin geçerli olduğuna karar veren, sonucu tutanağa bağlayan, ilan edilen tutanağın bir suretini sandığın bulunduğu yere asan ve ilçeye getirip teslim eden siyasi partilerimizin temsilcileridir. Sandık kurulunun yaptığı bu işi 31 siyasi parti temsilcisi de müşahit olarak gözlemlemektedir. Sandık görevlileri ile müşahitler sandık sonuç tutanaklarından birer suret de alabilmektedirler. 7 kişiden oluşan ilçe seçim kurullarımızın 4 üyesi de yine o ilçede en çok oy alan siyasi parti temsilcileridir. Onların kontrolünde oylar birleştirilecek ve birer örneği siyasi partilere verilecektir."

İlçelerde kaydedilen sandık tutanaklarının, YSK'ya geldiği anda siyasi partilere elektronik ortamda gönderileceğini bildiren Güven, bu seçimde sandık sonuç tutanaklarının yanı sıra sayım ve döküm cetvelleriyle ilçe ve il birleştirme tutanaklarının da taranacağını, siyasi partilerin, sandık sonuçlarını görürken, sandık sonuç tutanaklarını ve sayım döküm cetvelleriyle birleştirme tutanaklarını da göreceğini ve hata olup olmadığını kontrol imkanına sahip olacağını kaydetti.

Seçimlerin siyasi partiler eliyle şeffaf olarak yapıldığını yineleyen Güven, süreçteki zincirin tüm halkalarında siyasi parti temsilcilerinin bulunduğunu vurguladı.

Siyasi partilerden bu nedenle sandığa sahip çıkmalarını isteyen Güven, bu kapsamda YSK tarafından Milli Eğitim Bakanlığıyla protokol düzenleyerek Halk Eğitim Merkezleri aracılığıyla seçimlerde görev yapmak isteyen vatandaşlara yönelik sertifikalı eğitim programı düzenlediğini anlattı. Güven, bu eğitimin seçim sonuçlarının sağlıklı alınmasında etkili olacağını, sandık kurulu başkanlarının belirlenmesi veya görevlendirilmesinde bu kursa katılma ve sertifika zorunluluğu bulunmadığını belirtti.

-"Yurt dışında 54 ülke ve 112 temsilcilikte sandık kurulacak"

Seçmen ve sandık sayılarına ilişkin olarak da bilgi veren Güven, şunları kaydetti:

"Bugün itibariyle yurt içinde 53 milyon 765 bin 231, yurt dışında 2 milyon 867 bin 658 seçmenimiz vardır. Yurt içinde tahmini sandık sayımız da 172 bin 687'dir. 10 Ağustos 2014 tarihinde yapılan Cumhurbaşkanı seçiminden sonra 7 Haziran 2015 tarihinde yapılacak 25. Dönem Milletvekili Genel Seçimine kadar 18 yaşını dolduran yurt içinde 1 milyon 47 bin 192, yurt dışında 56 bin 66 yeni seçmenimiz oy kullanacaktır. Yurt dışında 54 ülke ve 112 temsilcilikte sandık kurulacaktır. 38 temsilcilikte 1 gün, 20 temsilcilikte 2 gün, 12 temsilcilikte 3 gün, 2 temsilcilikte 4 gün, 1 temsilcilikte 10 gün, 7 temsilcilikte 16 gün, 32 temsilcilikte 24 gün süreyle oylama yapılacaktır."

Her seçim döneminde seçmen kütüklerinin seçime katılma hakkına sahip siyasi partilere verildiğini belirten Güven, "Bugüne kadar siyasi partilerden veya başka şekilde mükerrer seçmen olduğuna dair hiçbir somut itiraz gelmemiştir. Sistemimiz mükerrer seçmen kaydına da imkan vermemektedir. Bu sene ilk kez tüm ülkede seçmen kütüklerinin MERNİS'ten ayrılmış ve muhtarlık bölgesi askı listelerinin döküme başlandığı 10 Mart ile listelerin askıdan indirildiği 27 Mart günleri arasında nüfus müdürlüklerine tayin, pasaport, yurt dışı çıkış ve benzeri gibi zorunlu nedenlerle yerleşim yeri veya diğer adres değişikliği için başvuran vatandaşların adres değişikliği taleplerinin karşılanması yönündeki problemlerin tamamen ortadan kaldırılmıştır" değerlendirmesinde bulundu.

Yurt dışı temsilciliklerde oy verme işleminde randevu sisteminin kaldırıldığını hatırlatan Güven, vatandaşların kayıtlı oldukları temsilcilikte açıklanan günlerde istedikleri sandıkta oylarını kullanabileceklerini söyledi.

Güven, bir günden fazla sürede oy kullanılacak temsilciliklerde vatandaşların oy kullanma işlemini son güne bırakmamasının yığılmaların yaşanmaması açısından büyük önem taşıdığını bildirdi.

Sadi Güven, denetimli serbestlik ve koşullu salıverme veya infaza başlanmama nedeniyle cezaevinde bulunmayanlara da İnsan Hakları Sözleşmesi'nin EK Protokolü ve Anayasa gözününe alınarak oy kullanma hakkı getirildiğini belirtti.

Vatandaşların seçime yönelik tüm bilgileri www.ysk.gov.tr internet adresinden öğrenebileceğini, "444 9 975" numaralı çağrı merkezinin de vatandaşlara 7 gün 24 saat hizmet verdiğini dile getiren Güven, vatandaşların bilgilendirilmesi için kamu spotları hazırlandığını, yurt içi ve yurt dışına bir milyonu aşkın broşür ve afiş dağıtıldığını kaydetti.

Sadi Güven, ayrıca, İstanbul Adliyesinde Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın öldürüldüğü terör saldırısını şiddetle kınayarak, Kiraz'a Allah'tan rahmet, ailesine ve yargı camiasına başsağlığı diledi.

Editör: Wan Haber