Ak Parti Milletvekilliği Aday Adaylığı'nı açıklayan ve daha sonra gazetecilerle Bak Hele Bak Kahvaltı Sarayı'nda bir araya gelen Ecz. İlhami Çakırtaş, milletvekili adayı olması ve akabinde Meclis'e gitmesi halinde yapacakları konusunda bilgiler verdi.

1970 Özalp doğumlu ve Eczacılık Fakültesi mezunu olduğunu belirten Çakırtaş, Ak Parti İpekyolu İlçe teşkilat başkanlığı görevini yaptığını, şimdi ise aday adaylığı başvurusunda bulunduğunu ifade etti.

Beş temel gerçek olan '5T' projeleri konusunda bilgiler veren Çakırtaş, Tarım-Hayvancılık, Turizm, Ticaret, Trafik ve Teknoloji projelerinin Van için önemine işaret etti.


VAN, KÜÇÜKBAŞ HAYAVANCLIĞININ BAŞKENTİ…
Tarım ve hayvancılık şehri Van'ın ülkenin küçükbaş hayvancılığının başkenti olduğunu vurgulayan Çakırtaş, "Van dünyada eşi ve benzeri olmayan verimli yayla, mera ve arazilere sahiptir. Van'ın lokomotif sektörü olan tarım ve hayvancılık için birçok projemiz var. Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Projesi, tarım ve hayvancılığın farklı alanlarında uygulanabilir. Bu konuda geniş bilgilere sahibiz. Yine tarım ve hayvancılık ekipmanlarının ilimizde üretilmesi için gerekli alt yapı çalışmalarını hazırladık" dedi.

5 T projesinin ikinci kalemi olan Turizme değinen Çakırtaş, Van'ın özellikle geçtiğimiz yıl turizm konusunda önemli aşamalar katettiğini, 500 bin İranlı turisti ağırladığını söyledi.

İlhami Çakırtaş, Van'ın ülkenin en önemli turizm şehirlerinden biri olduğunu belirterek, "Van'ın 2023 turizm hedefi 1 milyonu yabancı olmak üzere yılda 4 milyon turist ağırlamaktır. Van bu potansiyele fazlasıyla sahiptir. Van'ın geleceği geçmişinde yatıyor. Bizim turizmde 1'inci önceliğimiz Eski Van Şehri'ni yeniden ayağa kaldırmak olacak. Çarpanak ve Adır adalarının da turizme kazandırılması için gerekli çalışmaları başlatacağız" şeklinde konuştu.

"VAN, İPEKYOLU'NUN ÖNEMLİ DURAKLARINDAN BİRİDİR"
Daha sonra ticaret kalemine değinen Çakırtaş, Tarihi İpekyolu'nun önemli duraklarından biri olan Van'ın, bölgenin merkezi konumunda olduğunu söyledi.

100 yıl öncesine kadar İngiliz, Rus ve İran konsolosluklarının, fahri konsolosluklarınnı ve yabancı misyon şefliklerinin Van'ı olduğuna değinen Çakırtaş, "Tüm bunlar Van'ın ticaret konusundaki konumunu ortaya koyuyor. Sınır ticareti bu anlamda çok önemli. Kapıköy'ün geliştirilmesinin ardından, Başkale'deki Gelincik ve Çaldıran'daki Çilli sınır kapılarının da açılması gerekir" dedi.

Trafik konusuna işaret eden Çakırtaş, Van'ın hava, kara ve demiryolu trafiğinde Türkiye'nin en uç noktalarından biri olduğunu, ama Orta Asya ve Ortadoğu'ya en yakın illerden biri olduğunu ifade etti.

Çakırtaş, Kuzey Van Gölü Demir Yolu Projesi'yle, Asya'yı Avrupa'ya, Van-Şırnak karayolu projesiyle de Erivan, Tiflis ve bazı Avupa şehirleri arasında hava köprüsü kuracağız. Van'da şehir içi trafiğinin rahatlaması için 2 şeye ihtiyaç var. Bir, şehri genişletmek, iki tramvay projesini harekete geçirmek. Bu konularda bakanlıkları devreye sokmak için çabalayacağız" ifadelerini kullandı.

"KATMA DEĞERİ YÜKSEK ÜRÜNLER ÜRETİLMELİ"
5T projelerinin son maddesi olan Teknoloji konusunda da bilgiler veren İlhami Çakırtaş, 2023 hedefi 1 milyar dolar ihracat olan Van'ın bunu ancak katma değeri yüksek ürünler üreterek sağlayabileceğine değindi.

Çakırtaş, "Bunun için ihracat odaklı sanayi bölgelerine ihtiyaç var. Bu alanda muhakkak nitelik gerektiren bir ihtisas OSB kuracağız. Van'a 2'inci bir üniversitesi kurulması şarttır. Benim hayalim bu şehirde bir bilişim ve teknoloji üniversitesi kurulmasıdır" dedi.

Daha sonra soruları yanıtlayan Çakırtaş, AK Parti'ye yoğun milletvekili aday adaylığı başvurusu olmasının, hükümetin ne derece çalıştığını ortaya koyduğunu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğindeki AK Parti'nin kuruluşundan beri halkın gönlünde taht kurmayı başardığını belirtti.
Çakırtaş, adaylık verilmemesi halinde küsme ihtimali olan aday adayı sayısının fazla olmayacağını sözlerine ekledi.

Editör: Wan Haber