Edremit Belediyesi Eş Başkanı Sevil Rojbin Çetin’in tutuklanmasının ardından belediyeyi ziyaret eden HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, beraberindeki HDP milletvekilleri Saruhan Oluç, Garo Paylan, Remzi Özgökçe, Yurdusev Özsökmenler ve Adem Geveri, belediyede Eş Başkanvekili Nurhayat Çelik ve DBP’li belediye meclis üyeleri tarafından karşılandı. Ziyarette konuşan HDP Eş Genel Başkanı ve Van Milletvekili Figen Yüksekdağ, bölgede son günlerde yoğunluk kazanan çatışmalı süreçle beraber, hukukun ve demokrasinin ayaklar altına alınarak insanlık değerlerinin hiçe sayıldığını öne sürdü. Halkın iradesiyle seçilmiş olan belediye başkanlarına dönük bir siyasi soykırım operasyonları konseptiyle gözaltı ve tutuklamalar gerçekleştirildiğini ifade eden Yüksekdağ, tek görevi halka hizmet etmek olan ve halkın iradesiyle seçilmiş Edremit Belediyesi Eş Başkanı Sevil Rojbin Çetin’in tutuklanmasının halkın iradesine el koymak olduğunu kaydetti. Çözüm sürecinde takınılan tutumun başından beri samimiyetsiz olduğunu belirten Yüksek, “Bu gün Türkiye’de yaşanan savaşın müsebbibi olanlar, halkların vicdanında mahkum edilmiştir. Her gün gençlerin hayatını yitirdiği bir ortamda kendi iktidarları için ‘çözüm sürecini rafa kaldırdık’ diyerek insanlığı rafa kaldıranlar, tarihin çöplüğünde yerlerini bulacaklar” dedi.

Bölgede ezici bir oy çokluğuyla seçilmiş olan DBP’li belediye başkanlarına dönük başlatılan tutuklamaların insanlık vicdanından ve hukuki zeminden uzak olduğunu belirten Yüksekdağ, Edremit Belediyesine her zaman destek olacaklarını belirtti.

DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek de, yaşanan tutuklamaların talimatının Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından verildiğini ve uygulamasının da AK Parti hükümetinin gerçekleştirdiğini öne sürdü. Yaşanan çatışmalı süreç ve tutuklamalara tepki gösteren Yüksek, “Halk bölgede artık kendi kendini yönetmek istiyor. Halk kendi yöneticilerini kendi seçerek, kendi kendini yönetmenin mücadelesini vermektedir. Belediyeleri merkeziyetçi bir sistemle kendine bağlayarak halkı kendine muhtaç eden sisteme karşı halk özerk yönetimlere geçmek istiyor" dedi. 

Toplumun artık özgürce yaşamak istediğini anlatan Yüksek, sözlerini şöyle tamamladı: "Bu talep ayrışmanın adı değildir, bu yerel demokrasidir. Türkiye’de yerel demokrasiyi tartışmalıyız. Nasıl ki siz bu ülkede başkanlık sistemi tartışılmalı diyorsanız, biz de kendi talebimizin tartışılmasını istiyoruz. Siyasi bir parti olarak bu bizim en doğal talebimizdir. Belediye başkanlarımız ve yöneticilerimiz bu talebi dillendirdiği için tutuklanıyor. Siz, başkanlık sistemini dillendirdiğiniz de kimse gelip sizi yargılıyor mu? Halkın talebinin dillendirildiği bir basın açıklamasında bulunan Edremit Belediye Eş Başkanımızı niye tutukluyorsunuz?” 

Yapılan konuşmaların ardından eş genel başkanlar ve beraberindeki heyet belediyeden ayrıldı.

Editör: Wan Haber