HDP Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkan Bedia Özgökçe Ertan (44) ve Mustafa Avcı (63) büyükşehir belediye başkanlığını kazandıkları Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde, Merkez ilçeler olan Tuşba, Edremit ve İpekyolu belediye eş başkanları arasında yaşı, mesleği ve tecrübesiyle ön plana çıkanlar dikkat çekti.

Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları: Bedia Özgökçe Ertan - Mustafa Avcı

Edremit: Gülcan Kaçmaz Sayyiğit – Medeni Özer

İpekyolu: Azim Yacan – Şehzade Kurt

Tuşba: Yılmaz Berki – Ayşe Minaz hakkında merak ettiğiniz herşey...  

VAN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ EŞ BAŞKANLARI

Bedia Özgökçe Ertan - Mustafa Avcı

HDP Van Belediye Başkanı Mustafa Avcı ve Bedia Özgökçe Ertan kimdir?

Van'da 2014 yılında düzenlenen yerel seçimlerde BDP adayı Bekir Kaya yüzde 53.1 ile seçilmiş, ancak daha sonra görevden alınmıştı. Yerine Van Valiliği yapan, Mehmet Emin Bilmez Van Belediye Başkan Vekilliğine 26 Aralık 2018 yılında atanmıştı. HDP'nin oldukça güçlü olduğu illerden biri olan Van'da Mustafa Avcı ve Bedia Özgökçe Ertan belediye başkanlığına aday gösterildi. ve 31 Mart'ta yapılan yerel seçimlerinde Van'da oyların %53'ünü alarak Belediye Eş Başkanı seçildiler.

81 ilde seçilen 4 kadın Büyükşehir belediye başkanından biri olarak seçilen Bedia Özgökçe Ertan ve Mustafa Avcı hakkında merak edilenler... Adaylar hakkında ayrıntılı bilgi edinmek isteyenler için ise haberimizde ayrıntıları derledik.

BEDİA ÖZGÖKÇE ERTAN KİMDİR?

Bedia Özgökçe Ertan,06.01.1975 tarihinde Van’da doğdu. Lisans eğitimini Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesinde tamamladı.

İnsan Hakları Derneği Van Şubesinin kurucularından olup yönetim kademelerinde görev alan Ertan, Van Bölge Barosu İnsan Hakları Merkezi ve Van Barosu Kadın Hakları Merkezinin kurucularından oldu. Baroda, ayrımcılıkla mücadele, mülteci hukuku ve işkencenin önlenmesi alanlarında çalıştı.

Ayrımcılıkla mücadele ile ilgili çok sayıda ulusal ve uluslararası eğitimde yer alan Ertan, İnsan Hakları Derneği Merkez Yönetim Kurulu Üyeliği yaptı. 2004 Yerel Seçimlerinde Demokratik Halk Partisi listesinden seçilerek Van’ın ilk kadın İl Genel Meclisi Üyesi oldu.

Bedia Özgökçe Ertan, 26. ve 27.Dönem Van Milletvekili seçildi. Plan ve Bütçe Komisyonu, NATO Parlamenter Asamblesi (NATOPA) Türk Grubu Üyeliğinde bulundu. İyi düzeyde İngilizce ve Kürtçe bilen Ertan, evli ve 3 çocuk annesidir. Bedia Özgökçe Ertan, 31 Mart 2019 Yerel Seçimlerinde HDP’den Van Merkez Belediye Eş Başkan seçildi. 

MUSTAFA AVCI KİMDİR?

Mustafa Avcı, 1956 Van Erciş'te doğdu. DTP kurucu üyeliği ve iki dönem DTP PM üyeliği yaptı. DTP kapanmadan önce DTP İstanbul İl Eş Başkanlığı görevini üstlendi.

Mustafa Avcı, 31 Mart 2019 Yerel Seçimlerinde HDP Van Merkez Belediye Eş Başkan olarak seçildi. 

TUŞBA BELEDİYE EŞ BAŞKANLARI

Yılmaz Berki - Ayşe Minaz AYŞE MİNAZ KİMDİR?

HDP'nin Tuşba'da Belediye eş başkanları olarak seçilen Ayşe Minaz ve Yılmaz Berki'yi tanıyalım.

HDP Tuşba Belediye Eş Başkanı adayı Ayşe Minaz, 1982 yılında Doğubayazıt ilçesi Karabulak köyünde doğdu. 1993 yılında Van’a göç etmek zorunda kalan Minaz, ilk, orta, lise öğrenimimi Van’da tamamladı.

Yükseköğrenimini Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinde gören Minaz, iş hayatına özel bir hastanede halkla ilişkiler ve insan kaynakları uzmanı olarak başladı. Daha sonraları Van Belediyesi halkla ilişkiler ve beyaz masa departmanında yönetici pozisyonu ile göreve başlayan Minaz, Van Belediyesi’nde çalışırken Birleşmiş Milletlerin Kadın ve Kız Çocuklarının İnsan Hakkının Korunması ve Geliştirilmesi fonu ile ortak yürüttüğü projenin hazırlanması ve sürdürülmesi kapsamında “Kadın Dostu Van’a Doğru” adlı proje başlığıyla belediye personel ve seçilmişlerine, yerel yönetimlerde kadın konulu eğitimler verdi. Bu eğitimlerde yerel yönetim hizmet sunum mekanizmalarında “kadının yeri, belediyelerden hizmet alan kadınlara pozitif ayrımcılık, yerel yönetim bütçelerinde kadına ayrılan payların artırılması” başlıklarında çalışmalar yürüten Minaz, 2013 yılında yaklaşık 3 yıl süren ve Türkiye’nin İsveş Başkonsolosluğu, Sivil Düşün ve Stockholm Üniversitesi ile ortaklaşa düzenlediğimiz ve koordinatörlüğünde “Demokratik ve Katılımcı Okul” projesi ile Van’da pilot okullarda görev yapan eğitimcilerin katılımlarıyla eğitimler gerçekleştirdi.

Eğitim hayatı dışında sivil toplum örgütlerinde ve üretim alanlarında çalışmalarda yer alan Minaz, Bostaniçi Kadın Kooperatifi ile Gürpınar-Xawesor Kadın Kooperatifinde kadınlar ile üretim faaliyetlerinde bulundu.

Van Ahtamar Kadın Platformunda kadınlar ile kadınların temel insan haklarının korunması, hak ihlallerinin önlenmesi ile her tür şiddet ve istismara dair çalışmalar yürüten Minaz, özel ve bağımsız kuruluş ve enstitülerde çeşitli eğitimler aldı. Minaz, evli ve üç çocuk annesi.

YILMAZ BERKİ KİMDİR?

HDP Tuşba Belediye Eş Başkanı adayı Yılmaz Berki, 1972 yılında Van da doğdu. İlk orta liseyi Van’da okuyan Berki, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Kamu Yönetimini bitirdi.

Uzun yıllar Van İl Sağlık Müdürlüğü’nde çalıştı. KESK’e bağlı Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikasında (SES) Şube yöneticiliği ve şube başkanlığı görevlerinde bulunan Berki, Barış Meclisi il ve bölge temsilciliği yaptı. Van Büyükşehir Belediyesi’nde Sağlık İşleri Daire Başkanlığı görevini yürütürken 2017 yılında ihraç edilen Berki evli ve üç çocuk babası.

EDREMİT BELEDİYE EŞ BAŞKANLARI

Gülcan Kaçmaz Sayyiğit - Medeni Özer

GÜLCAN KAÇMAZ SAYYİĞİT KİMDİR

Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, 1982 yılında Van’ın Gevaş ilçesinde doğdu. İlk ve ortaöğretimini Gevaş’ta tamamlayan Sayyiğit, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Coğrafya bölümünde lisans ve yüksek lisans eğitimi aldı.

2008-2012 yılları arasında Çatak Çok Programlı Lisesinde Coğrafya öğretmeni olarak görev yapan Sayyiğit, Çatak’ta çalıştığı yıllarda Eğitim Sen Çatak İlçe Temsilciliği görevini üstlendi.

2012-2017 yılları arasında Edremit Eminpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde çalıştığı süre boyunca aynı zamanda Eğitim Sen Van Şube Eş Başkanlığı görevini yürüttü. Aynı yıllarda Van Emek ve Demokrasi Platformunda ve KESK Kadın Meclisinde de sorumluluklar üstlendi.

Sayyiğit, 7 Şubat 2017 tarihinde 686 Sayılı OHAL KHK’si ile kamu görevinden ihraç edildi. Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, evli ve bir çocuk annesidir.

MEDENİ ÖZER KİMDİR?

1975 Van Gürpınar’da doğdu. İlk Orta ve Lise Öğrenimi Gürpınar’da gördüm. 1992 yılında Demokrasi Partisi (DEP) başlayarak 27 yıldır Kürt Siyasi Geleneğinde 4 dönem İlçe Eş Başkanlığı, Belediye Meclis Üyeliği ve Yöneticilik yaptım. Evli, 2 çocuk babasıyım.

İPEKYOLU BELEDİYESİ EŞ BAŞKANLARI

 Sehzade Kurt ve Azim Yacan 

İPEKYOLU EŞ BAŞKANI ŞEHZADE KURT  KİMDİR?

1978 yılında Van’ın Gürpınar ilçesinin Nordiz köyünde doğdu. Henüz bir yaşına girmeden ailesi Van merkeze taşınan Kurt, ilk orta ve lise öğrenimi Van merkezde  tamamladı.

Dört yıllık çocuk gelişimi meslek lisesi çıkışlı olan Kurt, Erzurum Atatürk Üniversitesinde Sosyal Hizmetler Bölümünü kazandı ancak, mevcut sistemde okulu yada üniversiteyi bitirmemin hiçbir anlamının olmadığını düşünerek ikinci sınıfta eğitimini yarıda bıraktı.

Daha sonra siyasal parti çalışmalarını sürdüren Kurt, siyasal faaliyetlerini ise şöyle özetliyor: “2004 yerel seçimlerinde partimin seçim çalışmalarına mahallelerde örgütleme çalışmalarıyla başladım. 2007 genel seçimlerine kadar mahallelerde örgütleme çalışmalarını yürüttüm. DTP döneminde Kadın Meclisinde yer aldım, daha sonra Van Kent Konseyi Kadın Meclisinde çalışmalarıma devam ettim. Bununla birlikte dört yıl Kadın Meclisi Sözcülüğünü yürüttüm. Bir dönem BDP merkez ilçe resmi yöneticiliği yaptım. Üç yıl BDP Siyaset Kadın Akademisinde çalıştım. Daha sonra 2014 yerel seçimlerinde İpekyolu ve büyükşehir belediye meclis üyeliğine seçildim. Bu süre zarfında Yerel Yönetimler Bölge Yürütmesinde yer aldım. Daha sonra 2017 Temmuz ayında DBP genel kongresinde PM üyeliğine seçildim. Son iki yıldır PM üyesi olarak Serhat bölgesinde çalışmalarımı sürdürdüm."

İPEKYOLU BELEDİYESİ EŞ BAŞKANI AZİM YACAN KİMDİR?  

Azim Yacan ise 1980 Beytüşşebap doğumlu. Köylerinin yakılması üzerine Van'a yerleşti.

1999- 2003 yılları arasında Van ve Urfa'da HADEP Gençlik Kollarında yönetici olarak çalışan Yacan, bir süre tutuklu kaldıktan sonra 3 yıl boyunca Azadiya Welat gazetesinde editör olarak görev yaptı.

DİHA Van Bürosunda muhabir olarak çalışan Yacan, daha sonra BDP Van İl Yönetimde eşbaşkan yardımcılığı görevlerinde bulundu.

2014 Yerel Seçimlerinde Edremit Belediye Meclisi Üyesi olarak seçilen Yacan, aynı zamanda Van TV'de Kürtçe editörlüğü ve program sunuculuğu yaptı. Belediyeye kayyum atanması ve televizyonun KHK ile kapatılmasının ardından 2017’de HDP Van İl Eşbaşkan Yardımcısı olarak görev yaptı. Yacan, evli ve 5 çocuk babası. 

(Kaynak:vaneskpres)

Editör: Wan Haber