Kongre hazırlık komisyonundan Alp Altınörs, "İnisiyatif ve sorumluluk üstlenerek siyasete müdahalede bulunacağız. Ana fikir bu. Kimseden beklenti içinde değiliz. Egemen kutupların iktidar mücadelesinden barış ve demokrasi çıkmaz" diyerek, barış ve demokrasinin kazanılması için tüm güçlere HDP etrafında birleşme çağrısında bulundu. 

HDP'nin 2. Olağanüstü Kongresi, 22 Haziran Pazar günü Ahmet Taner Kışlalı Spor Salonu'nda gerçekleşecek. Kongre tüzük ve programda yapılacak kimi değişikliklerle daha da geniş bir yelpazeyle uluslararası bir kapsama ulaşacak. 

Kongreye sayılı günler kala hazırlıklar tüm hızıyla sürerken kongre hazırlık komisyonundan Alp Altınörs, kongreye dair son hazırlıkları ve kongrede öne çıkaracakları noktalara ilişkin ANF'ye açıklamalarda bulundu. 

ÖNCE HDK BİLEŞENLERİ TARTIŞACAK 

HDP kongresi öncesinde HDK'nin 21 Haziran'da yapacağı 4. Olağan Genel Kurulda yürütülecek tartışmalar ışığında teorik hazırlıklarını yapacaklarını ifade eden Altınörs, "HDK'nin ve HDP'nin geleceğini tartışacağız. Bir nevi kongre öncesi hazırlığı orada yapmış olacağız. HDK, HDP'yi belirleyen bir platform. Bütün HDK bileşenleri HDP kongresine dair tartışmalara katılmış olacak bu noktada. HDK ile HDP arasında basında yansıtılmak istendiği gibi ayrım, uçurum yok. Dolayısıyla HDP'ye yönelik tartışmaları HDK genel kurulunda gerçekleştireceğiz" dedi.

Yoğun bir kongre ve genel kurul süreci yaşayacaklarını kaydeden Altınörs, 20 Haziran'da da HDK Kadın Meclisi toplantısı gerçekleşeceğini ve burada da kadın alanındaki mücadele ile örgütlenmenin tartışılacağını söyledi. 

KONGREDE ÖNE ÇIKACAK GÜNDEMLER

Kongreye yurtiçinden ve yurtdışından çok sayıda davetlinin olduğunu ifade eden Altınörs, "Önümüzdeki dönem HDP'nin yol haritası, siyasetine dair kongrede konuşmalar olacak. Yine Cumhurbaşkanlığı seçimi de gündemin bir diğer konusu. Kongrede partinin tutumu, tavrı açıklanacak" diye belirtti. 

Altınörs, geçtiğimiz günlerde HDP Eş Genel Başkanları Ertuğrul Kürkçü ile Sabahat Tuncel'in düzenledikleri basın toplantısıyla açıkladıkları tüzük ve program değişikliklerine dair şunları aktardı: "Tüzükte eş başkanlık resmen yer alacak. Kadınların eşit biçimde yer alacağı, kotadan ziyade eşit katılım ilkesini geçireceğiz. Bu kotayı aşan bir uygulama olacak. HDK'nin prensibi bu yönde. HDP'de de bu olacak. Mecliste grubu olan bir parti olmanın gerekli düzenlemeleri yapılacak. HDK programı üzerinden kimi düzenlemeler olacak. Esaslı bir değişiklik olmamakla beraber demokrasiyi kazanmayı hedefleyen bir partinin programı olarak kendisi ortaya koyacak diyebiliriz."

ANA TEMA 'DEMOKRASİ VE BARIŞI KAZANACAĞIZ'

Demokratik ilkeler, kadın, gençlik, ekolojinin programda daha geniş biçimde yer alacağını belirten Altınörs, kongrenin ana temasının "demokrasi ve barışı kazanacağız" olacağını vurguladı. Demokrasi ve barışı kazanmak için mevcut güncel koşullarda kimseden bir beklenti içinde olmayacaklarını ifade eden Altınörs, "İnisiyatif ve sorumluluk üstlenerek siyasete müdahalede bulunacağız. Ana fikir bu. Kimseden beklenti içinde değiliz. Egemen kutupların iktidar mücadelesinden barış ve demokrasi çıkmaz. Bunu kazanmak isteyen tüm güçleri de HDP etrafında birleşmeye çağırıyoruz" dedi.  

HDP'nin 22 Haziran'daki kongre gündemi ise şöyle belirlendi: 
- Açılış ve divan seçimi
- Saygı duruşu
- Eş genel başkan konuşmaları
- Konuk konuşmaları
- Eş genel başkan adaylarının tanıtımları
- Çalışma raporu ve mali raporun sunumu ve onayı
- Tüzük ve program değişiklikleri, politik kararlar
- Eş genel başkanlar, parti meclisi, merkez disiplin kurulu ve uzlaştırma kurulu seçimleri
- Kapanış

Editör: Wan Haber