HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli partisinin Şırnak İl Örgütü’nde düzenlenen halk toplantısında gündemdeki gelişmeleri değerlendirdi.

Yerel seçimlerde 7 gün 24 saat çalışacaklarını belirten Temelli, “Bu kayyumları faşizmin çöplüğüne süpürüp atacağız. Sadece burada değil Türkiye’nin her yerinde bu zihniyeti süpürüp atacağız. Bu kayyumlar bir zihniyetin ürünüdür. Biz tüm belediyelerimizi geri alacağız. Halkın belediyeleri, halka karakol haline getirilemez” diye konuştu.

Temelli’nin değerlendirmelerinin satır başları şu şekilde:

CEVABIMIZI 31 MART’TA SANDIKTA ALACAK: 40 yıllık mücadelenin iradesi buradadır, Botan’dadır, tüm Türkiye halklarının önündedir. Bu büyük demokrasi ve barış mücadelesini verenler işte buradadır, halk buradadır. Bunu biliyor ve sabah akşam bu korku ve kaygı ile bizi tehdit ediyor. Yok adaylarımıza bakacakmış, onların siciline göre karar verecekmiş. Yok biz kazanırsak tekrar kayyum atayacakmış. Cevabımızı 31 Mart’ta sandıkta alacak. O zaman bırakın tekrar kayyum atamayı, kayyumun adı bile aklından geçemeyecek. Aklından bir tek şey geçecek Saray’ı terk etmek. 24 Haziran’da işimizi eksik bıraktık, barajı yıktık ama ikinci tur konusunda eksik kaldık. Şimdi o eksikliği ikinci tura çevirme zamanıdır. Bütün toplumsal muhalefete, emek demokrasi güçlerine, kadınlara, gençlere çağrı yapıyoruz; gelin bu tekçi anlayıştan saray rejiminden kurtulalım.

O HAVAALANI ZULÜMDÜR: Biz yurtseverler olarak bu ülkeye sahip çıktıkça, bize saldırmaya devam ediyor. Biz, yerimizi yurdumuzu savunanlar yaşamı yeniden var edenleriz. Türkiye’nin her yerinde bu mücadeleyi veriyoruz. Cumhuriyet’in 95’inci yıl dönümü nedeniyle gitmişler havaalanı açıyorlar. O havaalanı zulümdür. Dünyanın en büyük havaalanını açmak bu ülkeye barış getirmez. O yolları, köprüleri yaptıklarında hep bunu anlattık; bu ülkenin kaynaklarını böyle çarçur ettiğiniz sürece bu ülkeye huzur gelmez. Bu ülkenin kaynaklarını savaşa harcadığınız sürece S-400’ler, SİHA’lar aldığınız sürece bu ülkeye huzur gelmez. Başka bir demokrasi başka bir cumhuriyet istiyoruz. Bizim istediğimiz budur. Çoğulcu, demokratik, laik cumhuriyeti biz var edeceğiz. Kimsenin aç yatmadığı, işimi kaybederim kaygısı yaşamadığı, kendi işimizde çiftçilik, esnaflık yaparak ama birlikte üretip birlikte tüketerek var olmak istiyoruz.

SURİYE’DEKİ POLİTİKANIN ALTINDA YATAN KÜRT DÜŞMANLIĞIDIR: Türkiye’deki iktidar sadece Türkiye halklarına bu zulmü dayatmıyor. Bu iktidar savaştan, düşmanlıktan, nefretten besleniyor. Böyle ayakta kalıyor ve zenginleşiyor. Haksız zenginleşme bunların manifestosu haline gelmiş. Varsa yoksa savaş. Bu savaş bütün bölgeye, Orta Doğu’ya yayılmış. Bunun çözümü, halkların kendi iradesini hayata geçirmesidir. Bunun önünü açmak lazım. İktidar Fransa, Almanya, Rusya ile bir masaya oturmuş Suriye’nin geleceğine karar vermeye çalışıyor. Suriye’nin geleceğine Suriye halkları karar verecek. Tüm dünya, BM savaşa karşı Suriye halklarının demokrasi ve barıştan yana geleceğinden yana yer almalıdır. Nasıl ki Türkiye’nin geleceğine Türkiye halkları karar verecekse, Suriye’nin geleceğine de Suriye halkları karar vermelidir. Suriye’deki politikanın altında yatan en önemli neden Kürt düşmanlığıdır. Afrin’e bu yüzden girdiler. Şimdi de gözlerini Fırat’ın doğusuna dikmişler. Masadan kalkıyor, Suriye’de askeri yöntemlerle yol almak mümkün değil diyor, bir kaç dakika geçiyor “Fırat’ın doğusuna müdahale edeceğiz” diyor. Orayı tehdit ediyor, tıpkı bizleri bu ülke halklarını tehdit ettiği gibi. Tehdit ile saldırganlıkla ayakta kalarak bütün haklarımızı gasp ediyor.
 
EYT’LİLERE KAYNAK YOK DİYOR: Savaşla ayakta duran bu iktidar bütün halkların temel haklarını gasp etme peşinde. EYT’lilere kaynak yok diyor. Ama savaşa kaynak var, S-400 almaya, tank almaya kaynak var. Ne zaman ki emekçilerin hakları söz konusu oluyor, bütçede kaynak yok diyor. Bu bütçe sarayın bütçesi olmuş, halkların bütçesi olma özelliğini yitirmiş. Kendi bütçemizi kendimiz yapıp bütçe hakkımıza sahip çıkmalıyız. Demokrasi tam da budur. Demokrasi, söz, yetki, kararın hayata geçmesidir. Yerel demokrasi ve katılımcı bütçe diyoruz. Sözümüzle irademizle o bütçenin içinde olacağız. Birlikte var edeceğiz, hakça adaletli paylaşım için o bütçenin içinde olacağız.

BOYUN EĞMEYECEĞİMİZİ BİLİYOR: Farklılıklarımız bize güç verir, bizi güçlendirir. Halkın iktidarını var etmek için yan yana geleceğiz. O da boş durmuyor o da kampanya başlattı. Valilere, kaymakamlara, emniyet müdürlerine… Onun kampanyası bize karşı her zaman olduğu gibi zulümdür. Gözaltılar ilk gününden başladı. Amed’te, Kars’ta bugün de Şırnak’ta arkadaşlarımız gözaltına alındı. Bu, AKP’nin seçim kampanyasıdır. Matbu bir kağıt basmışlar KCK üyesi diye arkadaşlarımızı gözaltına almışlar. İddia var altı boş. Bu bir rehine politikası ve AKP’nin seçim kampanyası. Ne yaparsa yapsın bizim asla geri adım atmayacağımızı, boyun eğmeyeceğimizi biliyor. Bu tür yöntemlerle kampanya yapıyor. Hilesiyle şaibesiyle halkın iradesini gasp etmek peşinde. Bunlara cevabı 31 Mart’ta en güçlü şekilde sandıkta vereceğiz. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Onun şüphesi olmadığı için bu kadar kaygılı. O yüzden bu kadar bizi zan altında bırakarak tehdit ederek ayakta kalmaya çalışıyor. Bir kez daha en güçlü şekilde irademizi ortaya koyacağız.

ARKADAŞLARIMIZ ÖZGÜR KALANA KADAR SÖZÜMÜZ VAR: İçerideki arkadaşlarımıza sözümüz var, tüm arkadaşlarımız özgür kalana kadar sözümüz var. Bu fikriyatın sahibine, İmralı’ya Sayın Öcalan’a sözümüz var bu tecrit bitene kadar Sayın Öcalan’ın özgür çalışma koşulları var edilene kadar biz çalışmalarımıza 7 gün 24 saat ara vermeden devam edeceğiz. Bu tecrit, demokrasiye, barışa, insan haklarına ve hukukun üstünlüğüne yönelik bir tecrittir.

BU İKTİDAR BU SORUNDAN BESLENİYOR: Barış meselesinin merkezinde Kürt sorunu vardır ve bunu çözmeden yol almak mümkün değildir. Hem Türkiye hem de Orta Doğu açısından. Bu kadar net tanımlanmış bir sorunu çözmek zorundayız. Demokratik cumhuriyet tezimiz, sorunun çözümünü işaret eder. Bu ülkenin demokrasi meselesini çözdüğünüzde Kürt sorununu çözersiniz, Kürt sorununu çözdüğünüzde Orta Doğu’nun da Türkiye’nin de demokrasi sorununu çözersiniz. Bu bir hakikattir ve buna sırtını çevirenler bu ülkeye zulüm ve yoksulluktan başka bir şey veremez. Hep birlikte bu sorunun çözümü için hakikatin sesine kulak vermeliyiz. Çağrımız budur. Bu sorunun çözümü için tüm Türkiye halkları ve toplumsal muhalefet gerekli duyarlılığı göstermeli ve çözüm için inisiyatif almalıdır. Herhangi bir pazarlık ve iktidarın atacağı bir adımla sorunun çözülemeyeceği ortaya çıkmıştır. Bu iktidar bu sorundan besleniyor. Halklar bir araya gelirse bu sorun en kısa sürede çözülecektir. Yerel seçimler bu anlamıyla önemli bir adım olacaktır. Tüm arkadaşlarıma çalışmalarında başarılar diliyoruz. 24 Haziran’dan çok daha güçlü bir şekilde çalışmalarımızı geliştireceğiz kendimizi de kentimizi de biz yöneteceğiz. (DUVAR)

Editör: Wan Haber