HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan, Van Park Avm'de yapılan usulsüzlükler nedeniyle yalaşık 3.5 Milyon kira getirisinin hiçbir şekilde belediye kasasına girmediğini iddia etti. HDP'li Orhan, dönemin kayyumu yönetimi ve kiralamasının İstanbul'dan bir firmaya verildiğini, bu firmanında kiraları toplamasına rağmen belediyeye ödeme yapmadığını açıkladı. İşte HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan'ın, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat OKTAY tarafından Anayasa'nın 98 inci ve TBMM İçtüzüğünün 96'ncı ve 99'uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını istediği soru önergesi.

"Türkiye’de yerel yönetimler Anayasa’nın 127. Maddesi kapsamında halkın yerel ihtiyaçlarını karşılamak üzere kuruluş esasları kanunla belirtilen ve karar organları, gene kanunda gösterilen, seçmenler tarafından seçilerek oluşturulan kamu tüzelkişileridir. Bilindiği üzere OHAL KHK’leri ile Demokratik Bölgeler Partisi’nin 2014 yılında seçimle kazandığı tüm belediyelere 2016 yılından itibaren kayyımlar atandı. Van Büyükşehir Belediyesi gibi birçok yerde ise kayyımlar defalarca değiştirildi. Kayyımların kamuoyunda veya belediye meclislerinde denetimi ise şeffaf bir şekilde yapılamadı. Van Büyükşehir Belediyesi özelinde ise 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde HDP Belediye Eş Başkan Adayları 65 bin oy farkıyla seçimleri kazanmış ve Nisan ayı ortasında yeni bir dönem başlatılmıştır. Van Büyükşehir Belediye Meclisi ve Eş Başkanlarının kamuoyuna yaptıkları açıklamada devralınan borç 1 milyar 108 milyon 556 bin TL olarak sunulmuştur. Söz konusu hukuksuz, hesapsız borçlanma karşısında halka hiçbir hesap vermeden başka yerlere giden kayyımların bıraktığı yerden devam etmesi için 19 Ağustos 2019 tarihinde hukuksuz bir şekilde yeniden kayyım atanmıştır. Mevcut kayyım halkın oylarıyla seçilmiş belediye meclisini de fiilen feshetmiştir. Gelinen aşamada Van’da kayyım olarak atanmış kişinin kamuoyuna yansıyan açıklamaları kapsamında belediye mülkiyetinde olan taşınmazların belediye borçları kapsamında satış ve devir şeklinde işlemlere tabi tutulacağı ifade edilmektedir. Öte yandan resmi olarak kira başlatılmasına rağmen soruşturma kapsamına alınması gereken Park AVM'de yapılan usulsüzlükler nedeniyle yaklaşık 3 buçuk milyon kira getirisi hiçbir şekilde belediye kasasına girmediği ifade edilmektedir. Söz konusu AVM için, dönemin kayyımu tarafından İstanbul'dan getirilen bir firmaya yönetim ve kiralama görevi verildi. Söz konusu kira paraları kiracılardan toplanmasına rağmen firmanın belediyeye ödeme yapmadığı da ifade edilmektedir.

Bu bağlamda;

1) 2016 yılında 1. Kayyım İbrahim TAŞYAPAN göreve başladığında Belediyeden toplam borç miktarı ayrıntıları ile birlikte ne kadardı?

2) 2. Kayyım Murat ZORLUOĞLU atandığında 1. Kayyımdan devralınan borç miktarı ayrıntıları ile birlikte ne kadardı?

3) 3. Kayyım M. Emin Bilmez atandığında 2. Kayyımdan devralınan borç miktarı ayrıntıları ile birlikte ne kadardı?

4) Alınan borçlar hangi harcama kalemlerine harcanmıştır?

5) 2016-2019 kayyımları döneminde net borçlanma ne kadar olmuştur?

6) 2016-2019 kayyımları döneminde doğrudan temin yöntemiyle harcanan bütçe ne kadardır?

7) Kayyımlar döneminde Van Büyükşehir Belediyesinde ortaya çıkan kamu zararlarının ne kadarı idarecilere rücu edilmiştir?

8) 2017 yılı Sayıştay raporu ile Van Büyükşehir Belediyesi Bütçesinden yaklaşık 700 milyon TL’nin usulsüz kullanımına ilişkin ilgili kayyımlar hakkında herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır?

9) Kayyımlar döneminde borçlanma, bütçe kullanımı, gayrı menkul satım ve kiralama işlerindeki usulsüzlükler için bir denetim, inceleme veya soruşturma planlanmış mıdır?

10) 19 Ağustos 2019 tarihinden sonra M. Emin BİLMEZ’in 2. Kayyumluk devrinde ne kadar borçlanma yapılmıştır?

11) Belediyeye ait taşınmazların belediye meclisine danışılmadan satış ve devri hukuka uygun mudur?

12) Belediyenin toplam borcu ne kadardır? Belediyenin hangi taşınmazları borç gerekçesi ile satış veya devir işlemine tabi tutulacaktır?

13) Devir ve satış işlemlerinin kamuoyu ve hukuki denetimi nasıl sağlanacaktır?

14) Park AVM için bugüne kadar belediyeye aktarılan kira geliri ne kadardır? Olması gereken kira geliri ne kadardır? Kira gelirlerinin belediyeye aktarılmama gerekçeleri nelerdir?

15) Halka hesap vermeyen kayyımların halkın kullanımında olması gereken belediye mülklerini satması hangi yasalar çerçevesinden açıklanmaktadır?

Editör: Wan Haber