HDP'nin "Yeni Yaşam" sloganı ile gerçekleştirdiği Van kongresi on binlerin katılımıyla miting havasında geçti. Kongrede konuşan Demirtaş, tek adamlık düzenini yıkacaklarını belirterek, "Gelin sizde bu mücadelenin içerisinde yer alın. Biz ne kadar güç olursak o kadar çabuk barış gelir. Bir tarafın zayıf olduğu bir tarafın zalim olduğu masadan barış çıkmaz. Ampulün son kullanma tarihi geçti. Artık HDP zamanı yeni yaşam zamanı" dedi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van İl Örgütü'nün, "Yeni Yaşam" sloganı ile düzenlediği 1'inci Olağan Kongresi, Kongre ve Fuar Merkezi'nde on binlerin katılımı ile yapıldı. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, HDP'nin bölge milletvekilleri, HDP MYK ve PM üyeleri ile DBP, HDP Van ve çevre il, ilçe örgütleri, DTK, Rojava Heyeti, KESK Genel Başkanı Lami Özgen, Barış Anneleri Meclisi, DÖKH, MEYADER, TUYAD-DER yöneticileri, DBP'li belediye eş başkanları, yazar, akademisyen, sanatçı ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin de aralarında bulunduğu 7'den 70'e on binlerce yurttaşın katıldığı kongre büyük bir coşku ile geçti.

Leyla Qasım'dan Hrant Dink'e devrimciler unutulmadı 

Kongrenin yapıldığı salona "Barışmak savaşmaktan zordur, savaşmaktan korkmadık barışırken de korkmayacağız, Azadi ji bo Öcalan", "Roboski'den Reyhanlı'ya unutursak kalbimiz kurusun", "Demokratik cumhuriyet, ortak vatan, demokratik ulus" pankartları ve HDP'nin "Yeni Yaşam" çağrılarını yapan birçok pankart asıldı. Yine PKK ve KCK bayraklarının yanı sıra, PKK Lideri Abdullah Öcalan, Paris'te katledilen üç Kürt kadın siyasetçi Sakine Cansız, Fidan Doğan, Leyla Şaylemez, Seyid Rıza, Şêx Said, Qazi Muhammed, Leyla Qasım, Şirin Elemhuli, Hrant Dink, Ehmedê Xani, Kader Ortakaya, Rojava'da yaşamını yitiren YPG/YPJ ve MLKP savaşçıları, Türkiye gençlik devriminin öncüleri, Gezi direnişinde yaşamını yitirenler ve PKK'nin öncü kadrolarının da aralarında bulunduğu onlarca posterin asıldığı kongre salonu HDP flamaları ile sarı, kırmızı ve yeşil balonlar ile süslendi. "Bijî Serok Apo", "Bijî berxwedana Kobanê", "Bijî YPG/YPJ", "Bê Serok jiyan nabe" ve "Her yer Kobanê her yer direniş" sloganlarının hiç dinmediği kongrede, salona giren on binler, "Yeni yaşama hoş geldiniz, Hûn bi xêr hatin jiyanek nû" pankartı ile karşılandı. Kongre, demokrasi ve özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına yapılan saygı duruşu ile başlarken, kongrede PKK Lideri Abdullah Öcalan ve YPG/YPJ direnişçileri selamlandı. Konser ile başlayan kongrede sahne alan Van MKM grubunun seslendirdiği şarkılar eşliğinde saatlerce halaylar çekildi. Ardından Kobanê'den gelen sanatçı Norşîn ve Hozan Cömert, Pınar Aydınlar ile Ferhat Tunç sahne aldı. 

Gevaş ilçesinde yüzlerce araçlık konvoy ile karşılanan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve beraberindekiler, on binlerin alkış ve zılgıtları eşliğinde salona girdi. 

'HDP halkların umududur'

Divan oluşumunun ardından, açılış konuşmasını yapan HDP İl Eş Başkanı Harun Okay'ın ardından, KESK Genel Başkanı Lami Özgen kısa bir konuşma yaptı. HDP'nin Türkiye'de tüm emekçilerin, ezilenlerin, kadınların umudu olduğunu söyleyen Özgen, umudu barış ve demokrasi ile hayata geçirecek yegane gücün HDP olduğunu belirtti. Özgen, "Bu ülkede eşitliği, özgürlüğü, kardeşliği oluşturacağımıza ve alternatif gücü geliştireceğimize inanıyorum. Bu umudu büyüteceğiz. Ortak yaşamımız, ortak geleceğimiz bizim özgürlüğümüzdür. Bu özgürlüğü kazanacağız bu özgürlüğü Ortadoğu halklarına ve dünya halklarına kazandıracağız" dedi. Özgen'in ardından PYD eş başkanları Salih Müslüm ve Asya Abdullah'ın kongreye gönderdikleri mesaj okundu. 

'Halkların heyecanı HDP oldu'

Tezahürat ve alkışlar arasında konuşmasına başlayan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise, herkesi selamlayarak konuşmasına başladı. Van'da ilk kongreyi gerçekleştirdiklerini ifade eden Demirtaş, her kongrenin yenilenmenin ve yeniden büyümenin, güçlenmenin gerekçesi olduğun söyledi. Bugüne kadar siyasi çalışmalarda çok önemli aşamalar kat ettiklerini belirten Demirtaş, büyük uğraşlar, fedakarlıklar, görkemli siyasi hamleler ile mücadele yürütüldüğünü dile getirdi. Demirtaş, "Her partimiz halkın desteği ile sizlerin karakterine layık olmak için büyük çalışmalar yürüttük. Şimdi öyle bir aşamaya geldik ki yıllardır yürütülen siyasi hareketin doruk noktasına ulaşmaya başladık. Türkiye ve Kürdistan'da halkın umudu, halkların heyecanı HDP üzerine oldu. Bizler yıllardır sürdürdüğümüz mücadelenin yarattığımız mücadelenin ve değerin bütün ezilenler için bir umut olduğunu görüyoruz" dedi. 

'İnsan ve ezilen kimliğini ön planda tutacağız'

Türkiye'de AKP tekçiliği karşısında artık tek bir umudun olduğunu belirten Demirtaş, ülkenin tüm ezilenlerinin HDP'ye baktığını ifade etti. Tarihi bir sorumluluk ile karşı karşıya olunduğuna vurgu yapan Demirtaş, şöyle devam etti: "Her bir Türkiye Cumhuriyeti yurttaşının umudu haline geldik. Bu umudu bu günlere taşıyanlar sizlersiniz. Bu umudu yaratan başta şehitlerimizdir. Biz emek üzerine değerler üzerine büyümüş bir partiyiz. Şimdi tüm Türkiye farkımızı görüyor. Bütün ezilenlerin partisi olmak için önümüzde büyük bir fırsat var. Herkesin hakkı kendine teslim edilinceye kadar bizler bu mücadeleyi ortak, el ele yürütmeye karar vermiş halklar olarak, iddiamızı Türkiye'yi yönetmek üzerine kurduk. Aramızda bütün inançlar var. İnsan ve ezilen kimliğini ön planda tutacağız." 

'Herkesi iktidara taşıyacağız'

Yapılan kongre ile birlikte Van'da bir sıçrama yapılması gerektiğini dile getiren Demirtaş, "Kapısını çalmadığımız kim varsa, küsen, mesafeli duran, HDP'yi anlamamış kim varsa bir defa değil on defa gideceğiz. Kendimizi anlatana kadar gönlünü alana kadar, HDP'nin onunda partisi olduğunu anlatana kadar gideceğiz. Artık bu partiyi iktidara taşıyacağız. İktidarı uyarma konusunda en sert muhalefeti ve en onurlu muhalefeti biz yaptık. Ama Türkiye'de artık halkların iktidarını kurma zamanı geldi. Hep birlikte iktidar olma iddiasındayız. Biz iktidara geldiğimizde sadece Kürtler iktidar olmayacak. Herkes bu partinin içinde olacak. Herkesi iktidara taşıyacağız. AKP'nin iki yüzlülüğünden temel farkımız bu olacak. Devleti ele geçirenlerden devleti geri alıp halka vermek için seçimlere giriyoruz" diye belirtti.

'Kadınıyla birlikte ortak yaşamı inşa edeceğiz'

HDP'nin tek bir cinsin ve cinsiyetin partisi olmadığını ifade eden Demirtaş, kadını insan yerine koymayan, görmeyen bir anlayışı asla bu topraklarda egemen olarak görmeyeceklerini söyledi. Kadınıyla birlikte ortak yaşamı inşa edeceklerini söyleyen Demirtaş, "Devlet erkeklerin elinde, kadının yeri yok. Sağlık Bakanı 'kadının tek kariyeri annelik olacaktır' diyor. Şüphesiz annelik kadında var olan en temel özelliktir. Kadın bu ülkede bakanda olur, başkanda olur her şeyde olabilir. Senden daha iyi Sağlık Bakanı olur. Kadını süs gibi gören sadece 'çocuk doğursun, evde çocuk baksın' diye hiçleştiren bir anlayışı yıkacak olan HDP'nin büyümesi lazım. Bizler ana kimliğini, kadın kimliğini yok sayıp ta ona zulüm yaptıkça asla onurdan haysiyetten bahsedemeyiz. Kadını köle olarak gören erkekler, kendiside kölelikten kurtulamaz. Biz bütün ortak kimliklerin partisiyiz derken kadının, erkeğinde partisiyiz" dedi. 

'Ülkeye adil dağılım sağlanırsa tek bir yoksul kalmaz'

Demirtaş, HDP'nin alın teriyle, emeğiyle geçinenlerin, elinde para sayma makineleri olmayanların partisi olduğunu söyledi. Demirtaş konuşmasını şöyle sürdürdü: "Yoksulluk bizim kaderimiz değil açlık kaderimiz değil. Yer altı ve yer üstünün bu kadar muazzam zenginlikler ile dolu olduğu topraklarda yoksul kalmayacağız. Bu toprakları kendi aralarında yüzyıllardır paylaşamıyorlar. Sınırlar çizip birbirine peşkeş çekip savaşlar yaratıyorlar. Türkiye'nin zenginlikleri herkese yeter. Ülkeye adil dağılım sağlansa tek bir yoksul kalmaz. Her şeyden önce adil bir yönetim, haklıda yönetime katacak özerk mekanizmalar kuracağız. Her yer için özerk yönetim demokratik kurtuluştur. Bunun adı yenileşme projesidir." 

'Bir tarafın zayıf olduğu bir tarafın zalim olduğu masadan barış çıkmaz'

AKP'nin sistemini kurduğunu belirten Demirtaş, bütün ülkeyi kendi malı gibi gördüğünü ifade etti. "Bu tek adam düzenini yıkacak bir parti lazım. HDP tek adamlık sistemini yıkacak ampulü kıracak tek partidir. Biz iktidara gelirsek soygunculardan hesap sorup fitil fitil burunlarından getireceğiz" diyen Demirtaş, konuşmasını, "Bize akıl vermeyin kardeşim oy verin oy. Gelin sizde bu mücadelenin içerisinde yer alın. Biz ne kadar güç olursak o kadar çabuk barış gelir. Bir tarafın zayıf olduğu bir tarafın zalim olduğu masadan barış çıkmaz. Ampulün son kullanma tarihi geçti. Artık HDP zamanı yeni yaşam zamanı" sözleriyle tamamladı. 

Demirtaş'ın konuşmasının ardından tek liste ile gidilen seçimde HDP il eş başkanlığına Mehmet Veysi Dilekçi ve Derya Hayva seçildi. 

1-153.jpg

2-152.jpg

3-176.jpg

4-140.jpg

5-094.jpg

7-040.jpg

8-033.jpg

Editör: Wan Haber