Gazeteduvar'dan Nergis Demirkaya'nın haberine göre; Anayasa değişikliği sonrası seçim kulisleri hızlandı. Türkiye’nin önünde Mart 2019’da yerel seçim, Kasım 2019’da da Anayasa değişikliğine göre birlikte yapılacak Cumhurbaşkanlığı ile TBMM seçimi var. Seçim tarihleri böyle ama Ankara kulislerinde ekonomik ve siyasi hesaplarla bu seçim tarihlerinde değişiklik yapılabileceği konuşuluyor. İktidar kanadından gelen açıklamalarda ise erken seçim iddiaları kesin bir dille yalanlanıyor.

Kulisler daha çok Cumhurbaşkanlığı ve TBMM seçimi üzerine yoğunlaşıyor. Ama Mart 2019 yerel seçimleri de bir o kadar önem taşıyor. İktidar kanadından bu seçimin ‘partinin durumunu görmek’ açısından bir veri olarak ele alınıp ardından 8 ay sonra gerçekleşecek büyük seçim için de yeni adımlar atılmasına katkı yapabileceği konuşuluyor. Yerel seçim iktidarın durumunu görmek için bir veri sağlayabilir ancak merak konusu olan bir başlık da kayyum atanan belediyelerle ilgili.

Son verilere göre HDP’nin kardeş partisi DBP’nin 10 il, 63 ilçe, 9 belde olmak üzere 82 belediyesine kayyum atandı. HDP’ye göre yapılacak bir seçimde bu belediyelerde tablo yine değişmeyecek. HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım çok iddialı bir çağrıda bulundu, “Cumhurbaşkanı her ilimizde bir bakanı aday göstersin. Bununla da kalmasın, bizim adaylarımızı da üyelerimiz arasından yine kendileri belirlesin. Haydi seçime böyle gidelim, sonucu görelim.”

‘EŞİT KOŞULLARDA OLSUN HER HAFTA SEÇİME VARIZ’

“Biz seçimden korkmuyoruz” diyen Yıldırım, OHAL koşullarını ve YSK’nın tartışma yaratan 16 Nisan referandum kararını hatırlatarak, “Her türlü erken seçime varız. Ama eşitlik koşullarında yapılmalı” dedi. Yıldırım’a göre eşit koşullarda bir seçimin şartlarını OHAL’in kalkması, eşbaşkan ve milletvekilleri başta olmak üzere HDP’li siyasetçilerin serbest bırakılması, kapatılan medya organlarının faaliyete geçirilmesi, her alanda partiler arası fırsat eşitliği sağlanması oluşturuyor. Bu koşullarda her hafta seçime gitmeye hazır olduklarını söyleyen Yıldırım, eşit koşullarda bir seçimin HDP için demokrasi şöleni, Erdoğan içinse ancak bir kumar olabileceğini söylüyor. Tarihinde bir değişiklik olmazsa ilk olarak yerel seçim yapılacak. Yapılacak yerel seçimde kayyum atanan il ve ilçelerdeki sonuçlar ve sonrasında yaşanabilecekler şimdiden merak konusu. (gazeteduvar)

Editör: Wan Haber