BDP Eşbaşkanı Gülten Kışanak, Paris'te yaşanan cinayetin aydınlatılması gerektiğini belirterek, "Kürt sorunu çözme noktasında bir çaba içerisinde olacaksak, görüşmeler ve diyaloglar devam edecekse bu cinayetin mutlaka aydınlatılması gerekiyor. Önümüzdeki sürecin selameti ve sürdürülebilirliği açısından çok önemli bir durumdur" dedi.
"Çözüm Süreçlerinde Liderlerin Rolü" konulu konferansta konuşan BDP Eşbaşkanı Gülten Kışanak, Paris'te yaşanan cinayeti lanetlediğini söyledi.
Paris'teki cinayetin şimdiye kadar gördükleri en ağır siyasi cinayetlerden biri olarak tanımlayan Kışanak, "Üçünün kadın olması, üçünün sivil ve savunmasız olması, üçünün bir Avrupa ülkesinde olması, üçünün siyasi ve diplomatik faaliyetler yürütüyor olması, demokratik değerlere inanan kişiler olmaları bu siyasi cinayeti yeterince önemli kılıyordu. Bir de yaşadığımız sürece denk gelmesi bunun önemini kat be kat arttırdı" dedi.
Cinayetin yakın zamanda başlayan görüşmelere yönelik düzenlenmiş olduğunu savunan Kışanak, "Kolay kolay da bu cinayet bu katliam yaşanmamış gibi yolumuza devam edemeyeceğimizi ifade etmek istiyorum. Çok kolay değil. Doğrudan bu siyasi cinayetten etkilenen Kürtler, kürt kadınları, BDP, PKK, bunun çözüm çabalarına yönelik bir girişim olduğunu ifade ettiler. Bu konuda şimdilik negatif bir düşünce ve görüş ifade etmediler. Bundan sonra eğer biz Kürt sorunu çözme noktasında bir çaba içerisinde olacaksak, görüşmeler ve diyaloglar devam edecekse bu cinayetin mutlaka aydınlatılması gerekiyor. Bu katliamı yapanları açığa çıkartılması gerekiyor. Önümüzdeki sürecin selameti ve sürdürülebilirliği açısından çok önemli bir durumdur. Bunu 'yaşandı oldu bitti' diyebileceğimiz kadar hafif bir durum olarak algılarsa iktidar, yanlış yapmış olur.
Devletin ve hükümetin bu cinayetin aydınlatılması konusunda açık bir tutum sahibi olması ve çaba sarf etmesi gerekiyor" dedi.
Türkiye'ye cinayetin aydınlatılması noktasında büyük sorumluluklar düştüğünü söyleyen Kışanak, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Barış çabalarından, çözüm çabalarından olumlu bir sonuç çıkartmak istiyorsak ve bu yolda yürümeye devam etmek istiyorsak bu katillerin bulunması, arkasındaki güçlerle birlikte teşhir edilmesi, adalete ve barış isteyen herkese hesap vermesi gerekiyor. Biz bu konuda Fransız hükümetinin de büyük bir sorumluluk altında olduğunu ifade ediyoruz. Cinayetin Fransa'da işlenmiş olması doğrudan sorumluluklarını zaten arttırmış durumdadır. Fransa'nın cinayetin aydınlatılması konusundaki sorumluluğu ve yükü Türkiye'nin sorumluluğu ve yükünü ortadan kaldırmıyor".
(ÖFA-ÖK-Y)

13.01.2013 17:31:19 TSI

Editör: Wan Haber