AK Parti Van Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Osman Nuri Gülaçar, Van TV’de yayınlanan ‘Seçim 2014’ programına konuk oldu. Programın sunucusu Yılmaz Tekin’in sorularını cevaplayan Gülaçar, sözlerine çözüm sürecinin önemine değinerek başladı. Dünü bilenlerin çözüm sürecinin ne olduğunu çok iyi bildiğini ifade eden Gülaçar, bu konuda AK Parti ile başlayan bir sürecin söz konusu olduğunu belirtti. Ortada samimi bir iktidar, samimi bir Başbakan’ın olduğunu anlatan Gülaçar, “Bu anlamda çok büyük adımlar atıldı ve büyük riskler alındı. Bu işin mimarı Başbakanımızdır. Onlarca hükümet gelip geçti neden hiçbiri bu sorunu gündemine almadı? Çözüm hakikaten bir irade beyanıdır. Adnan Menderes ile başlayan ama imkân verilmeyen bir süreç vardı. Aynı süreç Turgut Özal’la da işledi. Ama Özal bu sorunu çözebilseydi, bugün Türkiye çok farklı noktalarda olurdu. Ayrıca unutmamak gerekir ki Abdullah Öcalan’ın da çözüm sürecine katkıları yadsınamaz. Kürt insanı olarak süreci görüyoruz ve doğru okuyoruz. Güzel gelişmelerin devam etmesi barışa olan inancımızı artırmaktadır. Örneğin yakın zamanda Kemal Aktaş’ın da aralarında bulunduğu tutuklu vekillerin serbest bırakılması bu sürecin geldiği noktanın mutluluk verici bir göstergesidir. Kendilerine de geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum” dedi.

"ÇİRKİN BİR İFTİRA KAMPANYASINA MARUZ KALDIK"
Geçtiğimiz günlerde yapılan operasyonlarda kendisinin de gözaltına alındığı yönündeki soruya da cevap veren Gülaçar, yaşanan operasyonda bazı medya kuruluşlarının gözaltına alındığı yönünde haber yapmasının doğru olmadığını ifade etti. Gözaltına alındığı haberlerin kesinlikle gerçeği yansıtmadığını, bu haberlerin maksatlı olduğunu ifade etti.

“VAN BU NOKTAYI HAKETMİYOR”
Van’ın mevcut durumunu hak etmediğine vurgu yapan Gülaçar, kentin modern bir şehir olabilmesi için önemli bir potansiyele sahip olunması gerektiğini kaydetti. Geçmiş dönemlerde yetkililerin üstlerine düşeni yapmadıklarına da dikkat çeken Gülaçar, “Büyükşehir neredeyse bir özerk yapı kadar yetkilidir. Bu tür imkânlarına rağmen Van’ın değişimi noktasında etkili olamamışlardır. Yapacağımız çalışmalarla hem istihdam imkanları oluşacak hem de insanlarımız ekonomik gücü artmış olacaktır. Esnafın kepenk kapatması değil, yeni yeni kepenklerin açılması konusunda güzel gelişmeler olacaktır. Yeter ki elbirliği yapalım ve dağ gibi biriken sorunlarımızın üstesinden gelelim” ifadelerini kullandı.

“BELEDİYE BORÇLARINI AÇIKLAMALIDIR”
Kamuoyunun gündemini meşgul eden belediyenin mevcut borcuyla da ilgili açıklamalarda bulunan Gülaçar, “Mevcut belediyenin 780 milyon TL bir borcunun olduğunu bire bir sarf etmedim bir iddianın var olduğunu ve konuşulduğunu söyledim. Hatta bir siyasi partimiz bizden önce açıklama yapmıştır. Eğer ortada bir borç var ise bunu açıklamak mevcut belediyeye düşer. Geçtiğimiz günlerde belediyeden mevcut borçlarının devraldığı borçlarından daha az olduğuna dair bir açıklama gelmişti. Ancak bu doyurucu bir açıklama olmaktan uzaktır. Daha detaylı bir açıklama yapılmalı insanımız da öğrensin, bilsin. Ayrıca şöyle bir gerçek de var, belediyeyi aldıklarında farklı iddialarla gelmişlerdi. Birçok vaatlerde bulunmuşlardı. Ancak 2009’daki vaatlere bakıldığında seçimi yüzde 70 cepte keklik görenler vaatlerinin yüzde 70’ni yapmamışlar. Ben halkın içindeyim çok muzdaripler. Van halkı şu an bulunduğu konumu hak etmiyor. Burada belediyeciliği diğer belediyelerle mukayese ettiğimiz vakit kentimiz acınacak bir haldedir" dedi.

"ALTIN DEĞERİNDEKİ ŞEHRİMİZİ VE GÖLÜMÜZÜ DEĞERLENDİREMİYORUZ"
Van'ın Doğu'nun değil, asıl Türkiye'nin incisi olduğunu da vurgulayan Gülaçar, seçim broşüründe yer alan fotoğrafların eski dönemlere ait olduğu yönünde BDP'lilerin yapmış oldukları propagandayı da çürütmüş oldu. Broşürde sadece bir fotoğrafın yanlışlıkla yer aldığını anlatan Gülaçar, diğer fotoğraflar başta olmak üzere dün itibari ile de çekilmiş olan çamurlu yol karelerini de canlı yayında izleyicilerle paylaştı. Gülaçar, "Van Gölü'ne akan kanalizasyon sularından dolayı 5 yıl sonra bir daha bu göle giremeyeceğiz. Altın değerinde bir şehrimiz var, bir gölümüz var ama değerlendiremiyoruz. Özalp yolu üzerindeki çöp dağımız her gün biraz daha büyüyor. Özalp'e giderken burnumuzu kapatıyoruz. El insaf hepimiz bu şehirde yaşıyoruz ama şehrimiz bulunduğu yeri hak etmiyor. Bu konuda çok ciddi ve önemli çalışmalarımız hazır. Adaylığım açıklandığı günden itibaren ilk işimiz Van'ın sorunlarını tespit etmekti. Acil, orta ve uzun vadede gerekenleri çıkardık. Birçok büyükşehir belediyesi ile çalışıyoruz. Çok büyük projelerimiz var. Şehrin 50 yıllık geleceğine yetecek dev projelerimiz var, mega projelerimiz var. Bunları halkımızla en kısa zamanda paylaşacağız. Yerelde belediyelerin iktidar partisiyle çalışması onların önceliği için önemlidir. Belediyecilik de AK Parti ile mümkündür. Van'ı hak ettiği noktaya getirecek gücümüzde var, irademiz de var. Allah nasip ederse göreve geldiğimizde dev projelerimizi hayata geçirdiğimizde burada yaşayan halkımızda belediyeciliğin nasıl yapıldığına bire bir şahit olacaktır" dedi.

"VAN'IN 50 YILLIK GELECEĞİNİ İNŞA EDECEK PROJELERİMİZ HAZIR"
Projeleri ilerleyen haftalarda açıklandığında hem ilçelerdeki hem de tüm köylerde yaşayan insanların neler yapabileceklerine şahit olacaklarını da vurgulayan Gülaçar, kentteki sorunları gidereceklerini ve yeni bir şehir inşa edeceklerinin teminatını canlı yayında verdi. Gülaçar, "Burada güzel şeyler göremedik. Örneğin eski devlet hastanemize burnumuzu kapatarak gidiyorduk. Bazen tadilat yapılırken Allah razı olsun ne güzel şeyler yapılıyor diyorduk. Ama bölge hastanesini görünce bunlarda yapılabiliyormuş diye buna şahit olduk. Allah başbakanımızdan ve sağlık bakanımızdan razı olsun. Bölge hastanesi gerçekten Van’ın gururu oldu. Herkes oraya sığındı. İkisi arasındaki karşılaştırmayı neden verdim. Bizim farkımızda böyle olacak. Artık bu halkın hizmete ihtiyacı var. Sorgulayan bir halk var. Neden böyle çünkü insanlarımız birçok ilde yapılan hizmetleri görmüş, artık aynısını burada da istiyor. İnsanımızda bunu hak ediyor ve ilimizin artık bu hizmetlere ihtiyacı vardır. Depremle birlikte altyapımız çöktü, su şebekemiz arızalandı. Belediye gücümüz yetmez diyince su getirmeyi hükümetimiz üstlendi. Eski boru hatlarının hepsi yenilendi. 2050 hatta daha ilerisi olmak üzere su ihtiyacını karşılayacak bir çalışma yapıldı. Gerisi belediyeye kalmış. Hayata geçireceğiniz projelerle Van'ın 50, 60 hatta 100 yıllık geleceğini göremezseniz projeleriniz küçük kalır. Ama bizim projelerimiz anlattıklarım noktasında yerini bulacaktır" açıklamalarında bulundu.

"HALKIN ÖZGÜR İRADESİNE KARIŞMAMAK LAZIM"
Son olarak seçimlerin iyi geçmesi konusunda da çağrıda bulunan Gülaçar; "Barış içerisinde bir yarış istiyoruz. Helal bir seçim süreci istiyoruz. Bir önceki dönemin yaşanmasını istemiyoruz. Biz AK Parti olarak mağdur edildik o süreci herkes biliyor. Helal bir seçimden yanayız. Halkımıza güvenmemiz lazım. Halkın o özgür iradesine karışmamak lazım. Diğer illerde aday gidip neler yapacağını anlatıyor vatandaşta sorguluyor ve ona göre oyunu kullanıyor. Ama şunu da ifade edeyim geçen seçimde yaşanan tüm olumsuzlukların hiçbiri bu seçimde yaşanmayacak. Bunun tekrarı olmayacak. İnsanlar özgür iradeleri ile istediği partiye oy kullanabilecek. Bu şehri bu şehrin insanlarını seviyorum gördüğüm yanlış bir durum var ise bu benim içimi acıtıyor. Ben bu şehirde yaşayan bir birey olarak bu şehirde yaşayan gençlerimize çocuklarımıza örnek bir belediyecilik ve örnek bir başkanlık yapmak istiyorum" dedi.

Editör: Wan Haber