Diyarbakır Valiliği, yasaya aykırı olduğu gerekçesiyle''Eş Başkanlık sisteminin'' iptali için idare mahkemesine başvurdu. Mahkeme, Valiliğin talebi doğrultusunda ''Eş başkanlığın yasaya aykırı olduğu'' yönünde karar verirse HDP veBDP'nin 30 Mart seçimlerinde kazandığı 11 il, 68 ilçe ve 23 beldedeki belediyelerde bulunan toplam 102 eş başkan devre dışı kalacak. Böyle bir durumda eş başkanların Belediye Başkan yardımcısı yapılabileceği ancak bugünkü gibi Belediye Başkanı ile aynı yetkileri taşıyamayacağı belirtiliyor.
 
KİM NEREYİ YÜRÜTÜYOR?
AA'nın haberine göre; Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinde eş başkanlık görevini Gültan Kışanakve Fırat Anlı, Mardin Büyükşehir belediyesi'nde Ahmet Türk ve Februniye Akyol, Ağrı Belediyesi'nde Sırrı Sakık ve Mukaddes Kubilay yürütüyor. Bitlis, Hakkari, Siirt, Tunceli, Van, Batman, Şırnak ve Iğdır Belediyelerinde de eş başkanlık istemi bulunuyor.

EŞ BAŞKANLIK SİSTEMİ NEDİR?

BELEDİYECİLİKTE EŞBAŞKANLIK SİSTEMİ NEDİR?

"Dünyada ilk örneği BDP tarafından bu seçimle uygulamaya alındı. Belediyelerde yasal mevzuata uygun, yasal çerçevesi belirlenmiş bir durum değil. Ancak biz katılımcı demokrasiyi esas alıyoruz. Bunun gereği olarak toplum dinamiklerini belediye meclisinde, yönetiminde ve bütçede uygulanmasını isteyen siyasal anlayıştan geldiğimizden, yaşamın cereyan ettiği her yerde toplumun kendi kendini yönetmesine fırsat veriyoruz. Türkiye genelinde otoriterizmi, merkeziyetçiliği aşamıyorsak, hiç olmazsa katılımcı demokrasinin gereğini yerine getirmek gerektiğine inanıyoruz. Yasalar toplumun gerisindedir. Toplumun temel esas alanı meşru olanıdır. Bu yüzden eşbaşkanlığı uygulamaya aldık."

KAÇ BELEDİYENİZDE EŞBAŞKANLIK VAR?

"Kazandığımız 101 belediyenin 98’si eşbaşkanlık olarak devam edecek. Üç beldede de eşbaşkanlık sistemi uygulaması halkın iradesine sunmadığımızdan yok. Önümüzdeki aylarda bu üç belediyeyi de eşbaşkanlık sistemine kavuşturacağız."

BELEDİYE EŞBAŞKANLARI DÖNÜŞÜMLÜ MÜ BAŞKANLIK YAPACAK?

"Hayır, dönüşümlü yapmayacaklar. 2019 yerel seçimlerine kadar aynı siyasal temsiliyet ve özlük haklarına sahip olacaklar. Birlikte, beraberce yönetecekler. Dönüşümlü olursa eşbaşkanlık olmaz. Beş yıl boyunca eşbaşkanlık statüsü kazanan tüm arkadaşlarımızın belediye hizmetlerini üretmesinde, yürütmesinde, sevk ve idaresinde eşit, siyasal temsiliyet olacak."

Editör: Wan Haber