Tekevler Mahallesi’nde bulunan Mavi Boncuk Çok Amaçlı Salonu’nda düzenlen toplantıda konuşan Eş Başkan Hatice Çoban, muhtarları mesai arkadaşları olarak gördüklerini söyledi. Muhtarların halkın direk sözcüleri olduğunu da anlatan Çoban, “Her yerde şunu söyledik. Muhtarlar bizim mesai arkadaşlarımızıdır. Hem direk muhataplarımızdır. Van ve ilçelerinde 95 yılın birikmiş, kangren haline gelmiş ağır sorunları var. Bir köyde su sorunu 4 ayın sorunu değildir. Bunları çözmek ise bir belediyenin eş başkanının görevleridir. Hizmet beklemekse vatandaşın en doğal hakkıdır. Muhtarlarımızla çalışma mesailerimiz ortak olacak, taleplerimiz, hizmetlerimiz koordineli bir şekilde gelişecek, hizmetlerimiz de koordineli bir şekilde olacak. Sorunların tespitine dair problemleri yetkili ağızlardan dinleyeceğiz ve bunun üzerinden de bir çalışma planı uygulayacağız” dedi.

Daha sonra toplantıya katılan muhtarlar tek tek söz alarak mahallerde yaşanan yol, su ve altyapı sorunlarını eş başkanlara ileterek çözüm istediler.

Muhtarların sorularının ardından söz alan Erciş Belediyesi Eş Başkanı Abdurrahman Çağan ilçenin sorunlarının çözümü için ellerindeki tüm imkanları kullanacaklarını söyledi. Erciş Belediyesi Eş Başkanı Diba Keskin ise konuşmasında, dışarıdan bakanların Erciş’i daha objektif değerlendirdiğini belirtti. Kendisinin 8 aydır Erciş’te bulunduğunu da ifade eden Keskin, “Halkın üzerinde 2011 depreminin yaşattığı bir travma var. Hepimiz bu travmayı yaşıyoruz. Şimdi ben de sizin gibi Ercişliyim ve bu travmayı yaşıyorum. Fakat yaşadığımız bu travmanın farkında bile değiliz. Dolayısıyla sıkıntılarımız var. psikolojik olarak hepimiz sıkıntı içindeyiz. Halk üzerinde şöyle bir psikoloji var. Kimse Erciş’e sahip çıkmadı. Erciş’i sahiplenilmedi. Erciş sahipsizdir şeklinde halkın algısı var. Özellikle üstüne basa basa, altını çize çize söylüyorum. Bizim elimizde sihirli değnek yok. 81 yıllık ilçenin 80 yıldır çözülemeyen sorunları 4,5 ayda çözülemez. Hiç borcumuz olmasa bile. Tespitli 282 trilyon kayıtlı borç var. Akabinde usulsüz ruhsatlarla verilen ve depremde yıkılan evlerin açılan davalarından kazanılmış tahmini 48 trilyon tazminat var. 80 yıldır sorunları çözülememiş, kangren haline gelen bir belediye 4-5 ayda sorunları çözemez. Muhtarlarla el ele vererek sorunları çözmek istiyoruz. Eleştirinizi haklı olarak yapın. Ama sevgiyle yapın. Elimizden tutun, biz de sizin elinizden tutalım” şeklinde konuştu.


Daha sonra söz alan Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Bekir Kaya ise muhtarların halkın temsilcileri olduğunu söyledi. İlçelerde olan sorunların Van’ın tamamında mevcut olan sorunlar olduğunu da belirten Kaya,”Muhtarlarımızın sorunlarını dinledik. Sorunlarımız bütün ilçelerimizle aynı. Yol, su, kentimizin bir problemidir. Sorumluluk alanımızda 580 civarı yerleşim yeri. İlçe merkezlerindeki sorunları saymıyorum. Hepsisinin sorunları aynı. Yol, su. Altyapım bitmiş diyen ve sonradan mahalle olan bir köyümüz yok. Herkeste haklı ve doğal olarak sorununun çözümünü istiyor. Büyük şehrin baştan sona yeni bir örgütlemesi olacak. 19 bin kilometre kare alanın örgütlemesini yapıyoruz. Bu 5 ay veya 7 ayı da bulur. Bizim açımızdan büyük sorundur aynı zamanda. Sıralamaya tabi bir çalışmamız vardır. Büyükşehir’de müdürlükler ve birimler kuruluyor ve siz onların atmasını yapıyorsun. Her atadığınız için İçişleri Bakanlığı’ndan onay alıyorsunuz. Üst ölçekli imar planlarını Büyükşehir yapacak, ama uygulamayı ilçe belediyeleri yapacak. Yasal mevzuat bu. Köy yolları Büyükşehir’e bağlıdır. Bu Büyük şehrin sorumluluk alanında olan bir şeydir. Taziye evleri, mezarlıklar yine Büyükşehir’e ait. Meclisimizde bir karar alarak taziye evleri ve mezarlıkları ilçe belediyemize devir edeceğiz. İtfaiye hizmetleri yasa gereği, Büyükşehir’in yapması gereken bir hizmettir. Bunlar yasal zorunluluktur. Fakat bir takım hizmetleri de ortak yapıyoruz. Bundan sonra da ortak yapacağız. Erciş Belediyesi’nin eksikliği aynı zamanda benim eksikliğimdir.
 

Karla mücadele önümüzdeki Kış mevsimi ile birlikte çok ciddi sorun. Bu konuda Fen işlerimizle şöyle bir tespit yapıyoruz. Önce çalışan araç sayısı iki ise biz üçle hedeflememiz lazım. Personel sayısını da artırmamız lazım. Yol sorunları için acil sorununa göre plan dahilinde çalışacağız. Van Büyükşehir’e devredilmesi gereken bir çok araç devredilmedi. Ama biz halkımız arasında bir ayırım yapmayacağız. Etnik kökeni, siyasi fikri, cinsiyet ayrımı yapmaksızın bizim için Van’da yaşayan her yurttaşın belediyede hakkı var. Ona kavuşmak en temel hakkı, en doğal hakkıdır. Van Büyükşehir Belediyesi’nin bütçesinde bulunan 1 kuruşta Van’da yaşayan 1 milyon 70 bin insanımızın payı var. Biz de o payı adaletli bir şekilde dağıtmaya çalışacağız” dedi.

Editör: Wan Haber